JEJSING: Det skulle være ganske vist: Storkeparret Annika og Alfred, der har slået sig ned i den nye rede i Jejsing, ligger på æg.
- Det er meget, meget sikkert, lyder det fra formanden for Tønder Storkelaug, Hans Tonnesen.
I modsætning til for eksempel reden i Smedager og tidligere også på arresten i Ribe er der ikke videoovervågning på reden i Jejsing. Men Hans Tonnesen er ikke et øjeblik i tvivl.
- Hele deres adfærd mere end tyder på, at de ligger på æg. De parrede sig for godt 10 dage siden, og nu skiftes de til at ligge på reden. Der er ikke noget at være i tvivl om, lyder det fra storkelaugets førstemand.
Skulle det lykkes at få unger på vinger i Jejsing, vil det være første gang på vore kanter i mere end 20 år. Faktisk skal vi helt tilbage til 2000 og reden i Rudbøl for at finde en succeshistorie.
Dengang kom to unger på vinger. Seks år senere, i 2006, så det atter lovende ud, da et forholdsvis ungt storkepar slog sig ned. På et tidspunkt var der tre unger i reden, men dårligt vejr i kombination med uerfarne forældre gjorde, at alle tre omkom.
Der er ingen risiko for, at forældrene oppe i reden i Jejsing er uerfarne. Storkemor Annika har gennem årene opnået en vis berømmelse fra sine år i reden i Smedager.
Storke på reder
Ifølge Storkene.dk, der holder et skarpt øje med storkebestanden i Danmark, er der i øjeblikket ynglende storkepar i Sønderjylland i Rens, Broderup, Smedager og nu altså også Jejsing.
Som en tommelfingerregel skal storke have dannet par og indledt yngel på en rede senest 10. maj, hvis de skal lykkes med at få unger på vingerne.
Reden i Jejsing er ikke den eneste, Tønder Storkelaug har sat op igennem det seneste år. Lauget, der blev stiftet i 2009, har også ansvaret for rederne på Visemøllen i Tønder, i Ubjerg ud til Nørresøen, Rudbøl, Grøngaard syd for Jejsing, Hohenwarte i Højer og - som den seneste - ved Lægan.
At det er lykkedes at lokke storken til Jejsing, tilskriver Hans Tonnesen ikke mindst fire lokale storkevenner, Eva og Henning Schmidt Andresen, Allan Knudsgaard samt Esben Pietsch. Sammen med storkelauget fandt de sidste år den helt rigtige beliggenhed tæt på beboet område og lige ud til grønne enge med mange padder.
- Det er den ideelle placering. Det kan ikke blive bedre, lyder det fra Hans Tonnesen.
Hans Tonnesen, formand for Tønder StorkelaugDe parrede sig for godt 10 dage siden, og nu skiftes de til at ligge på reden. Der er ikke noget at være i tvivl om.
Skulle det naturlige spisekammer ikke række til at brødføre en familieforøgelse, så har Eva og Henning Schmidt Andresen med hjælp af foreningen storkene.dk overtaget rollen som madmoder og madfar. De har supplerende kost på køl. Den består primært af daggamle kyllinger, der bliver serveret af Eva Schmidt Andresen morgen, middag og aften.
Hvis ellers parringstidspunktet og æglægningen er foregået som beregnet, er der udsigt til, at der kommer unger i reden i slutningen af maj. Ikke kun Hans Tonnesen og storkevennerne i Jejsing krydser fingre.