Annonce
Ugeavisen Tønder

Det er ganske vist: Storkepar ligger på æg i ny rede

Billedet er taget 19. april, da der var voldsom parringsaktivitet i reden i Jejsing. Godt 10 dage senere tyder nu alt på, at storkeparret Annika og Alfred ligger på æg. Foto: Uwe Iwersen 
For formanden for Tønder Storkelaug ligger det fast, at storkeparret i Jejsing har parret sig og ligger på æg. Lykkes det at få unger på vinger, vil det være første gang på vore kanter i mere end 20 år.

JEJSING: Det skulle være ganske vist: Storkeparret Annika og Alfred, der har slået sig ned i den nye rede i Jejsing, ligger på æg.

- Det er meget, meget sikkert, lyder det fra formanden for Tønder Storkelaug, Hans Tonnesen.

I modsætning til for eksempel reden i Smedager og tidligere også på arresten i Ribe er der ikke videoovervågning på reden i Jejsing. Men Hans Tonnesen er ikke et øjeblik i tvivl.

Annonce

- Hele deres adfærd mere end tyder på, at de ligger på æg. De parrede sig for godt 10 dage siden, og nu skiftes de til at ligge på reden. Der er ikke noget at være i tvivl om, lyder det fra storkelaugets førstemand.

Skulle det lykkes at få unger på vinger i Jejsing, vil det være første gang på vore kanter i mere end 20 år. Faktisk skal vi helt tilbage til 2000 og reden i Rudbøl for at finde en succeshistorie.

Dengang kom to unger på vinger. Seks år senere, i 2006, så det atter lovende ud, da et forholdsvis ungt storkepar slog sig ned. På et tidspunkt var der tre unger i reden, men dårligt vejr i kombination med uerfarne forældre gjorde, at alle tre omkom.

Vagtskifte: Storkefar Alfred er på spring ud af reden, mens Annika tager en ny tjans på æggene. Foto: Uwe Iwersen

Der er ingen risiko for, at forældrene oppe i reden i Jejsing er uerfarne. Storkemor Annika har gennem årene opnået en vis berømmelse fra sine år i reden i Smedager.

Storke på reder

Ifølge Storkene.dk, der holder et skarpt øje med storkebestanden i Danmark, er der i øjeblikket ynglende storkepar i Sønderjylland i Rens, Broderup, Smedager og nu altså også Jejsing.

Som en tommelfingerregel skal storke have dannet par og indledt yngel på en rede senest 10. maj, hvis de skal lykkes med at få unger på vingerne. 

Reden i Jejsing er ikke den eneste, Tønder Storkelaug har sat op igennem det seneste år. Lauget, der blev stiftet i 2009, har også ansvaret for rederne på Visemøllen i Tønder, i Ubjerg ud til Nørresøen, Rudbøl, Grøngaard syd for Jejsing, Hohenwarte i Højer og - som den seneste - ved Lægan.

At det er lykkedes at lokke storken til Jejsing, tilskriver Hans Tonnesen ikke mindst fire lokale storkevenner, Eva og Henning Schmidt Andresen, Allan Knudsgaard samt Esben Pietsch. Sammen med storkelauget fandt de sidste år den helt rigtige beliggenhed tæt på beboet område og lige ud til grønne enge med mange padder.

- Det er den ideelle placering. Det kan ikke blive bedre, lyder det fra Hans Tonnesen.

De parrede sig for godt 10 dage siden, og nu skiftes de til at ligge på reden. Der er ikke noget at være i tvivl om.

Hans Tonnesen, formand for Tønder Storkelaug

Skulle det naturlige spisekammer ikke række til at brødføre en familieforøgelse, så har Eva og Henning Schmidt Andresen med hjælp af foreningen storkene.dk overtaget rollen som madmoder og madfar. De har supplerende kost på køl. Den består primært af daggamle kyllinger, der bliver serveret af Eva Schmidt Andresen morgen, middag og aften.

Dagens storkeret i Jejsing: Fra foreningen storkene.dk og fra Eva Schmidt Andresens hånd bydes storkene i reden dagligt på "kosttilskud", der primært består af daggamle kyllinger. Foto: Uwe Iwersen

Hvis ellers parringstidspunktet og æglægningen er foregået som beregnet, er der udsigt til, at der kommer unger i reden i slutningen af maj. Ikke kun Hans Tonnesen og storkevennerne i Jejsing krydser fingre.


Reden i Jejsing blev sat op sidste forår og blev i april indtaget af storkeparret Annika og Alfred. Foto: Uwe Iwersen
Annonce
Ugeavisen Tønder

Fint besøg på Tønder Gymnasium

Annonce
Ugeavisen Tønder

Jobcenter Tønder er klar med ny jobdating

Annonce
Ugeavisen Tønder

Ny rådgiver

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Jimmy og Rikke fik inspiration til at lave bolsjer på YouTube: Nu lever de af at sælge håndlavede bland-selv-bolsjer

Ugeavisen Tønder

Uldspinderi på vej mod genåbning og starter med en efterlysning

Ugeavisen Tønder

Ringridning: Gæsterne stod tæt mens der var langt mellem hestene

Ugeavisen Tønder

Klumme: En del af noget større

Ugeavisen Tønder

Bliv klogere på Løgumklosterkniplinger på ny udstilling

Ugeavisen Tønder

40-års jubilar: - Jeg har aldrig rigtig tænkt, at jeg skulle noget andet

Erhverv

Én er blevet til to i Blomsterbinderiet: Rikke er blomstret op efter sygdomsplaget tid

Ugeavisen Tønder

Skærbækcenteret vil have dig med på råd

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: 50 kroner for 250 gram kartofler

Annonce