Annonce
Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Debatmøder, græskar og suppe til den kolde tid

Få denne uge anbefalinger i Ugeavisen. Fotos: Hans Christian Gabelgaard/Matilde Bøjlund Andersen.
Denne uges anbefalinger står i efterårets tegn. Varm dig på en god portion suppe, lav (u)hyggelige græskar og find ud af, hvor du skal sætte dit kryds til kommunalvalget.

Denne uges anbefalinger står i efterårets tegn. Varm dig på en god portion suppe, lav (u)hyggelige græskar og find ud af, hvor du skal sætte dit kryds til kommunalvalget.

1. Oplev de lokale seværdigheder

Trøjborg slotsruin er en anden af områdets mange attraktioner, som man kan få tiden i efterårsferien til at gå med. Arkivfoto: Hans Christian Gabelgaard.

Skomagerens børn har altid slidte sko, vinduespudserens ruder er altid beskidte, og selvom du har boet det meste af dit liv i Tønder Kommune, så er der lige den der ting eller seværdighed, som du aldrig rigtig har fået tid til at opleve. Det kan du råde bod på nu.

Så hvis du er en af de heldige, der har efterårsferie, så udforsk nogle af de mange lokale attraktioner, som vi har i kommunen. Har du endnu ikke været oppe i Marsktårnet, så kom afsted. Hvornår har du sidst besøgt Kunstmuseet i Tønder, slusen i Højer eller bunkerne i Tvismark plantage på Rømø? Området har masser at byde på, så kom afsted og udnyt det.

2. Husk tilbehøret

Suppe er altid godt, når temperaturen er på tilbagetogt, og de fås i alverdens udgaver. Grønsagssupper som tomat, kartoffel eller græskarsuppe. Fiskesuppe alla Bouillabaisse eller den traditionsrige klare suppe med mel- og kødboller. Foto: Matilde Bøjlund Andersen.

"Det er en kold tid, som vi lever i" sang Kim Larsen, og derfor er det ideelt at varme sig på en god portion suppe. Jeg er bestemt ikke den store kok, så selvom hjemmelavet altid er bedst, kan jeg sagtens finde på at købe en færdiglavet udgave fra brugsen. Men her har jeg så et trick, der altid løfter suppen - nemlig tilbehør. Kom revet ost og æg i tomatsuppen, steg bacon og hasselnødder, når den står på kartoffel eller porresuppe. Husk, at et godt stykke brød altid hører sig til - hjemmelavet såvel som hjemmebragt.

3. Græskarsjov

Husk at lave bunden inden i græskaret flad, så du kan sætte et par fyrfadslys derind. Der skal også være nogle relativt store huller, så lyset kan brænde og ses fra ydersiden. Foto: Matilde Bøjlund Andersen.

Jeg har ikke det store forhold til Halloween, der fejres den 31. november, men alligevel laver jeg troligt en græskarlygte hvert år, og nu er det ved at være tid igen.

Først skal der laves et låg, og derefter skal græskarret udhules for indhold, hvilket bedst gøres med de bare næver og en spiseske - husk at gøre den nogenlunde flad i bunden til lyset. Derefter kan du slippe kreativiteten løs og kreere et sjovt, uhyggeligt eller sødt ansigt på forsiden. Jeg tegner altid for med en tusch, men jeg har set andre, der giver sig ud i endnu større kreationer ved at tape en skabelon fast på græskarret. Tuschstregen kan efterfølgende fjernes med en våd klud eller lidt sprit.

Du kan også lave din græskarlygte på Tønder Bibliotek fredag den 22. oktober fra 10 til 12, der holder arrangement for de 6 til 12-årige. Du kan tilmelde dig på bibliotekets hjemmeside.

