Annonce
Ugeavisen Tønder

En flygtnings kunstværker

Ole Caspersen, der underholder til blandt andet Kloster Mærken. Der skal både bruges billeder til klummen samt et portræt, som vi laver af ham. Foto Ludvig Dittmann

Hvordan er det at være flygtning? Hvordan holder du sammen på dig selv, når du bliver pisket af sted? Rødderne bliver skåret over, du ser måske aldrig nogensinde din hjemegn igen, eller din far eller din mand eller din bror. Du bliver jaget ud i det store uvisse, hvor du ikke ved, hvor maden til dine børn skal komme fra, eller hvor du skal finde ly til dem fra kulde og regn. Vrede, fortvivlelse, hævntørst og angst må hvirvle rundt i sind og tanke på den arme flygtning. Men det værste må være magtesløsheden. Vil disse mennesker nogensinde blive hele igen, eller vil flugten forfølge dem resten af livet?

Lige nu kan man se en meget usædvanlig udstilling på Museet Holmen i Løgumkloster, der kan give et fingerpeg om, hvilket kaos fordrevne menneskesjæle bliver kastet ud i. Her kan man se et holocausttog og andre sære tableauer. Der er også mandshøje skulpturer og mystiske masker og menneskefigurer. Nogle af dem er helt små, på størrelse med en tændstikæske, andre er over mandshøjde. Hver og én af dem består udelukkende af groft tilsnittede og skæve, små træstumper flikket sammen med lim og tændstikker og derefter malet sort af en mand, som helt åbenlyst har haft det skidt.

Teodor Bok hed han. Han var jøde og kom til Danmark fra Polen som flygtning fra den kommunistiske jødeforfølgelse. Museet Holmen kalder Teodor Boks kunst for: ”...en forunderlig verden – på én gang både poetisk og fortryllende – men også surreal, foruroligende, skræmmende og ond.” De værker, der kan ses på museet, er kun en meget lille del af Teodor Boks samlede produktion, som var enorm. Han må have arbejdet som en gal hele livet. Man får det indtryk, at han har stræbt voldsomt efter at få sin eksistens til at give mening ved at puste liv ind i små stumper af træ.

Annonce

Udstillingen hedder at leve og at overleve. Deri ligger et spørgsmål: ”Hvorfor overleve, hvis man bagefter ikke lever?” Det spørgsmål må over en million ukraniere stille sig selv i disse dage. Vi andre kan kun hjælpe dem med at overleve. Give dem gratis mad og husly, som mange her på egnen gør. Eller hente dem i bil ud af den livstruende situation. En ukrainsk kvinde udtalte til et medie, at hun, sammen med de andre kvinder, passer på Ukraines genetiske arv. Her refererede hun selvfølgelig til børnene. Kvinderne rykker sig selv op med rod for børnenes skyld, mændene risikerer livet, for at børnene har et land at vende tilbage til. Selv går de som mennesker i stumper og stykker under presset.

Når man ser Teodor Boks kunst, tænker man, at årsagen til, at han har brugt små stykker af træ er symbolsk. Har han forsøgt at samle stumperne af sig selv sammen til et meningsfuldt hele? Den sorte maling kan opfattes som et forsøg på at få det letforgængelige træ til at fremstå som det langt mere stabile bronze. På afstand ser det vitterligt ud, som om hans skulpturer er lavet af bronze, men kommer man tættere på, er de langt mere skrøbelige. Er det sådan, det er at være en flygtning?

Til Grænsen

Hver uge bringer Ugeavisen en klumme, der bliver leveret af en af avisens faste klummeskribenter. Vi har rekrutteret skribenter fra hele kommunen, på tværs af køn, alder og beskæftigelse. De vil på skift komme med et indlæg, hvor de giver udtryk for en holdning til en ting, der optager dem. Indlæggene er således udtryk for skribenternes holdninger som privatpersoner.

Denne uges klummeskribent er skrevet af Ole Caspersen.

Annonce
Ugeavisen Tønder

Fint besøg på Tønder Gymnasium

Annonce
Ugeavisen Tønder

Jobcenter Tønder er klar med ny jobdating

Annonce
Ugeavisen Tønder

Ny rådgiver

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Jimmy og Rikke fik inspiration til at lave bolsjer på YouTube: Nu lever de af at sælge håndlavede bland-selv-bolsjer

Ugeavisen Tønder

Uldspinderi på vej mod genåbning og starter med en efterlysning

Ugeavisen Tønder

Ringridning: Gæsterne stod tæt mens der var langt mellem hestene

Ugeavisen Tønder

Klumme: En del af noget større

Ugeavisen Tønder

Bliv klogere på Løgumklosterkniplinger på ny udstilling

Ugeavisen Tønder

40-års jubilar: - Jeg har aldrig rigtig tænkt, at jeg skulle noget andet

Erhverv

Én er blevet til to i Blomsterbinderiet: Rikke er blomstret op efter sygdomsplaget tid

Ugeavisen Tønder

Skærbækcenteret vil have dig med på råd

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: 50 kroner for 250 gram kartofler

Annonce