Annonce
Ugeavisen Tønder

Fra købmandsgård over museum til arkiv og udstilling

Jørn Otto Dahlmann, der er formand for Historisk Forening Skærbæk, står foran den gamle museumsbygning. Foto: Historisk Forening Skærbæk.
Hvad er historien bag de gamle bygninger og steder i dit lokalområde? Det har Ugeavisen bedt en række lokalarkiver om at gøre os klogere på i serien "De gode gamle dage".

SKÆRBÆK: Midt i Skærbæk på hjørnet af Storegade og Nissumgade ligger en ældre rødstensbygning med en markant og bemærkelsesværdig fremtoning.

Bygningen ejes i dag af Tønder Kommune, der stiller den til rådighed for Historisk Forening for Skærbæk og Omegn. Foreningen bruger huset til lokalhistorisk arkiv, møder og udstillinger. Også Skærbæk Lokalråd og Skærbæk Erhverv holder møder i bygningen.

Huset bærer navnet “Æ Museum”. Det henviser til en periode på godt 30 år, hvor bygningen var ramme om et lille, men højt anerkendt lokalhistorisk museum.

Annonce

Tegnet af berømt arkitekt

Bygningen er fra 1909 og er tegnet af en dengang ganske ung arkitektstuderende ved navn Kaj Gottlob.

Kaj Gottlob blev siden professor ved Kunstakademiets Arkitektskole. Som arkitekt nød han stor anseelse, og han har i høj grad sat sit præg på det offentlige byggeri i første del af 1900-tallet. Blandt meget andet er Kaj Gottlob arkitekten bag Langebro og Knippelsbro i København.

Bygningen i Skærbæk blev oprindeligt opført som købmandsgård, efter at en tidligere købmandsforretning på samme sted var nedbrændt i 1908. Den nye købmandsgård blev opført af H.F. Hansen, og i 1947 overtog sønnen Knud Hansen købmandsgården og drev den til 1984.

Annonce

Museumsplaner bliver til virkelighed

Knud Hansen solgte i 1984 ejendommen til daværende Skærbæk Kommune. Kommunen købte ejendommen for at stille den til rådighed for museumsdrift, og dermed blev en gammel drøm til virkelighed. Det var en stor dag, da Skærbækegnens Museum den 16. juni 1985 slog dørene op til officiel indvielse.

Gennem faste udstillinger af indsamlede effekter formidlede Skærbækegnens Museum de følgende mange år lokalområdets historie. Museet kunne blandt vise nogle af de berømte Skærbæk-tæpper fra væveskolen, der var én af den foretagsomme pastor Jacobsen mange virksomheder fra slutningen af 1800-tallet.

Annonce

Sammenlægning med Museum Sønderjylland

I 2008 blev Skærbækegnens Museum en del af Museum Sønderjylland. Formålet med sammenlægningen var at sikre det lille museums fortsatte eksistens, men da den sønderjyske museumsorganisation senere kom i økonomiske vanskeligheder, blev det i 2016 besluttet at nedlægge museet i Skærbæk.

- Museet var højt anerkendt. Det var en kulturhistorisk perle, som byen var stolt af. Mange mennesker og navnlig Historisk Forenings tidligere formand, H.E. Sørensen, har lagt et kæmpe arbejde i museet med indsamling, registrering, opbygning, udvikling og drift. Så det var bittert at opleve, at succesen og det store arbejde nu pludselig blev kasseret, siger Historisk Forenings formand, Jørn Otto Dahlmann og fortsætter:

- Det var også frustrerende, at museets samling, der var opbygget over mange år, blev spredt for alle vinde. Stort set hele samlingen blev flyttet til andre museer i landsdelen, blandt andet de berømte Skærbæk-tæpper, som vi jo synes burde være her i byen, hvor de er fremstillet, siger Jørn Otto Dahlmann.

Historisk Forening tror ikke rigtigt på, at der igen kommer museum i bygningen i Storegade, men:

- Vi har en drøm om, at vi med tiden kan udvikle huset til et formidlingssted, hvor vi især sætter fokus på menneskeskæbner og personer, som har sat et særligt aftryk på Skærbæk-området, fortæller Jørn Otto Dahlmann.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce