Annonce
Ugeavisen Tønder

Ild og blod: Hvad der kom før Game of Thrones

Mit navn er Morten Schau Andersen, jeg er 30 år og arbejder som Kulturformidler. Jeg beskæftiger mig med mange forskellige områder, men i vil typisk se mig til vores børnearrangementer eller i vores IT-hjælp. Min bogsmag spænder vidt fra fodbold til fantasy, og så værdsætter jeg en god film.Pressefoto
Morten Schau Andersen anmelder "Ild og Blod - A Targaryen History" af George RR Martin.
Annonce

Langt de fleste har på den ene eller anden måde stiftet bekendtskab med Georg R. R. Martins forfatterskab, med bogserien A song of ice and Fire eller i givet fald i form af den omspændende tv-fortolkning af Martins univers – Game of Thrones. Vi er mange, som går og venter på næste bog i bogserien, hvoraf den seneste udkom i 2011, og udgivelsen årligt bliver udskudt.

Udgivelse af Ild og Blod er derfor et kærkomment plaster på såret for os der venter og dem der ikke kan få nok af Martins univers efter den nyligt afsluttede tv-serie. Ild og Blod er en forløber for den kendte bogserie, og handlingen foregår derfor nogle århundrede før de vanligt kendte karakterer er aktuelle, men mange af de forskellige slægter og huse går igen og er med til at gøre bogen genkendelig. Den skildrer primært huset Targaryens storhedstid, hvor fokus er på arvefølgen, og hvorledes de forskellige familiemedlemmer håndterer magten over de Syv Kongedømmer.

Omslag Ild & Blod.
Annonce

Faglitterær optegnelse

Bogen er første bind af to og opbygget som en historisk faglitterær optegnelse, hvor man følger over 20 konger og dronningers regeringstid fra Aegon I (Erobreren) til Aegon III (Dragebane).

Det er derfor den helt rigtige opbygning til at fange en historie, der strækker sig over så lang en periode og med så mange karakterer. Som i alle monarkier er mange af navnene gennemgående, derfor lærer man hurtigt at benytte bogens vigtigste værktøj, stamtræet bagerst i bogen, som man altid kan slå op i, når man bliver i tvivl. For det bliver man, hvilket uden tvivl er charmen i Martins omstændige univers.

Personligt så er jeg selv en stor tilhænger af faglitteratur og historiske skildringer, så opremsninger af årstal, hærstørrelser, arvefølge og samfundsreformer, ser jeg blot som yderligere næring til fantasien. For på trods af den faglitterære opbygning, er der bestemt ikke mangel på underholdning.

Martins er en fremragende fortæller, og der er masser af materiale i Targaryen-slægtens historie, som er gennemsyret af følelsesladede emner som dobbeltspil, alliancer, krig, incest, magtbegær, forræderi, sindssyge, mord, politiske intriger, jalousi og ikke mindst, drager. Det er historien om bestræbelserne på at samle et erobret land og opbygge slægtens berettigelse til magten, for at sikre den fremadrettede arvefølge.

Annonce

Inspireret af Tolkien

I Martins forfatterskaber er jeg dybt imponeret over karakterernes nuancer og det store omfattende univers, de bevæger sig i.

Han er selvfølgelig stærkt inspireret af fantasy genrens fader, John R. R. Tolkien. Dog er han ikke lige så raffineret og elegant som Tolkien, men han er så absolut den, der kommer tættest på. Hvis det er muligt, så er dette endnu tydeligere afspejlet i denne bog, hvor personerne bliver beskrevet med stor passion. Dette hjælpes desuden godt på vej af de yderst smukke illustrationer, der sætter en fantastisk stemning, men det fanger uden tvivl også nogle af dem der kun har stiftet bekendtskab med det visuelle fra tv-serien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce