Annonce
Ugeavisen Tønder

En varm valg-kartoffel: Der skal vælges nye medlemmer til Ældrerådet i Tønder til november

Hvad har smagløse, udkogte kartofler med valg til Tønder Ældreråd 2021 at gøre? En hel del - for det var Ældrerådet, der satte fokus på kedelige kartofler på Tønder kommunes ældrecentre - og dermed fik løftet madkvaliteten for beboerne. Arkivfoto: Mette Mørk
Det er ikke kun de 31 medlemmer af Tønder byråd, der er på valg den 16. november. Også 13 medlemmer af Ældrerådet skal vælges - og de har ret stor indflydelse.

Tønder: Når vælgerne i Tønder kommune skal sætte deres kryds ved kommunalvalget den 16. november, kan de vælgere, der er fyldt 60 år, samtidig sætte kryds ved de kandidater, der stiller op til Ældrerådet.

Og det er faktisk en rigtig god ide, hvis man vil have indflydelse på den politik, der bliver ført i kommunen, når det handler om ældreområdet. For ifølge den nuværende formand, Inger Lis Andresen, har rådet et stort ord at skulle have sagt i mødet med de folkevalgte i kommunalbestyrelsen.

- Det er et lovpligtigt råd - det skal nedsættes - som har alle væsentlige sager om ældre til høring. Blandt andet har vi forhold på plejehjem, kost, afstand til hospitaler, vejforhold som vedrører ældre - der har man en høringsret, hvor man er med til at lave indstillinger til politikerne, fortæller Inger Lis Andresen.

Annonce

Bedre kartofler, tak

Ældrerådet arbejder nede på det helt lavpraktiske plan med problemstillinger, som har direkte indflydelse på hverdagen for de ældre i Tønder kommune.

- Det budget, som er for de ældre, og som vi forsøger at få gjort så stort som muligt - at det også bruges bedst muligt. Og vi er med helt ude i den praktiske tilrettelæggelse på plejehjemmene og i hjemmene hos ældre mennesker, fortæller den nuværende formand for Ældrerådet.


I virkeligheden er det jo dem, der er eksperterne

Henrik Frandsen, borgmester, Tønder Listen


Blandt de mange sager, som Ældrerådet har bragt op til politikerne i kommunalbestyrelsen, er den kendte kartoffelsag. For godt et år siden blev Ældrerådet gjort opmærksom på, at de kartofler, man serverer på de ni plejecentre i Tønder kommune, mildest talt ikke var af 1.-sortering. Kartoffelsituationen blev opdateret, og det er bare et eksempel  på Ældrerådet i arbejde.

- Det er jo noget med, at Ældrerådet mødes hver måned, og så bliver der kontinuerligt fulgt op - og dermed får man et godt flow i at sikre, at vi skal holde fast i den høje kvalitet i plejen, fortæller Inger Lis Andresen.

Annonce

Ældrerådet er eksperterne

De 13 medlemmer af Ældrerådet er med andre ord vigtige, når der skal træffes politiske beslutninger, som har med hele ældreområdet at gøre. Ifølge Tønders bormester, Henrik Frandsen (TL), er det dem, der ved, hvor skoen trykker, når politikerne skal blive klogere.

- Det er jo et talerør i kommunen, og er høringsberettiget rigtig mange gange, når vi laver ting, der vedrører ældre i Tønder kommune. I virkeligheden er det jo dem, der er eksperterne, siger Henrik Frandsen, som peger på vigtigheden af, at ældrerådet har medvirket til helt konkrete tiltag, der vedrører borgere over 60.

- Det er jo vigtigt, at vi (politikerne, red.) lytter til, hvad de siger, når der er noget, for eksempel på et plejehjem, og det er min opfattelse, at der er en rigtig god dialog mellem Ældrerådet og Sundhedsudvalget, for eksempel, siger Henrik Frandsen som selv netop er blevet 60, og dermed  i princippet kunne stille op til valg i Ældrerådet.

-  Jeg tænker nu ikke, at der skal sidde en borgmester i Ældrerådet. Men det kan være, at jeg en dag, når jeg trækker mig fra politik, at jeg får lyst til at gå ind i Ældrerådet. Hvem ved, siger Henrik Frandsen.

Fra ældrerådets vedtægter

Stk. 2. Ældrerådet rådgiver Kommunalbestyrelsen i ældrepolitiske spørgsmål og formidler synspunkter mellem borgerne og Kommunalbestyrelsen om alle emner, der vedrører de ældre.

Formålet med Ældrerådets arbejde er:

At medvirke til at øge borgernes medindflydelse på kommunens ældrepolitik.

At medvirke til at sikre, at de ældres problemer bliver fremlagt for Kommunalbestyrelsen.

At være med til at skabe sammenhæng mellem tilbuddene til de ældre i Tønder Kommune.

At virke uafhængigt af partipolitiske, organisatoriske og religiøse interesser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

40 år hos Ecco

Ugeavisen Tønder

25-års jubilæum

Ugeavisen Tønder

40 år hos Ecco

Annonce