4. 27 dage til valget

Kommunalvalget er over os, og det er de lokale valgdebatter også. Flere steder i kommunen kan du komme til debat med de lokale spidskandidater, der alle er på jagt efter stemmer til at for fire år i byråds- eller regionsrådssalen. Foto: Svalebøg

Er du i tvivl om, hvor du skal sætte dit kryds til kommunalvalget den 16. november? I så fald er der hjælp at hente til valgdebatter flere steder i kommunen i den næste uges tid.

Den 24. oktober klokken 18 er der debatmøde hos Spar i Agerskov med gratis tilmelding på www.min-event.dk eller i butikken.

På Løgumkloster Højskole kan du komme til valgaften den 25. oktober klokken 19, hvor der er fokus på emnerne "Unge i Tønder Kommune" og "Bæredygtighed".

Den 26. oktober klokken 19 er det derimod ældrepolitikken, der er på programmet, når Ældresagen har debat med samtlige partier i forsamlinghuset i Løgumkloster.

JydskeVestkysten afholder også debat med borgmesterkandidaterne fra de tre største partier nemlig: Barbara Krarup Hansen (S), Martin Iversen (V) og Henrik Frandsen (TL) den 27. oktober klokken 16.30. Tilmelding via www.avisfordele.dk søg efter begivenheden "JV inviterer til debatmøde i Tønder".

5. Hvad skal jeg bruge min æbler til?

 Er der æbler, som ser lidt for triste ud til at blive spist? Så smid dem ud til fuglene, så får du også glæde af lidt pipperi i vinterhalvåret. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen.

Æblesæsonen er over os, og flere har sikkert allerede været ude og sikre årets høst i haven. Mine forældre havde i flere år det problem, at deres træer producerede mange flere æbler, end de nogensinde kom igennem. Løsningen blev at moste en stor del af æblerne på et lokalt mosteri, så nu er de selvforsynende i juice i hvert fald seks måneder om året. Men æbler kan også bruges på andre måder såsom kompot, marmelade eller æblekage. 

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Klumme: Åhhh juletid – familiernes eller forbrugernes fest?

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Årets sydjyske HK-økonomielev findes i Tønder

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Martin producerer kvalitets tonic til restaurationsbranchen

Ugeavisen Tønder

Corona påvirker julemanden i Skærbæk: Må vækkes på corona-venlig måde

Ugeavisen Tønder

Klumme: Tønder kommune er brækket midt over

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Et godt grin, masser af julerier og politisk drama

Ugeavisen Tønder

Slå to fluer med et smæk: Køb kunst på auktion og støt grønlandske kvinder og børn

Ugeavisen Tønder

Her er din nye kommunalbestyrelse: 14 nye ansigter i byrådssalen

Ugeavisen Tønder

Ny uddannelse til Tønder fra 2022

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Coronapas, Bier vom fass og smør

Ugeavisen Tønder

Kunder og medarbejdere var klar: Harald Nyborg er åbnet

Ugeavisen Tønder

- Jeg tænker jo bare på mig selv som en ud af flere 100.000-frivillige

Ugeavisen Tønder

Klimaet på menuen

Ugeavisen Tønder

Tønder-bibliotekar skriver børnebog: Jeg håber først og fremmest, at læserne får nogen, de kan spejle sig i

Ugeavisen Tønder

Seje Cecilia fra Toftlund rørte Knæk Cancer-seerne

Ugeavisen Tønder

To Melodi Grand Prix-vindere på plakaten i Tønder

Ugeavisen Tønder

Møllevangen sagde farvel til Ruth - og goddag til Per

Ugeavisen Tønder

Fire kreative kvinder bag ny butik i Skærbæk

Ugeavisen Tønder

Stort borgertræf sætter fokus på fællesskabet

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Mortens and og en stemme på demokratiet

Ugeavisen Tønder

Kampagne og festival blev en medlemssucces for foreninger: -Vi kan simpelthen ikke få armene ned

Ugeavisen Tønder

Revisions-ejendom er overtaget af kontorfællesskab: Voxeværket rykker til Tønder

Ugeavisen Tønder

Klumme: Vind, Strøm, Hjerte, Hus, Får

Annonce