Annonce
Ugeavisen Tønder

Grillsæsonen har ramt Danmark: Det kan mærkes i Højer

Jan Müller er en del af fjerde generation af Højer Pølser. Ham og hans bror, Gerd Müller, er vokset op med pølser. Foto: André Thorup
Højer Pølser har produceret pølser i 124 år. Dyderne er de samme, som de altid har været, men tiderne skifter også. Derfor er virksomheden repræsenteret til flere messer for konstant at følge med tidens trends.

HØJER: Der er lun luft over Danmark, og grillsæsonen er over os. Det betyder, at der bliver langet mange grillpølser over disken. Det kan de mærke hos Højer Pølser, som i næsten 125 år har været den lokale pølsemager, som har leveret kvalitetsprodukter til folket.

Jan Müller er sammen med sin bror fjerde generation af Højer Pølser. Derfor er de vokset op med pølser fra barnsben. Særligt husker Jan Müller pølserne fra morgenbordet.

- Før, da Højer Pølser ikke var større, der sad svendene og dem fra pakkeriet og spiste med inde ved morgenbordet. Det var nærmest en helt almindelig slagterbutik, og sådan er vi vokset op. Min mor var altid hjemme, når vi kom hjem fra skole, og der stod varm mad i ovnen, når vi kom hjem. Det har altid drejet sig om butikken og råvarer, siger han.

Annonce

Konstant udvikling

Siden dengang er der sket meget. Virksomheden er vokset fra at være en slagterbutik til at være en producent.

- Det var en stor overgang, og man kan vel sige, at vi kom ind under kædernes vinger. Vi er dog stadig den gode spiller med håndværkerkvalitet. Det er vi blandt andet, fordi vi har et kendskab til kødet, vi bruger, og ved, hvor det kommer fra, og hvordan det skal bruges, siger Jan Müller.

Højer Pølser laver ikke kun grillpølser. Sortimentet inkluderer blandt andet også spegepølser, rullepølse og brunchpølser.  Foto: André Thorup

Som pølsemager kræver det, at man konstant har en finger på pulsen og ser, hvad der sker i markedet. Derfor er det en vigtigt for Højer Pølser at deltage i forskellige messer og konferencer, hvor man kan få ny inspiration.

- Vi skal vide, hvordan nye krydderier fungerer, og hvor smagsretningerne går henad. Vi er nødt til at vide, hvad folk gerne vil have. Der er hele tiden trends, som kører i markedet. Hvis du er den, der lægger sig på en sovepude, så har du helt sikker forsovet dig i morgen. Det kan du være stensikker på, og det må ikke ske, siger han.


Der er hele tiden trends, som kører i markedet. Hvis du er den, der lægger sig på en sovepude, så har du helt sikker forsovet dig i morgen. Det kan du være stensikker på, og det må ikke ske

Jan Müller


Her er en økologisk spegepølse. 90 procent af de økologiske varer, som Højer Pølser bruger kommer fra Danmark. Foto: André Thorup

Der er både kommet et øget fokus på økologi, ligesom der de senere år også er kommet fokus på varer som er glutenfri.

- 90 procent af de økologiske varer, vi bruger, kommer fra Danmark. I mange år skulle man også forklare, at man ikke var syg, fordi man eksempelvis ikke spiste gluten. Den dag i dag er det blevet helt naturligt, at nogen ikke spiser gluten. Sådan sker der hele tiden noget, siger han.

Annonce

Den perfekte pølse

For Jan Müller er det svært at holde sig til blot at vælge en pølse, som er perfekt.

- På grillen er jeg glad for både en kålpølse eller en ringrider. Det er to kompakte pølser, hvor der er meget kød i. For mig har en god pølse et godt bid, en god kødkvalitet, og så må den gerne være saftig. Jeg ridser typisk pølseskindet med krydser, og så behøver den ikke at være superbrun, den skal bare være godt varm. Når der er krydser på skindet, får pølsen et fint knas, siger han.

Produkterne bliver både fremstillet og pakket i Højer. Foto: André Thorup

For Højer Pølser er det også vigtigt at være med i konkurrencer.

- Vi vil gerne have, at vores produkter bliver bedømt. Derfor synes vi, at det er vigtigt at stille op i den slags, og så vil vi også gerne vinde priser til vores pølser, siger Jan Müller.

Igennem tiden har Højer Pølser fået over 300 medaljer i både ind- og udland.

Få smag for

I serien ”Få smag for” går vi tæt på lokale råvarer og producenter fra Tønder Kommune for at blive klogere på produkterne.

Med jævne mellemrum stiller vi derfor skarpt på en lokal specialitet, og hvordan den bliver fremstillet.

Der vil også altid følge en opskrift med, som giver inspiration til, hvordan man kan bruge specialiteten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce