Annonce
Ugeavisen Tønder

Det er her, musikken spiller: Tønder Festival indstifter Hall of Fame

Sangskriver og musiker Rod Sinclair er med i bestyrelsen bag folkemusikarkivet i Tønder, der blev indviet sidste sommer. Arkivet er nu udset til at blive hjemsted for folkemusikkens Hall of Fame. Foto: Annet Bruhn
Danske og internationale sangskrivere bliver hædret i Tønder, hvor et nyt initiativ sætter spot på folk- og rootsmusikkens kunstnere. Åbningen forventes at ske i forbindelse Danish Music Awards Roots i Tønder i november.

TØNDER: Begrebet Hall of Fame er bredt kendt inden for idræt, film og musik. Nu får Danmark sin egen Hall of Fame for folk- og rootsmusik. Den bliver - ikke overraskende - placeret i folkemusikkens danske epicenter, Tønder.

Initiativet kommer fra Tønder Festival, som i snart 50 år har været en afgørende international scene for folkemusikken.

- Tiden er inde til at hædre nogle af de mange kunstnere, som har betydet noget for musikken og for Tønder Festival, siger Poul-Henrik Jensen, som er formand for Folkemusikarkivet i Tønder og næstformand i Tønder Festival Fond.

Annonce


Vi regner med, at vi i forbindelse med afholdelsen af Danish Music Awards Roots i Tønder i november i år kan åbne den nye Hall of Fame.

Poul-Henrik Jensen, formand for Folkemusikarkivet, Tønder


Den kommende Hall of Fame er tænkt som en del af Folkemusikarkivet i Tønder, som åbnede i sommeren 2020 og har til huse i Østergade.

Billeder og buster

Konkret vil der blive tale om billeder og buster af både internationale og danske musikere og sangskrivere, som vil få tildelt en hædersplads i Tønder. Det er bestyrelsen i Tønder Festival Fond, der vil bede et skiftende udvalg om hvert år at udpege medlemmer til Hall of Fame.

- Vi regner med, at vi i forbindelse med afholdelsen af Danish Music Awards Roots i Tønder i november i år kan åbne den nye Hall of Fame. På længere sigt vil stedet også på andre tider af året kunne trække publikum til Tønder, siger Poul-Henrik Jensen i en udsendt pressemeddelelse.

Hall of Fame

Hall of Fame er et æresgalleri med personer, som har gjort en fremtrædende indsats inden for et bestemt område – et erhverv, et fagområde, en sport eller lignende.

En Hall of Fame er ofte tilknyttet en bestemt bygning, f.eks. et museum, der hædrer medlemmerne med udstilling af bl.a. plakater, skulpturer og andre relevante effekter. I andre tilfælde forstås Hall of fame mere symbolsk og består simpelthen i en liste over betydningsfulde personer.

En "Walk of Fame" er i princippet det samme, men består af navneplader i et fortov et bestem sted, f.eks. Hollywood Walk of Fame.

Den første Hall of Fame, som blev oprettet, er "Hall of Fame for Great American", grundlagt i 1900.

I Danmark har vi blandt andet Sportens Hall of Fame, der blev introduceret i 1992.

Folkemusikarkivet blev i 2020 blandt andet etableret med en økonomisk håndsrækning af Tønder Kommune. Et flertal i kommunalbestyrelsen bevilligede 350.000 kroner til projektet. Kun Dansk Folkeparti stemte imod. Arkivets selvbestaltede opgave er at samle og formidle artefakter, lydoptagelser, historisk materiale og meget mere fra folkemusikkens historie.

Annonce

Stationsbygningen

Placeringen i Østergade er muligvis kun af midlertidig karakter. Drømmen er, at arkivet på sigt udvikler sig til et museum og får en mere oplagt adresse.

Der er allerede dukket en del nostalgi op i det nye Folkemusikarkiv i Tønder. Arkivfoto: Annett Bruhn

- Målet er, at arkivet på sigt skal indeholde al den musik, der spilles på Tønder Festivalen, og efterhånden rumme bredt europæisk materiale i et decideret folkemusik-museum. Lokationen bliver højst sandsynligt den gamle jernbanestation, der har en fantastisk beliggenhed mellem Hagges og festivalpladsen, sagde Poul-Henrik Jensen ved åbningsreceptionen sidste sommer.

Han udgør sammen med Rod Sinclair, Tom Buhmann og Alan Klitgaard bestyrelsen for  "Komitéen til etablering og drift af et folkemusikarkiv i Tønder".

Folkemusikarkivet i Tønder har indtil videre hjemsted i Østergade 67-69. Drømmen er, at arkivet udvikles til et museum, der skal have til huse i Tønders tomme stationsbygning i Jernbanegade. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce