Annonce
Ugeavisen Tønder

Fliser er fortid: Nyt byrum er ved at tage form

Ændringen af kanalens profil giver mulighed for at introducere en mere vild og mangfoldig beplantning, der vil skabe en øget biodiversitet og øget sanselige oplevelse, når man bevæger sig langs strømmen, forklarer projektleder ved Tønder Kommune, Torsten Hoffmann. Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet.
Slyngningen af vandløbet langs Kongevej i Tønder og etablering af lege- og aktivitetsområder er ved at blive synlige. Kronen på værket bliver 25.000 blomsterløg, der kommer i jorden til efteråret.

TØNDER: Siden januar har de tunge entreprenør indtaget den indre by i Tønder. Der graves og køres med jord og sand i flere gadeafsnit

Sideløbende med at byens 100 år gamle kloaksystem udskiftes, er et helt nyt byrum ved at tage form. Vandløbet langs Kongevej, der i folkemunde kun bliver kaldet Skt. Laurentiusstrømmen, forvandles fra en snorlige flise-kanal til et snoet forløb, der holdes på plads med formationer af natursten. Når vandløbet er lagt i et mere slynget og naturligt forløb, går gravemaskinerne for alvor i gang med at skabe det såkaldte aktivitetsbånd, der er en integreret del af byrumsprojektet.

Sådan forestiller arkitekterne fra Effekt sig, at området langs Kongevej i Tønder skal se ud. De to bygninger i forgrunden er henholdsvis Fakta og Rema 1000. Når det har regnet kraftigt, vil både vandløb og vandreservoir være fyldt. Skitse: Effekt Arkitekter

- Vandprojektet skal være med til at løse problemer med de stigende regnmængder i Tønder. Den naturlige bæk kommer til at skabe mulighed for forsinkelse af regnvand, og samtidig bliver området inddelt i sekvenser med forskellige sidde, lege- og aktivitetszoner, så det grønne parkstrøg bliver et aktiv for byens borgere og besøgende, forklarer kommunikationsmedarbejder ved Tøndermarsk Initiativet, Ulrik Pedersen.

Annonce

Store tal

Det er Tøndermarsk Initiativet, der, sammen med Tønder Forsyning og Tønder Kommune, står bag projektet, der har et samlet budget på 6,8 millioner kroner. Det praktiske arbejde udføres af det lokale entreprenørfirma Kjelkvist, der vandt licitationen.

Av mit navn

Det bynære vandløb fra Østergade langs Kongevej og videre i retning mod Astronom Hansensgade i Tønder midtby bliver i folkemunde kun kaldt Skt. Laurentiusstrømmen eller Allégraven. Men det er ifølge en fagmedarbejder ved Tønder Kommune og kommunens kortlægning af området ikke de korrekte betegnelser. Således hedder det vandløb, der arbejdes ved netop nu Nørre Borgerdigegrøften. Skt. Laurentiusstrømmen  hedder vandløbet, ifølge kommunen, først, når det når til Allégade, hvor det bliver rørlagt.

Ifølge projektleder ved Tønder Kommune, Torsten Hoffmann, omfatter projektet jævnfør  udbudsmaterialet blandt andet af- og opgravning af cirka 8000 kvadratmeter muld og råjord, ind- og genindbygning af 5.500 kvadratmeter muld- og råjord, opgravning af betonfliser og slyngning af vandløbsprofilen med natursten på 650 løbende meter, plantning af 40-60 nye træer og buske, samt fornyelse af belysningen i hele projektområdet. Der er nok at tage fat på.

Annonce

Sidegevinsten

Som en slags sidegevinst får også et af Tønders hemmelige vartegn, Liebestemplet, der befinder sig midt i projektområdet, et tiltrængt ansigtsløft. Det er faktisk 10 år siden, tilbage i 2011, at det skete sidst. Dengang øremærkede Tønder Kommune helt ekstraordinært 200.000 kroner for at få bugt med råd og svamp, der havde bredt sig i den historiske bygning fra begyndelsen af 1800-tallet. Liebestemplet, som der oprindeligt var to af, blev sammen med Nørre Allé, hvor den markante bygning står, skænket byen af fordums borgmester Carstens Richtsen, der i øvrigt havde sin private residence i Digegrevens Hus i gågaden. En buste af Carsten Richtsen befinder sig i øvrigt i alleen.

De nu slyngede og bugtede vandløb går også forbi Tønder Gymnasiums østvendte bygninger. Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet

Etableringen af aktivitetsbåndet fortsætter hele foråret og sommeren. Kronen på værket bliver 25.000 blomsterløg, der efter planen kommer i jorden i efteråret. Dermed skulle hele området fremstå farvestrålende og indbydende senest i foråret 2022, når blomsterne skyder op.

Siden januar har gravemaskinerne været i gang i Nørre Allé. Projektet med at skabe et grønt byrum med aktiviteter og opholdsarealer forventes først endelig afsluttet til efteråret. Faciliteterne kan dog formentlig tages i brug langt tidligere. Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce