Annonce
Ugeavisen Tønder

Helligdagene står for døren - men hvorfor er det nu, at vi har fri?

Påsken er den kristne kirkes største højtid, selvom der ikke kommer helt så mange i kirke som ved jul, fortæller  sognepræst Kirsten Elisabeth Christensen. Arkivfoto: Jacob Schultz.
Hvorfor er det nu lige, at vi har fri til påske og de andre af forårets kommende helligdage? Det dykker Ugeavisen ned i her.

TØNDER KOMMUNE: Påsken er over os, og med den følger en længere række af helligdage i den kommende tid. I Danmark har vi ni helligdage, og langt de fleste ligger altså i forårsmånederne.

Særligt påsken er en vigtig højtid i den danske folkekirke.

- Det er den største højtid. Julen fylder lidt mere i dansk tradition, men generelt i kristenheden, så er påsken den største højtid, siger sognepræst ved Tønder Kristkirke, Kirsten Elisabeth Christiansen.

Annonce

Hun beskriver påsken som en festtid med et håbefyldt budskab.

- Påskeugen har sin egen rytme med palmesøndag, skærtorsdag og langfredag og så påskedag og 2. påskedag . Det er ligesom en lang fortælling, der fortæller den sidste del af Jesus liv og opstandelsen, der er delt ud over de dage, siger sognepræsten.

Hvad er de vigtigste budskaber, som vi skal tage med os fra påsken?

At livet er vidunderligt, og at vi skal leve det med glæde, og at vi ikke skal frygte døden, for gud følger os igennem den til nyt liv, siger hun.

Herunder kan du genopfriske, hvad der ifølge Bibelen skete på den kommende tids helligdage.

1 Palmesøndag

Palmesøndag indleder påsken og faldt i år den 10. april. Ifølge Bibelen red Jesus på palmesøndag ind i Jerusalem på et æsel, mens folket jublede og hyldede ham som en konge. Folket lægger deres kapper ud på vejen for ham, og andre vifter med palmeblade - deraf navnet.

2 Skærtorsdag

Skærtorsdag er dagen med den sidste nadver, hvor Jesus deler brød og vin med sine 12 disciple. Her forudser han også, at de vil forråde ham. Det sker blandt andet ved, at Judas udpeger ham til de romerske soldater ved at kysse ham på kinden.

Selvom de bibelske begivenheder på dagen er dramatiske, så anses skærtorsdag i den kristne kirke som en festdag. Det er nemlig nadverens festdag.

To nederlag i den danske flådes historie er desuden fundet sted på skærtorsdag. Nemlig slaget på Reden den 2. april 1801 og slaget i Egernførde Fjord den 5. april 1849. 

3 Lang fredag

Langfredag bliver Jesus først dømt og siden korsfæstet til døden. Det er kun i Norden, at vi kalder dagen for langfredag. På engelsk hedder den Good Friday og på spansk Viernes Santo - altså hellig fredag.

På denne dag bliver alterlysene ikke tændt i kirken, ligesom der heller ikke er friske blomster på alteret.

4 Påskedag

"På tredje dag opstanden fra de døde" lyder det i trosbekendelsen, og det er netop, hvad der skete påskedag ifølge Bibelen. Da en gruppe kvinder besøger Jesus' grav, opdager de, at han er væk. Her viser en engel sig for dem og fortæller, at han er genopstået.

Påskedag falder altid på første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Derfor kan dagen variere fra 22. marts til 25. april

5 Anden påskedag

Anden påskedag fortsætter fejringen af Jesus' opstandelse.

6 Store bededag

Store bededag falder fjerde fredag efter påske, hvilket i år er den 13. maj. Dagen blev indført i 1686 af biskoppen Hans Bagger, der indførte tre faste- og bededage. Det var dog kun store bededag, der blev lovfæstet gennem kongelig forordning, og den er derfor en særlig dansk helligdag.

7 Kristi himmelfartsdag

Her er vi tilbage i de bibelske fortællinger. For efter at have vandret rundt på Jorden i 40 dage, stiger Jesus til himmel.

Dagen falder altid på en torsdag 40 dage efter påske og 10 dage før pinse. I år er det den 26. maj.

8 Pinse

Pinsen består af pinsesøndag og anden pinsedag. Her fejrer den kristne kirke, at Helligånden kom til verden. Pinsen kaldes også for kirkens fødselsdag. Pinsen falder 50 dage efter opstandelsen, så i år ligger pinsesøndag den 5. juni, der som bekendt også er grundlovsdag.

Annonce
Ugeavisen Tønder

Fint besøg på Tønder Gymnasium

Annonce
Ugeavisen Tønder

Jobcenter Tønder er klar med ny jobdating

Annonce
Ugeavisen Tønder

Ny rådgiver

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Åbent hus på datamatiker-uddannelsen i Tønder

Ugeavisen Tønder

Uldspinderi på vej mod genåbning og starter med en efterlysning

Ugeavisen Tønder

Ringridning: Gæsterne stod tæt mens der var langt mellem hestene

Ugeavisen Tønder

TM Tønder inviterer hele kommunen til en sjov og aktiv aften

Ugeavisen Tønder

Bliv klogere på Løgumklosterkniplinger på ny udstilling

Ugeavisen Tønder

40-års jubilar: - Jeg har aldrig rigtig tænkt, at jeg skulle noget andet

Erhverv

Én er blevet til to i Blomsterbinderiet: Rikke er blomstret op efter sygdomsplaget tid

Ugeavisen Tønder

Skærbækcenteret vil have dig med på råd

Ugeavisen Tønder

Jimmy og Rikke fik inspiration til at lave bolsjer på YouTube: Nu lever de af at sælge håndlavede bland-selv-bolsjer

Ugeavisen Tønder

Klumme: En del af noget større

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: 50 kroner for 250 gram kartofler

Annonce