Annonce
Ugeavisen Tønder

Færre bevæger sig under coronanedlukningen

Projektleder til "bevæg dig for livet", Esben Thøstesen, tror, coronapandemien har sat projektet tilbage. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
På landsplan er 33 procent af dem, der var aktive før corona, stoppet med at motionere. Projektleder mener, tendensen er den samme i Tønder Kommune, der ellers har som ambition at få 3900 flere personer til at være aktive frem mod 2023. Den målsætning har coronapandemien besværliggjort.

Tønder: Det står ikke godt til med danskernes motionsvaner under coronapandemien. Tal fra midten af februar fra Idrættens Analyseinstitut viser, at 33 procent, der var aktive før coronapandemien, er stoppet med motionen. I Tønder Kommune vurderer Esben Thøstesen, der er leder af projektet ”Bevæg dig for livet”, at de landsdækkende tal flugter meget godt med situationen i Tønder Kommune.

- Fra foråret sidste år ved vi, at udkantskommuner med en stor del af lavt uddannede, er de kommuner, som var hårdest ramt af manglende motion under corona. Derfor tænker jeg også, at det er situationen i Tønder Kommune. Jeg har dog set nogle tal, der viser, at det er gået lidt bedre her i den anden nedlukning i forhold til den første i foråret sidste år, siger han.


Under forårets nedlukning havde ressourcestærke familier nemt ved at finde alternative måder at være aktive på. Omvendt så vi, at dem, som vi rigtig gerne vil have i gang, de inaktive, ikke formåede at blive aktive under corona.

Esben Thøstesen


Projektlederen synes, det er uheldigt, at 33 procent af dem, der var aktive før pandemien, er faldet fra.

- Det er vi triste over. Vi vil gerne have så mange til at være så aktive som muligt, det er derfor, det her initiativ er blevet søsat. Man har prioriteret projektet, fordi man ved, hvor mange positive afledte effekter fysisk aktivitet har.

Annonce

Flere inaktive motionerer

Tallene fra Idrættens Analyseinstitut viser dog også noget positivt. Ved den første nedlukning i foråret 2020 begyndte 10 procent af dem, som før var inaktive at bevæge sig. Ved den anden nedlukning, der startede i december, er 27 procent af dem, som før var inaktive blevet aktive.

- Jeg ser mange, der er aktive i min dagligdag. Men jeg er nysgerrig på, hvilken borgergruppe, de nye aktive tilhører. Under forårets nedlukning havde ressourcestærke familier nemt ved at finde alternative måder at være aktive på. Omvendt så vi, at dem, som vi rigtig gerne vil have i gang, de inaktive, ikke formåede at blive aktive under corona. Og måske er de kommet et skridt længere væk fra at være aktive. Corona har været en udfordring for dem, som vi gerne vil have fokus på, siger Esben Thøstesen.

Han synes dog, det er positivt, at flere har fået øjnene op for, at man kan gøre noget på egen hånd i naturen.

Annonce

3900 skal aktiveres

I Tønder Kommunes projekt ”Bevæg dig for livet” er ambitionen at få 3900 personer til at være aktive i 2023. Esben Thøstesen tror, coronapandemien gør det lidt sværere for projektet.

- Det er en stor udfordring for projektet, det er der ingen tvivl om. De ambitioner og måltal vi har sat os for at indfri i løbet af de fem år, projektet kører, de er da ikke blevet nemmere af det her. Ambitionen er uændret, men vi skal nok løbe lidt stærkere for at nå det, siger han.

De seneste tal fra projektet kom i foråret 2020, hvor coronanedlukningen kun lige var begyndt.

- Vi var faktisk ganske fint med, men de repræsenterer nok heller ikke det fulde billede, siger han.

Tallene i projektet baserer sig på spørgeskemaer, som er uddelt i Tønder Kommune.

- Vi ved fra større undersøgelser, at dem, der responderer, er de personer, der har overskud til at svare på det. De repræsenterer nok ikke dem, der er uden for arbejdsmarkedet eller uddannelsessystemet, som vi også gerne vil have fat i. Derfor er det måske ikke helt et retvisende billede. Men der er da ingen tvivl om, at de her restriktioner og følgerne kommer til at have en effekt på det her projekt, siger Esben Thøstesen.

Annonce

Stort fokus fra kommunen

Peter Christensen (S), der er formand for socialudvalget i Tønder Kommune, mener, at der længe har været fokus på motion blandt borgerne i Tønder Kommune.

Peter Christensen mener Tønder Kommune har haft stort fokus på motion og sundhed i Tønder kommune. Foto: André Thorup

- Det har været et fokus siden den nuværende byrådsperiode startede. Ud over projektet "Bevæg dig for livet" har vi også haft særligt fokus på kost og livsstil, siger han.

Peter Christensen kan godt se, at coronapandemien har gjort det sværere at få folk til at være aktive.

- Det er et problem, at der nu skal en ekstra motivation til at komme ud og bevæge sig. Derfor håber jeg, at vi har fået sat så meget fokus på den sunde kost, at folk tænker lidt mere over at spise sundt i stedet for pizza og cola, siger han.

Derudover gør han også opmærksom på, at kommunens medarbejdere gør en stor indsats for, at socialt udsatte får bevæget sig.

- Jeg ved, at vores medarbejdere gør en stor indsats og eksempelvis ind i mellem går en tur med socialt udsatte, som derved får motion, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce