Annonce
Ugeavisen Tønder

Jefsen er klar til endnu et kapitel

Der ligger bunkevis af minder og gamle ting fra forretningens 90-årige historie i huset på gågaden i Tønder. Her sidder Lena Jefsen med en af de første originale Commodore 64-computere. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
I søndags blev endnu et kapitel skrevet i historien om Jefsens Boghandel i Tønder. Søndag var det nemlig 90 år siden, at Jefsens Boghandel slog dørene op. Siden da har familien Jefsen solgt bøger i massevis fra forretningen på gågaden i Tønder.
Annonce
Annonce

Fra begyndelsen

Det er Lena Jefsens bedstefar, Jesias Nissen Jefsen, der i 1929 startede forretningen. Da han fik foden under egen disk, var han kun 23 år gammel, og han ville i virkeligheden have været revisor. Forretningen havde allerede været boghandel siden 1921, og Jesias Jefsen hjalp til i butikken. Senere kom han i lære i Gråsten, men blev kaldt til Tønder, da Hans Beck, der ejede boghandelen, ville sælge.

Dermed var vejen banet til, at J. N. Jefsen Boghandel blev grundlagt 1. december 1929.

Boghandelen blev overtaget af Lena Jefsens faster Hannah Jefsen og Lenas far, Jef Jefsen, efter at Jesias Nissen Jefsen pludselig døde i en alder af kun 56 år. De to søskende drev butikken sammen i en del år, indtil Hannah Jefsen en dag ikke mødte op til det faste morgenmøde i butikken.

- Hun har været dårlig gennem et stykke tid, men får så konstateret meningitis. Hun er indlagt længe, og der støder komplikationer til. Hun ender i en kørestol, og må give forretningen videre til min far, fortæller Lena Jefsen videre.

Jeg har en dejlig forretning med mange trofaste kunder og ikke mindst mit trofaste personale.

Lena Jefsen, indehaver af Jefsen Bog & Idé.

Annonce

Tredje generation

Det har ligesom altid ligget i kortene, at Lena Jefsen skulle gå samme vej som sin far og sin bedstefar.

- Det var jo i butikken, hvor jeg var mest sammen med min far. Vi havde et utroligt tæt bånd, og jeg har været med i butikken fra helt lille. Allerede fra før jeg kunne skrive og læse. Så opfandt jeg bare mit eget system med, hvordan jeg skulle notere, hvad der skulle fyldes op på hylderne, husker Lena Jefsen.

Derfor var det også et helt naturligt skridt for Lena Jefsen at komme i lære ved en boghandler. Hun blev udlært i 1997 i Ringsted, hvor hun blev et kort stykke tid efter, læretiden var afsluttet. Herefter vendte hun hjem til Sønderjylland i januar 1998, hvor hun blev daglig leder i Holm Hansens Boghandel i Løgumkloster, som Jef Jefsen havde overtaget.

- Det var en lille butik, men et fint sted at starte. Jeg drev butikken, indtil vi valgte at lukke den ned i 2007. Så kom jeg til forretningen i Tønder, fortæller Lena Jefsen videre.

Samme år valgte Jef Jefsen at opkøbe og lukke konkurenten Andersen og Nissen i Tønder, og året efter forlod Martin Jefsen, Lenas storebror, firmaet, hvor han en årrække havde været leder af forretningens kontor-afdeling.

Dermed var vejen banet for et generationsskifte fra Jef Jefsen til Lena Jefsen. Det skete i 2010.

Annonce

Havde mange planer

Jef Jefsen havde længe planlagt at gå tidligt på pension. Der var mange ting, han gerne ville nå, og helt slippe butikken på én gang, ville han heller ikke. Derfor blev generationsskiftet gennemført, da Jef Jefsen var 62 år.

- Han nåede desværre ikke alt det, han havde drømt om at skulle få tid til. Han nåede dog at komme på kroophold med børnebørnene, men ret hurtigt efter generationsskiftet får min far konstateret galoperende leukæmi, og han dør i juli 2011. Kun ét år efter, han er gået på pension, fortæller Lena Jefsen.

J. N. Jefsen lavede en årrække julekort med lokale motiver. I starten havde forretningen sit eget trykkeri. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce

Driftig butik

Siden Lena Jefsen overtog forretningen i 2010, er meget som sagt sket. Der kommer hele tiden nye tiltag og idéer, og Lena Jefsen forsøger at møde kundernes krav. Det hjælper, at forretningen er en del af Bog & Idé-kæden.

- Vi er stadig alle selvstændige boghandlere, men vi har et fællesskab og en fælles platform, der gør, at vi kan give kunderne noget særligt. Blandt andet har vi jo allerede i mange år haft en webshop og landdækkende bytteservice. Så det giver os nogle fælles kræfter, som gør det lettere at klare konkurrencen på bogmarkedet. Men når det så er sagt, så bliver vi altid ekstra glade, når kunderne gør sig den ulejlighed at spørge os i butikken, når der er noget, de mangler. Den lokale opbakning er utrolig vigtig, og den mærker vi heldigvis i dagligdagen, lyder det fra Lena Jefsen.

Mange optegnelser og gamle avisudklip - blandt andet af forretningens annoncer gennem tiden - er gemt for eftertiden. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Tønder: Søndag var én af de helt store mærkedage i Lena Jefsens liv. Hendes forretning, Jefsen Bog & Idé, kunne fejre 90 års jubilæum.

Men ikke nok med, at det at have en forretning med 90 år på bagen efterhånden hører til sjældenhederne, Lena Jefsen kan også bryste sig med, at hun formentlig ejer Tønders ældste familieejede forretning.

- Jeg har aldrig rigtig tænkt, at jeg skulle blive andet eller gøre andet end at overtage butikken, lyder det fra 44-årige Lena Jefsen, der i dag driver en butik, der ikke alene handler med bøger, spil og kontorudstyr.

Butikken rummer i dag også det nyeste indenfor lædervarer og kufferter, ligesom der også bliver plads til at være pakkeshop for butikkens mange kunder.

- Vi bliver nødt til at følge med og tage nye ting ind. Min far ville helt sikkert have vendt sig mange gange i graven, hvis han så butikken i dag. Men det er nødvendigt at følge med tiden, konstaterer Lena Jefsen, og fortsætter:

- I min fars tid var vi otte til ti ansatte, så vi måtte holde kaffepause i hold. I dag er vi fire ansatte i butikken, så også det har ændret sig, konstaterer Lena Jefsen.

Det ligger nu ikke til Lena Jefsen at klage. Heller ikke selvom der ikke er udsigt til, at forretningen skal føres videre i fjerde generation, når den tid kommer. Ingen af Lena Jefsens to piger viser interesse for at drive forretningen videre.

- Det vil jeg sådan set heller ikke anbefale dem, at de gør. Jeg kan godt blive lidt bekymret, når jeg ser ti år frem i tiden. Ikke kun for boghandlerne men for hele detailhandelen, lyder det fra Lena Jefsen.

I øjeblikket er der dog ingen grund til bekymrede miner.

- Jeg har en dejlig forretning med mange trofaste kunder og ikke mindst mit trofaste personale. To af mine ansatte har været med helt fra min fars tid. Det er med til at gøre, at jeg har den forretning, som jeg har i dag. Og de lokale er heldigvis også gode til at støtte forretningen. Det betyder meget, at de giver sig tid til at komme ned eller skrive, hvis der er noget specielt, de leder efter. Vi kan jo næsten få alt hjem i løbet af meget kort tid, fortsætter Lena Jefsen.

Annonce

Mange minder

I huset, hvor Jefsen Bog & Idé har til huse, er der meget plads. Rigtig meget plads, faktisk. Den megen plads og det faktum, at forretningen har ligget det samme sted siden starten i 1929, gør, at huset rummer masser af minder.

Loftet og skabe i hele huset bugner af gamle computere, blyanter, penneskafter, fotos, regnemaskiner og alskens andre ting fra boghandelens 90-årige historie.

- Jeg havde store planer med jubilæet. Jeg ville have kigget min fars ting igennem meget før, men der var bare en masse følelser involveret. Så jeg er kommet alt for sent i gang med at kigge på de mange ting, konstaterer Lena Jefsen.

Hun har dog fået genetableret det gamle logo, der nu er kommet på klistermærker, og forretningens helt egen 'wall of fame' er også ved at tage form i butikken. Ved trappen op mod førstesal prydes væggen nu af indrammede fotos med nogle af de forfattere og personligheder, der gennem tiden har besøgt boghandelen. På væggen er der blandt andet fotos af Poul Reichardt og Jussi Adler Olsen.

- Det er da sjovt at kigge på, lyder det fra Lena Jefsen.

Med 90 år på bagen er der mange minder at se tilbage på. Heldigvis er en masse ting bevaret fra forretningens tidlige dage. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce