Annonce
Ugeavisen Tønder

Forårsfornemmelser: Jeg ved en storkerede...

Storkerede ved Ebbedamsvej i Jejsing er sat op i knap 10 meters højde. I Jejsing har der i gamle dage været en beboet storkerede på kirken, cirka en kilometer i luftlinje fra den matrikel, hvor den ny rede er sat op. Foto: Mogens Gabs
Tønder Storkelaug er i fuld gang med at klargøre sommerresidenser for den hvide stork. Senest er to nye reder kommet til i Højer og Jejsing. På Grøngård ved Lydersholm har en anden fugl overtaget reden, og det er storke-entusiasterne end ikke engang kede af.

JEJSING: I den nordlige udkant af Jejsing findes en vej med det markante navn "Æ Stoksti".

Formanden for Tønder Storkelaug, Hans Tonnesen, Tønder, har et stille håb om, at vejen i folkemunde måske ændres til "Æ Storksti". Stokstien fører nemlig direkte op til en mark ved Ebbedamsvej, hvor storkelauget netop har etableret en ny rede højt oppe på en pæl, og hvis alt går vel, vil et storkepar slå sig ned i reden i april og stifte familie i løbet af forsommeren.

Det er et ønskescenarie, men ikke utopi.

- Storkene presser på sydfra. Det så vi sidste år, hvor der var rigtig mange storke i Slesvig-Holsten. Hvis ikke vi gør noget, sker der ikke noget. Nu er storken inviteret, og den skal føle sig velkommen, siger Hans Tonnesen.

Tønder Storkelaug

Tønder Storkelaug blev stiftet i 2009 med det formål, at få storke tilbage til området.

Der er to indsatsområder:

- Lauget opsætter og vedligeholder reder.

- Lauget vil påvirke udviklingen, så forudsætningerne for storken forbedres ved, at der kommer flere grønne marker, mere høslæt samt nye vandhuller og dermed flere padder.

Ud over den nye rede i Jejsing har Tønder Storkelaug også opsat og vedligeholder storkerede på den historiske slotsvandmølle i Tønder, Udbjerg, Hohenwarte i Højer og på gården Grøngaard mellem Sæd og Lydersholm.

Reden i Jejsing er den  femte, som Tønder Storkelaug har klargjort og sat op. Lauget har desuden ansvaret for rederne på Visemøllen i Tønder, Ubjerg ud til Nørresøen, Rudbøl, Grøngård mellem Sæd og Ubjerg samt senest også Hohenwarte i Højer, der i lighed med Jejsing er nyt.

- Og så overvejer vi netop nu mulighederne for en rede ved Lægan, siger Hans Tonnesen.

Reden på Grøngård vender vi tilbage til.

Man må ikke lide under højdeskræk, hvis man vil give storken en hjælpende hånd ved boligindretningen. Eva Schmidt Andersen og Bo Tonnesen er her ved at lægge sidste hånd på værket. Foto: Uwe Iwersen

Reden i Jejsing er sat op i samspil med lokale storke-venner. Det har ifølge Hans Tonnesen været et fortrinligt samarbejde.

- Herude i Jejsing er der gode mennesker at lave storkereder med. De har selv sørget for pælen og maskiner og ikke mindst kaffe, siger Hans Tonnesen.


Hvis ikke vi gør noget, sker der ikke noget. Nu er storken inviteret, og den skal føle sig velkommen.

Hans Tonnesen, formand, Tønder Storkelaug,


De tre lokale storke-venner er Henning Schmidt Andersen, Allan Knudsgaard og Esben Pietsch.

- Vi holdt et kaffemøde sidste år og blev enige om, at vi ville opsætte en rede. Så kontaktede vi Tønder Storkelaug for at gøre det rigtige, fortæller Henning Schmidt Andersen.

Annonce

Storslået udsigt

Med en rede i godt ni meters højde i den nordlige udkant af Jejsing, får kommende beboere af stedet en storslået udsigt over blandt andet den nærliggende golfbane og Jejsing Bjerg samt de seks vandløb, der findes i lokalområdet. Det er ud over Arnå og Hvirvlå, også Grønå, Sønderå og Vidå samt Vindtved-kanalen.

Henning Schmidt Andersen var sammen med vennerne Allan Knudsgaard og Esben Pietsch idémanden bag storkereden i Jejsing. Nu håber trioen, at indsatsen bliver belønnet i form af et storkepar i byen. Foto: Uwe Iwersen

Hans Tonnesen siger, at området omkring Jejsing med gode engarealer er fint storkeområde.

Men som formand for storkelauget så han gerne flere græsmarker, læhegn og vandhuller.

- Det vil vi gerne i dialog med både lodsejere og kommunen om. Når storken har det godt, så har insekter, dyr og andre fugle det også godt. Storken er en indikatorfugl, forklarer formanden.

Annonce

Samarbejde

Storkelauget er i øvrigt ikke eneste organisation, der bejler til storkenes gunst. Foreningen "storkene.dk" har her i foråret været meget aktiv med at opsætte nye reder langs den dansk-tyske grænse, blandt andet i Sæd. Jyndevad og Storde.

- Vi har et rigtig godt samarbejde med storkene.dk, understreger Hans Tonnesen.

Storkelauget formand Hans Tonnesen, t.h., er optimistisk med hensyn til, at storke vil slå sig ned i en af storkelaugets reder i foråret. Sidste år var der rigtig mange storke i det nordtyske område, siger han. Foto: Uwe Iwersen

Og dermed tilbage til reden på Grøngård mellem Sæd og Lydersholm. Tønder Storkelaug var for nogle år siden med til at opsætte reden. Storkene kiggede efterfølgende også forbi, dog uden at slå sig ned. Det har til gengæld et par store hornugler gjort, og der er faktisk kommet unger på vinger. Selv om det altså ikke er storke, så er Hans Tonnesen begejstret over succesen.

- Det er helt fantastisk, mindst lige så godt som storkeunger, siger han.

Storkerede Ebbedamsvej Jejsing. Foto: Uwe Iwersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce