Annonce
Ugeavisen Tønder

Fem ting du skal gøre i haven nu

Når foråret melder sig, kan man blandt andet begynde at så i drivhuset. Man skal bare være sikker på, at det er slut med nattefrosten, inden man går i gang. For nok kan der være varmt om dagen, men er der frost om natten, risikerer man, at det bliver for koldt for planterne. Foto Ludvig Dittmann
Nu er det tid til igen at komme i haven og gøre den sommerklar. Her gør en haveekspert dig klogere på fem ting, som du kan gøre netop nu.

Det er nu, du skal i gang i haven for at gøre den klar til sommeren. Maj-Britt Petersen er selvlært gartner og formand for Haveselskabet i Tønder-kredsen, og hun fortæller her, hvad du kan kaste dig over netop nu.

1 Staudebede skal ordnes

Visne blade og gren skal fjernes i staudebedene, inden de nye skud kommer frem, for ikke at risikere at ødelægge de nye skud. Arkivfoto: Helle Troelsen

Det er nu, man skal ordne staudebedene ved at fjerne visne grene og blade, inden de nye skud kommer, så man ikke ødelægger dem. Samtidig er det vigtigt at få klippet de gamle visne grene af, så de nye kan skyde frem. Det er også nu, man kan plante nye stauder og buske. Man skal bare huske at vande i løbet af sommeren, indtil planten har fået dannet et godt rodnet.

2 Fokus på græsplænen

Mos i græsplænen skal fjernes, inden det slår rod, og så skal græsplænen have gødning. Arkivfoto

Græsplænen skal befries for mos. Går man i gang allerede nu, gør man sig selv en tjeneste. Det mos, der har en mere gul farve, har nemlig ikke slået rod endnu, og derfor er det lettere at rive op. 

Desuden skal græsplænen har gødning - gerne med en naturgødning, påpeger Maj-Britt Petersen. Har du en ujævn plæne, kan man med fordel tromle den med en tromle, så den bliver fin jævn igen. 

3 Roserne skal beskæres og have gødning

Roser kræver masser af gødning. Derfor er det en god idé at tilsætte for eksempel kompostjord, der er rig på næring, når man har beskåret sine roser. Arkivfoto: Helle Troelsen

Når nattefrosten er væk, kan man begynde at beskære roserne. Men det er vigtigt, at man ikke gør det, før nætterne er helt fri for frost, for ellers risikerer roserne at fryse ned og i værste tilfælde at gå ud.

En anden vigtig ting at huske på, når man ordner sine roser, er, at hvis man har nogle syge roser, skal man desinficere sin havesaks, hver gang man går fra en rose til en anden for ikke at tage sygdommen med videre.

Roser kræver også meget gødning. Når man fjerner de visne toppe og grene fra rosenbedene, tager man samtidig noget næring fra jorden. Derfor skal man tilføje noget nyt. Kompostjord er blandt andet godt at bruge i rosenbedene, påpeger haveeksperten.  

4 Frugttræerne skal beskæres

Frugttræerne skal helst beskæres, inden de blomstrer. Det gælder dog ikke stenfrugterne, som skal beskæres efter høst. Arkivfoto: Jysk Planteservice A/S

Det er også nu, at frugttræerne skal beskæres - bortset fra stenfrugterne som blomme- og kirsebærtræer. De skal nemlig beskæres lige efter høst, som er i løbet af sommeren og først på efteråret. 

De øvrige frugttræer skal helst beskæres inden blomstring, så kronen kan få gennemtræk, og træet dermed ikke bliver angrebet af sygdom. Og det er en god idé at klippe træet, så grenene ikke bliver så lange, at man ikke kan nå dens frugter. 

5 Kom i gang med køkkenhaven

Der er masser af ting, man kan putte i jorden til sin køkkenhave. Det er bare vigtigt, at nattefrosten er ovre, og der ikke kommer for meget nedbør, så frøene drukner. Arkivfoto: André Thorup

Så snart nattefrosten er væk, kan du gå i gang med urterne, grøntsagerne, bærrene og hvad der ellers hører sig til i en køkkenhave. Det er ikke kun luften, der skal være nogle grader varm. Det skal jorden også, ellers risikerer man, at frøene dør. 

For at sikre at jorden er klar til køkkenhaven, kan man for eksempel købe et jordtermometer. 

En ting er frosten, noget andet er mængden af vand. Har vi en lang periode med meget nedbør, er det ikke en god idé at lægge frø i jorden. Man risikerer bare, at de drukner, og så kommer der ikke meget køkkenhave. Så hold øje med, at det spirer, når du har sået.  

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

40 års jubilæum hos Ecco

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Tre ting du kan få ud af at være brandkadet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Ny café med fokus på madspild: Smørrebrød, kage og bobler på menutavlen

Ugeavisen Tønder

Succes med unge brandkadetter: Flere fortsætter som brandmand

Ugeavisen Tønder

Nummer 1: Vind, Strøm, Hjerte, Hus, Får

Ugeavisen Tønder

Nybagte forældre har kastet sig over hobby: Designer hylder og minimalistiske skriveborde

Ugeavisen Tønder

Friluftsbadene er klar til sommer

Ugeavisen Tønder

Ursula har altid engageret sig aktivt i demokratiet: Nu er hun ny klummeskribent i Ugeavisen

Ugeavisen Tønder

Efter hård nedrykning: Fodbold-flagskib har fundet en ny sportschef

Ugeavisen Tønder

Nu kan du handle i Bilka - i Tønder

Ugeavisen Tønder

Voksede op blandt brandmænd: Nu er de det selv

Ugeavisen Tønder

Klummeskribent bygger både og spiller musik

Ugeavisen Tønder

Pølsemagerens bedste bud på en gourmet hotdog

Ugeavisen Tønder

Citychef begejstret over længere åbningstider og udfasning af mundbind

Ugeavisen Tønder

Fra købmandsgård over museum til arkiv og udstilling

Ugeavisen Tønder

Over 200 børn var på madskole i Højer: - Hvad er en stavblender?

Ugeavisen Tønder

DM i skak: De lokale deltagere klarede sig over forventning

Ugeavisen Tønder

Grillsæsonen har ramt Danmark: Det kan mærkes i Højer

Ugeavisen Tønder

Skærbæk afholder fredagshygge

Ugeavisen Tønder

Det er her, musikken spiller: Tønder Festival indstifter Hall of Fame

Ugeavisen Tønder

Sol og smagsprøver: Fødevarehuset i Tønder er åbnet

Ugeavisen Tønder

Klumme: Man kan det, når man gør det

Ugeavisen Tønder

Thorsten hader at have ryggen fri

Annonce