Annonce
Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Mortens and og en stemme på demokratiet

Her får du ugens fem anbefalinger fra Ugeavisen. Fotos: Arkivfoto: Schackenborg Fonden, Claus Bech/Ritzau Scanpix, Nf/Ritzau Scanpix og Hans Christian Gabelgaard.
En demokratisk opfordring og en saftig and er nogle af de ting, der er på menuen i denne uges anbefalinger, der også tager forskud på juleglæden.

Se ugens fem anbefalinger her.

1. Brug din stemme

Brug din stemme , når der skal vælges den 16. november. Her er der valg til både kommunalbestyrelserne og til regionsrådene. Og hvis du er over 60 år, skal du også stemme til ældrerådene. Arkivfoto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Det kan hurtigt komme til at lyde som floskler, når vi taler om borgerret og -pligt, ytringsfrihed og demokrati. Men det er en borgerpligt at afgive en stemme, når man bliver spurgt. Derfor er min vigtigste anbefaling i denne uge, at du afgiver en stemme på dit valgsted den 16. november. Hvis du ikke bruger din stemme, har du ikke nogen. Det er helt i orden at være i tvivl om, hvor krydset skal sættes. En måde at komme det nærmere på kan være at tage en af de mange kandidattests, som der findes på nettet. JydskeVestkysten har også en af slagsen, som du kan finde på jv.dk.

2. And eller gås - Morten eller Martin

Mortens aften betyder and på middagsbordet i mange danske hjem. Men faktisk burde det være en gås - og vi burde ligeledes kalde det for Martins aften. Arkivfoto

Den 10. november er det Mortensaften. Den Morten, som vi fejrer, hed oprindeligt Martin og var biskop af Tours. Martin af Tours levede i 300-tallet i Romerriget. Han blev så populær, at folket i Tours ville have ham som biskop, men det var han ikke interesseret i. Da han skulle udnævnes, gemte han sig derfor i en gåsesti. Gæssene skræppede dog op, og han blev derfor fundet og tvunget til at blive biskop. 

Derfor ville det være mest historisk korrekt, at man - som en historisk straf - spiste gås på Mortensaften, men traditionen er blevet, at de fleste spiser and. Grunden skulle efter sigende være, at and er billigere end gås. Uanset om man vælger and eller gås - eller noget helt tredje, er Mortens aften en god anledning til at samle familien om et godt måltid. Velbekomme!

3. Nu er det da snart jul

"Follow Your Star" er navnet på året juleudstilling på Schackenborg Slot, som blomsterkunstneren Johnny Haugaard har stået for. Udstillingen åbner den 11. november. Foto: Schackenborg Fonden.

Jeg er faktisk mest til sommer og sol. Og derfor er vinterhalvåret ofte en hård nyser for mig at komme igennem. Men et kæmpe lyspunkt i det mørke er naturligvis julen. Derfor giver det god mening for mig at få startet julen op og givet gas på julestemningen i rigtig god tid - som i nu. Hvis man som mig gerne vil kickstarte julestemningen, kunne en god mulighed være at besøge Schackenborg Slot. 11. november åbner nemlig årets store juleudstilling - Jul på Schackenborg, hvor blomsterkunstneren Johnny Haugaard har stået for udsmykningen i udstillingen, som har fået navnet Follow Your Star. Naturen er omdrejningspunktet i udstillingen. Der er mulighed for at besøge udstillingen tirsdag til søndag mellem 10 og 17 frem til den 19. december. Torsdage kan du opleve udstillingen efter mørkets frembrud til klokken 21.

4. Grænseoverskridende teater

Man kan opleve en stort anlagt teaterforestilling med deltagere fra både nord og syd for grænsen. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

Det har været småt med mulighederne for kulturelle oplevelser, mens coronaen har raset, og selvom tingene nu igen er åbne, kniber det med at finde vanen og komme ud og blive inspireret. Søndag den 14. november klokken 15 er der dog en god mulighed for at blive inspireret og glemme alt om coronaen, når Schweizerhalle lægger sal til en stor dansk-tysk teaterforestilling med 90 medvirkende fra både nord og syd for grænsen. Forestillingen hedder Kalejdoskob, og gennem teater, ballet og orkestermusik fortælles om børn og unges syn på hinanden hen over grænsen. Man kan få fingre i en gratis billetter til den store forestilling via Tønder Kulturskoles hjemmeside.

5. Få luftet hjernen og kroppen i Draved skov

Du kan komme med på naturvandring i Draved skov, og samtidig kan du blive klogere på, hvad det indebærer, hvis området bliver udnævnt til en naturnationalpark. Arkivfoto

Jeg har lidt svært ved at gennemskue, hvad planerne for de kommende naturnationalparker går ud på. Miljøministeriet har udpeget en række mulige naturnationalparker, heriblandt Draved Skov. Fredag den 12. november klokken 14.30 indbyder Naturstyrelsen til en naturvandring i netop Draved skov, hvor man kan blive klogere på naturnationalparkerne. Mødestedet er p-pladsen ved Dravedvej. Udover en gåtur i det flotte område, vil turen også byde på en fælles opsamling. Turen varer mellem 2,5 og 3 timer.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Årets sydjyske HK-økonomielev findes i Tønder

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Martin producerer kvalitets tonic til restaurationsbranchen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Corona påvirker julemanden i Skærbæk: Må vækkes på corona-venlig måde

Ugeavisen Tønder

Klumme: Tønder kommune er brækket midt over

Ugeavisen Tønder

Slå to fluer med et smæk: Køb kunst på auktion og støt grønlandske kvinder og børn

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Et godt grin, masser af julerier og politisk drama

Ugeavisen Tønder

Her er din nye kommunalbestyrelse: 14 nye ansigter i byrådssalen

Ugeavisen Tønder

Kunder og medarbejdere var klar: Harald Nyborg er åbnet

Ugeavisen Tønder

Ny uddannelse til Tønder fra 2022

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Coronapas, Bier vom fass og smør

Ugeavisen Tønder

- Jeg tænker jo bare på mig selv som en ud af flere 100.000-frivillige

Ugeavisen Tønder

Tønder-bibliotekar skriver børnebog: Jeg håber først og fremmest, at læserne får nogen, de kan spejle sig i

Ugeavisen Tønder

Klimaet på menuen

Ugeavisen Tønder

To Melodi Grand Prix-vindere på plakaten i Tønder

Ugeavisen Tønder

Seje Cecilia fra Toftlund rørte Knæk Cancer-seerne

Ugeavisen Tønder

Fire kreative kvinder bag ny butik i Skærbæk

Ugeavisen Tønder

Møllevangen sagde farvel til Ruth - og goddag til Per

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Mortens and og en stemme på demokratiet

Ugeavisen Tønder

Stort borgertræf sætter fokus på fællesskabet

Ugeavisen Tønder

Klumme: Vind, Strøm, Hjerte, Hus, Får

Ugeavisen Tønder

Kampagne og festival blev en medlemssucces for foreninger: -Vi kan simpelthen ikke få armene ned

Ugeavisen Tønder

Revisions-ejendom er overtaget af kontorfællesskab: Voxeværket rykker til Tønder

Ugeavisen Tønder

Valget i Tønder fra A til Å: Her er, hvad du skal vide

Annonce