Annonce
Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Krudt, kranskage og kreativ underholdning

Årets sidste dag nærmer sig, og snart vil himmelen igen lyse op i alverdens farver, når mange mennesker skyder det nye år ind. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.
Der er skruet op for både underholdning og sikkerhed i årets sidste gang anbefalinger, der fokuserer på nytårsaften. Få inspiration til både forberedelser, underholdning og dagen derpå.

Læs ugens nytårs-anbefalinger her:

1. Fyr krudt af - men husk sikkerheden

I Danmark er det kun lovligt at fyre fyrværkeri af i en kort del af året. I år må du købe fyrværkeri mellem den 15. og den 31. december, og det må fyres af mellem den 27. december til og med 1. januar. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Jeg elsker flot krudt. Det må godt sige et ordentlig bang, men det vigtigste er, at der kommer et flot mønster på himlen. Det allervigtigste er naturligvis sikkerheden, for kun en tåbe frygter ikke fyrværkeriet - eller hvad man nu siger. Så tag nu de åndsvage briller på - de er trods alt federe end en øjenskade. Lad vær med at fyre af, hvis du forinden har drukket for meget champagne. Stå aldrig ind over lunten, mens du tænder, og huske generelt den sunde fornuft. Vores sygehuse er presset nok for tiden, så der er ingen grund til et besøg på skadestuen, fordi man glemte at tænke sig om.

2. Bingo til nytårstalen

Regentens nytårstale har været tv-transmitterede siden 1958, og året efter begyndte man at sende den live. Dronning Margrethe skal i år holde sin 50. nytårstale, der som altid sendes klokken 18.00. Foto: Keld Navntoft/Kongehuset/Ritzau Scanpix.

"Gud bevare Danmark". Dronningens nytårstale er obligatorisk nytårsaften, om dog en smule forudsigelig - eller er den? Det kan I teste af ved at spille "Nytårstale-bingo". Lav traditionelle bingoplader, men skift tallene ud med vendinger eller emner, som I tror, majestæten kommer omkring. Søens folk, corona-nedlukning, håndbold-medaljerne, Grønland, soldater, klimatopmøde - mulighederne er mange. Hvis du googler "nytårstale bingo", kommer der plader frem lige til at printe ud. Så vil selv de mindste i selskabet, lige pludselig flokkes om skærmen klokken 18.00.

3. Nemmere end man tror

Hvis glasuren skal sidde lige i skabet på kransekagen, så gælder det om at få den helt rigtige konsistens. Den skal være en smule til den tykke side, men stadig lind nok til, at du kan lave de famøse gardiner. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Jeg er bestemt ikke nogen bagermester-bolle, og jeg har altid tænkt, at man skulle være det, for at kaste sig ud i en hjemmelavet kransekage. Men udover at få lavet nogle pæne glasur-gardiner, så er det faktisk en helt overkommelig opgave. Flormelis, æggehvide og marcipan blandes sammen, formes til passende størrelser (eller ringe, hvis du tør kaste dig ud i et tårn), og bages til de er let gyldne. Så skal der pyntes med glasur - prikken over i'et er at dyppe bunden i chokolade.

4. Quiz-tid

Hvem blev indsat som USA's 46. præsident? Hvem sagde efter 40. sæsoner farvel til cirkusrevyen? Hvilken måned forlod de sidste danske soldater Afghanistan? Der er sket meget i 2021, så tjek dine egne og dine nytårsgæsters viden, om året der gik. Foto: Matilde Bøjlund Andersen.

Nytår er den bedste anledning til at lave en "Året der gik"-quiz. Det giver både et underholdende element og får snakken i gang om, hvad der er sket i årets løb. Ugeavisen har lavet en Tønder-version, som du kan finde i denne uges avis eller ved at klikke her, men ellers kan du også selv lave din egen udgave. Det kan både være en personlig quiz om, hvad der er sket i familien og den tætte kreds, eller en mere bred udgave. Til sidstnævnte er Wikipedia en god hjælp, hvor du kan søge på 2021, og se en lang liste af begivenheder fra året, der går på held.

5. Ryd op dagen derpå

Efterladenskaberne fra det affyrede fyrværkeri har godt af at stå natten over, så man er sikker på, at det er kølet af. Men så skal det også væk fra gader og stræder igen, så på med handsken og frem med affaldssækken. Det tager altid mindre tid, end man tror. Arkivfoto: Uwe Iwersen.

Selvom det kan være svært at forestille sig noget, man gider mindre med et (muligvis) lidt tungt hoved den 1. januar end at rydde op, så er der igen vej uden om. Hvis man kan fyre krudt af om natten, så kan man også samler resterne op dagen efter. Fyrværkeri er i forvejen en af de slemme klima-syndere, så det mindste man kan gøre, når man som jeg elsker krudt, er, at tage en lille gåtur rundt i kvarteret dagen derpå og samle resterne op. De fleste af os har nok også meget godt af lidt frisk luft til den tid.

Annonce
Ugeavisen Tønder

Adrian fandt hashplanter: Sportræning gav pote

Annonce
Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Håndbold, andelår og Afrikas stjerne

Annonce
Ugeavisen Tønder

Jørgen Hansen Biler bliver speedway sponsor

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Sportsefterskolen Sine har fundet sin nye forstander

Ugeavisen Tønder

Formand for Danmarks Østersfestival får endnu en post

Ugeavisen Tønder

Nyansættelse

Ugeavisen Tønder

Klumme: Lykken er... noget der kommer i glimt, eller noget man kan beslutte?

Ugeavisen Tønder

Der er støtte at hente til lokale projekter

Ugeavisen Tønder

Kan du slå 73 millioner skridt?

Ugeavisen Tønder

Jul på Schackenborg var en succes

Ugeavisen Tønder

Apotekerne i Skærbæk og Toftlund er klar til at vaccinere

Ugeavisen Tønder

Jagten er gået ind på Trine Jepsens efterfølger: Hvem skal være ny direktør på Schackenborg?

Ugeavisen Tønder

Værthus skifter hænder: - For syv år siden sagde jeg, den bliver min

Annonce