TØNDER: Ikke meget er, som det plejer at være i disse corona-tider. Men en fast tradition gennem mere end 20 år fortsætter: Også i år udsender Lokalhistorisk Forening for Gl. Tønder Kommune det lokalhistoriske hæfte "Tønder-Erindringer". Det skete tirsdag eftermiddag for 21. gang - dog ikke helt, som i tidligere år.
Normalt præsenteres erindringerne ved en reception, hvor hæftet - under indtagelse af lidt godt og vådt - studeres og diskuteres af de fremmødte. Sådan kunne det ikke være i år.
I stedet for en åben reception var der tirsdag kun årets seks erindrings-skribenter med deres nærmeste samt to af foreningens bestyrelse samlet. Vinen var skiftet ud med vand på dåse, og de hjemmelavede snitter var erstattet med bolsjer.
Niels Malling, skribent i årets Tønder-ErindringerDet er 50 år siden jeg kom til Tønder. Så jeg skulle skrive nu, mens jeg stadig kan huske det.
Men ellers var alt stort set ved det gamle. Heldigvis, vil tilhængerne af "Tønder-Erindringer" sige. På dem venter nu den årlige læseoplevelse, hvor de udvalgte forfattere tager dem med tilbage til barndommen, ungdommen eller arbejdslivet. Fælles for alt er, at det er foregået i Tønder.
Årets bidrag
Årets udgave af Tønder-Erindringer indeholder seks bidrag:
"Mit arbejdsliv på Tønder Sygehus", af tidligere oversygeplejerske Hanne Hansen, Tønder
"Fra en ugeavisskribents dagbog", af Finn Hedegaard, pensioneret gymnasielærer, Tønder
"Hostrups Hotel - hotellet ved Vidåen", af Jan Peter Jensen, pensioneret distriktsskoleleder, Tønder
"Pedellens erindringsglimt fra Tønder 1950-1970", af Jørn Hansen, professor emeritus ved SDU Odense
"Mit møde med Tønder", af Niels Malling, pensioneret lærer og ungdomsvejleder, Tønder
"Fra manuel underskrift til digital underskrift", af Helge Knudsen, tidl. kundechef i Sparekassen Sønderjylland, Tønder Bank m.fl.
Tønder-Erindringer udsender i et oplag på 1000. 650 eksemplarer er øremærket til medlemmerne af Lokalhistorisk Forening for Gl. Tønder Kommune. Prisen for ikke medlemmer er 75 kroner. Hæftet kan købes hos Jefsens Boghandel i Tønder eller biblioteket/Lokalhistorisk Arkiv i Tønder.
Redaktør-duoen på årets udgivelse er Anders Jessen og Knud Madsen. Det har de prøvet adskillige gange.
Det var med citat af Liva Weels ulykkelige kærlighedssang "Minderne har man da lov at ha/dem kan du aldrig, nej, aldrig ta", at Anders Jessen indledte sin præsentation af hæftet, hvor han udtrykkelig takkede for, at skribenterne netop delte der minder med læserne.
Anden gang
Det har knap 150 forfattere gjort, siden erindrings-serien blev startet for 21 år siden. Formanden for Lokalhistorisk Forening, Ingolf Haase, Møgeltønder, har tidligere betegnet serien som den bedste idé, der er født i foreningens levetid. Ingolf Haase omtales i øvrigt selv i en af årets seks bidrag. I "Fra en ugeavis-skribents notesbog" fortæller Finn Hedegaard om muntre stunder og oplevelser i "Den lille avis", der i dag er kendt under navnet "Ugeavisen Tønder". Finn Hedegaard beskriver blandt andet episoden ved prins Felix's barnedåb i Møgeltønder i 2002, hvor Ingolf Haase havde indrettet en "ambassade" og blev landskendt med kampagnen "Kald ham Knud" - hvilket altså ikke skete.
Finn Hedegaard er i øvrigt en af de få skribenter, der gennem alle årene har fået lov til at komme med to bidrag.
- Jeg har budt mig selv til, røber han.
De fleste andre har skrevet på direkte opfordring fra redaktøren. Blandt dem er Niels Malling, der kom til Tønder som ung studerende i 1970 og blev sendt tilbage til København for at fungere som ambassadør for Tønder Statsseminarium, blandt andet ved at lokke med kollegieværelser til 30 kroner om måneden.
- Det virkede, husker Niels Malling.
Apropos huske: Når han sagde ja til at bidrage med "Mit møde med Tønder" i år, handlede det netop om at kunne erindre.
- Det er 50 år siden jeg kom til Tønder. Så jeg skulle skrive nu, mens jeg stadig kan huske det.