Annonce
Ugeavisen Tønder

Fredag slås dørene op: Lokale fødevarer skal på verdenskortet

Fødevarehuset Vores Marsk åbner i det gamle pakhus i Tønder på fredag. Fra venstre Signe Pedersen (projektkoordinator), Pia Thomsen (aktivitetsansvarlig) og Julie Hermansen (destinationsmanager). Foto: Matilde Bøjlund Andersen.
Produkterne er linet op på rad og rækker i det gamle pakhus i Tønder. På fredag åbner det nye fødevarehus Vores Marsk i Tønder.

TØNDER: Det ene køleskab står stadig tomt, og der mangler at blive fjernet nogle papkasser fra gulvet, men ellers står fødevarehuset i det gamle pakhus i Tønder skarpt.

Specialiteterne er sirligt præsenteret på hver sin hylde på reolerne langs væggene, og gamle "rekvisitter" såsom en traditionel brødskærer er med til at sætte stemningen. Her er nogle af de bedste fødevarer, som Marsken og Vadehavet har at byde på. Fra Rømø Bolsjer til Vestslesvigsk Bryghus.

På fredag slår man for første gang dørene op til det nye udsalgssted og showroom, der har fået navnet Fødevarehuset Vores Marsk. De fleste af festlighederne kommer dog til at foregå i den lille have bag huset på Allégade 15.

Annonce

- Vi er nede i vores smukke have, hvor vi har lavet et lille fødevaremarked. Der vil både være smagsprøver, man kan købe lidt, og så vil der også være nogle formidlere, siger Pia Thomsen, der er aktivitetsansvarlig i fødevarehuset.

Der er kræset for detaljerne i det nye udsalgssted og showroom. Foto: Matilde Bøjlund Andersen.

Blandt andet kommer Restaurant Ros med smagsprøver på lam. Museum Sønderjylland vil fortælle om madkulturen langs Vadehavet, mens Tønnisgård skal gøre de fremmødte klogere på natur og urter. Kisbæk gårdmælk kommer også forbi, hvor du kan tappe frisk mælk.

Arrangementet løber fra klokken 12 til 16.Grundet coronarestriktionerne er der maksimalt plads til 75 personer ad gangen i haven.

Vil ud af huset

Bag det nye fødevarehus står en række partnere, hvor Tøndermarsk Initiativet er tovholder og projektansvarlig. For fremtiden vil huset have åbent den første fredag i hver måned samt ved særlige begivenheder i byen.

- Der vil også fremadrettet være aktiviteter i huset i forbindelse med, at her er åbent såsom en ølsmagning, men derudover vil vi også gerne ud af huset. Det kunne for eksempel være et madmarked på torvet, siger Pia Thomsen.

Pia Thomsen er aktivitetsansvarlig i Fødevarehuset Vores Marsk, der åbner på fredag. For fremtiden vil huset være åbent den første fredag i hver måned. Foto: Matilde Bøjlund Andersen.

I juli måned er der desuden åbent om onsdagen for forhåbentligt at fange turisternes interesse.

Annonce

På verdenskortet

Selvom du kan købe specialiteterne, så er det ikke Vores Marsks hovedformål at være butik. Derimod skal det være et samlingssted, hvor erhvervsdrivende kan netværke, samt et sted hvor lokale og turister kan få inspiration til at drage på videre opdagelse rundt omkring i Vadehavsområdet.

- Mange af dem, der er tilknyttet fødevarehuset, er enkeltmandsvirksomheder, der står med det hele selv. Der tror jeg, at det bliver vildt godt, at de kan netværke med hinanden, siger aktivitetsansvarlig Pia Thomsen.

I øjeblikket er der omkring 15 lokale producenter tilknyttet projektet, men når der har været afholdt workshops, har deltagerlisten været tæt på de 30.

- Ved at få erhvervet til at udvikle sig kan vi nå derhen, hvor Vadehavs-fødevarer er et brand i sig selv, siger projektkoordinator hos Tøndermarsk Initiativet Signe Pedersen.

Der er også fokus på formidling i fødevarehuset, der gerne vil sætte fokus på kulturen i området samt de gode historier, der gemmer sig i mange af de lokale produkter. Foto: Matilde Bøjlund Andersen.

Ambitionerne for projektet er store.

- Vi vil rigtig gerne have sat Vadehavet og Marsken ikke bare på Danmarkskortet, men også skal vi sige verdenskortet, siger Julie Hermansen, der er destinationsmanager i Tøndermarsk Initiativet.

Bag om projektet

Partnerne bag Vores Marsk er Nationalpark Vadehavet, Tønder Erhvervsråd, Rømø/Tønder Turistforening, Tønder Handelstandforening og Business Region Esbjerg.

Tovholder og projektansvarlig er Tøndermarsk Initiativet.

Formålet med projektet er at samle og formidle lokale fødevarer langs Vadehavet, samt at understøtte udviklingen af erhvervet gennem netværk og rådgivning.

I øjeblikket er der omkring 15 leverandører tilknyttet Fødevarehuset Vores Marsk. Det gælder både producenter af reelle fødevare og oplevelser. Foto: Matilde Bøjlund Andersen.
Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

40 års jubilæum hos Ecco

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Tre ting du kan få ud af at være brandkadet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Ny café med fokus på madspild: Smørrebrød, kage og bobler på menutavlen

Ugeavisen Tønder

Succes med unge brandkadetter: Flere fortsætter som brandmand

Ugeavisen Tønder

Nummer 1: Vind, Strøm, Hjerte, Hus, Får

Ugeavisen Tønder

Nybagte forældre har kastet sig over hobby: Designer hylder og minimalistiske skriveborde

Ugeavisen Tønder

Friluftsbadene er klar til sommer

Ugeavisen Tønder

Ursula har altid engageret sig aktivt i demokratiet: Nu er hun ny klummeskribent i Ugeavisen

Ugeavisen Tønder

Efter hård nedrykning: Fodbold-flagskib har fundet en ny sportschef

Ugeavisen Tønder

Nu kan du handle i Bilka - i Tønder

Ugeavisen Tønder

Voksede op blandt brandmænd: Nu er de det selv

Ugeavisen Tønder

Klummeskribent bygger både og spiller musik

Ugeavisen Tønder

Pølsemagerens bedste bud på en gourmet hotdog

Ugeavisen Tønder

Citychef begejstret over længere åbningstider og udfasning af mundbind

Ugeavisen Tønder

Fra købmandsgård over museum til arkiv og udstilling

Ugeavisen Tønder

Over 200 børn var på madskole i Højer: - Hvad er en stavblender?

Ugeavisen Tønder

DM i skak: De lokale deltagere klarede sig over forventning

Ugeavisen Tønder

Grillsæsonen har ramt Danmark: Det kan mærkes i Højer

Ugeavisen Tønder

Skærbæk afholder fredagshygge

Ugeavisen Tønder

Det er her, musikken spiller: Tønder Festival indstifter Hall of Fame

Ugeavisen Tønder

Sol og smagsprøver: Fødevarehuset i Tønder er åbnet

Ugeavisen Tønder

Klumme: Man kan det, når man gør det

Ugeavisen Tønder

Thorsten hader at have ryggen fri

Annonce