Annonce
Ugeavisen Tønder

Hjerteløber: Allan vil gerne gøre en forskel

 Allan Høeg har været hjerteløber i tre år, og har medvirket i omkring 25 alarmer. Foto Sarah Nørgaard
50-årige Allan Høeg fra Tønder har været hjerteløber i tre år. Med sin indsats har han været med til at redde flere liv.
Annonce

Tønder: Selvom 50-årige Allan Høeg sidder helt afslappet i sin lænestol i udestuen i Tønder, så er han altid klar og på vagt.

Han arbejder til daglig som værkfører på Hydro, men i fritiden er han både vicekaptajn på brandstationen i Tønder og med i korpset af hjerteløbere. Han har været med til at rykke ud til hjertestop i tre år. Så det er blevet en vane at være klar.

- Hvis jeg med min indsats kan være med til at redde bare ét liv, så har det det hele værd, konstaterer han.

Selvom man som hjerteløber ikke får en tilbagemelding på, hvordan det går med de mennesker, som man rykker ud og hjælper, så ved Allan Høeg med sikkerhed, at han i løbet af de tre år, har været med til at redde i hvert fald to liv.

- Vi har selvfølgelig tavshedspligt, og må ikke tale med nogen om, hvad der sker, eller hvem vi rykker ud til. Men i to tilfælde har jeg kunnet regne ud, at vedkommende har overlevet. Blandt andet ved jeg, at jeg har været med til at redde en kollegas mor, fortæller Allan Høeg.

I løbet af sine tre år som hjerteløber, er Allan Høeg blevet kaldt ud omkring 25 gange.

Annonce

Startede på en anden ordning

Allan Høeg har ikke været hjerteløber i alle de tre år, han er rykket ud som assistance ved hjertestop. Indtil maj i år var han med i den anden ordning, Danmark Redder Liv, en ordning, som Dansk Folkehjælp, Region Syddanmark, Region Sjælland og FirstAED, indgik et samarbejde om. I maj i år blev denne ordning nedlagt, og der er nu en landdækkende ordning med hjerteløbere. Den ordning er Allan Høeg fulgt med over i.


Man kan simpelthen ikke gøre noget forkert i situationen. Det er altid bedre at gøre noget fremfor ingenting.

Allan Høeg, hjerteløber fra Tønder


Den nye ordning betyder, at Allan Høeg kan blive kaldt ud som hjerteløber, uanset hvor i landet han opholder sig.

- Vi får en alarm via en app, og så kan vi vælge at acceptere den eller afvise den. Der bliver altid alarmeret en del hjerteløbere, så der kommer altid nogen frem. Ofte er vi der endda før ambulancen, og kan starte den livreddende førstehjælp, fortæller Allan Høeg.

Annonce

Godt samarbejde

Da han startede som hjerteløber for tre år siden, var ambulancefolkene lidt skeptiske, men de har efterhånden fundet ud af at værdsætte hjælpen fra hjerteløberne.

- Vi kan assistere med alle de omkringliggende ting, som for eksempel at tage os af de pårørende. Dermed kan ambulanceredderne fokusere på patienten. Det samarbejde fungerer rigtig godt, og de giver ofte udtryk for, at de er glade for vores hjælp, forklarer Allan Høeg.

Allan Høeg ved med sikkerhed, at han har været med til at redde to menneskeliv. Foto Sarah Nørgaard

Tiden er også en vigtig faktor ved ordningen med hjerteløbere.

- Vi er som regel altid før ambulancen. De hjerteløbere, der befinder sig i en radius af 1,8 kilometer fra vedkommende, der falder om, bliver alarmeret. Så der går ikke mange minutter, før vi er fremme. Nogle af hjerteløberne bliver sendt ud efter en hjertestarter, og andre bliver sendt direkte hen til hjertestoppet, forklarer han.

Annonce

En særlig støbning

I hjerteløber-ordningen er der ikke nogle særlige krav, så alle kan melde sig. Men der er alligevel nogle ting, som man skal overveje, inden man melder sig som hjerteløber, mener Allan Høeg.

- Man skal selvfølgelig tænke over, hvad man kan risikere at komme ud til. Det er jo nogle mennesker, der har det rigtig skidt, og det kan også være fysisk hårdt at give hjertemassage, forklarer Allan Høeg.

Han understreger, at hjerteløberne får mulighed for at udfylde et spørgeskema efter hver alarm, så man kan tale med nogen om det, man har oplevet. Og selvom han mener, at man lige skal tænke sig om, inden man melder sig, så har han alligevel en opfordring klar.

Allan Høeg bliver kaldt ud, hvis der er et hjertestop indenfor 1,8 kilometer. Foto Sarah Nørgaard

- Jeg synes, det giver så meget mening at være hjerteløber. Og man kan simpelthen ikke gøre noget forkert i situationen. Det er altid bedre at gøre noget fremfor ingenting, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce