Annonce
Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Museumsgenstande til salg, fremragende håndværk og påskeæg-trilning

Læs ugens anbefalinger her. Foto: Thorsten Reinholt.
Brug påsken på at gå i butikker, se på møbelkunst i verdensklasse eller tril påskeæg med dine (børne)børn.

Læs ugens anbefalinger her.

1. Gå påskegakgak i gågaden

Tønder holder som en af de eneste byer Danmark påskeåbent. Og det er da bare med at benytte helligdagene til at handle lokalt. Foto:  Thorsten Reinholt

Det er sagt mange gange før, og det kan ikke siges tit nok: Brug nu din surt tjente løn lokalt og lad netgiganterne sejle deres egen sø! Og så er det jo aldeles belejligt, at (de fleste af) Tønders gågadebutikker holder åbent både skærtorsdag og langfredag samt påskelørdag. Af en eller anden besynderlig grund, er det forbudt for forretningslivet i Danmark, at holde åbent i påsken. Men Tønder har altså særstatus, på grund af konkurrencen fra de tyske grænse.

2. Møbelarkitektur i eliteklassen

Mens vi venter på Wegner Museet viser vi: Finn Juhls Høvdingestol, der af en kritiker i sin tid blev kaldt " fire omeletter på et stativ". Om den er smuk er en smagssag, men den er helt sikkert monumental og kræver plads (og en velspækket tegnebog). Den kan ses i Møbelhuset 2 i Tønder. Foto: Thorsten Reinholt

Man skal naturligvis være forsigtig med at anbefale en lokal forretning frem for andre, men jeg vover alligevel et øje. For i Tønders gågade finder man en butik, der alene i kraft af sin størrelse er tæt på unik på denne side af Storebælt. Møbelhuset 2 råder ifølge firmaets hjemmeside over ikke færre end 15.000 udstillingskvadratmeter. Og det er meget! Til sammenligning er de fire palæer, der udgør Amalienborg, på 26.000 kvadratmeter. I denne sammenhæng vælger vi ikke at nævne de to Ikea-mega-varehuse i Odense og Aarhus, for i Tønder er der tale om møbelkunst der holder - i generationer. Ud over selvfølgelig at være en forretning, er Møbelhuset 2 nemlig en slags samtidsmuseum for verdens ypperste møbelarkitektur - og uden at være alt for nationalt enøjet, betyder det groft sagt de store, danske mestre. Denne skribent oser rundt i huset et par gange om året, og det er altid en fornøjelse.

3. Glo-håndværk i Tønder

Der er gang i forskønnelsen af Tønder by. Her er håndværkere i gang med at lægge belægning på Gråbrødre Torv. Det kan kun blive godt. Gå forbi og se fagfolk i arbejde. Foto: Thorsten Reinholt

”Jeg elsker arbejde - jeg kan se på det i timevis”, sagde en eller anden engang. Og noget er der om det, for at overvære en tilblivelsesproces udfolde sig for øjnene af én er altid interessant. Ikke mindst, når der er tale om håndværkere, der kan deres kram. I en tid hvor vi i besynderlige tv-programmer fejrer folk, der burde holde deres tvivlsomme talenter hjemme under bruseren, er det en vederkvægelse at gå rundt i Tønders gader og se byen undergå en forskønnende forvandling. Stil Dem for eksempel op ved Gråbrødre Torv og overvær, hvordan brolæggerne er ved at give Tønder nyt gulv. Det er lidt lige som at være til globryllup: Underligt nyfigent fascinerende.

4. Dit nærdemokrati i arbejde

Det er muligt hver den sidste torsdag i måneden, at se de politikere man stemte på eller slet ikke stemte på, arbejde i byrådssalen i Tønder. Det er mere underholdende end det lyder. Her fra konstitueringen af den nye kommunalbestyrelse i januar. Foto: Cecilie Spottog Petersen.

Og apropos håndværk, bliver politik som bekendt ofte beskrevet som et blodigt et af slagsen. Men selvom bølgerne kan gå højt, er der trods alt ikke brug for et feltlazaret, når politikerne i kommunalbestyrelsen i Tønder Kommune samles til møde, som udgangspunkt hver den sidste torsdag i måneden. Offentligheden har (næsten) altid fri adgang til tilhørerpladserne. Eneste undtagelse er, hvis der er lukkede punkter på dagsordenen, typisk personsager. Lyder det kedeligt? Det er det ikke, hvis man har sans for detaljen, for eksempel de politiske drillerier. Se dit lokaldemokrati i arbejde, næste gang er den 28. april. Tag børnene med. Så kan de lære det.

5. Ruuul - og de gjorde det sgu!

At trille påskeæg er en gammel sjællandsk tradition, som kan praktiseres overalt. Foto: Signe Goldmann

At trille påskeæg er en gammel, sjællandsk påsketradition, som sagtens kan praktiseres i resten af landet. Man skal bruge et par snese hårdkogte æg, lidt salt, en flok børn og en bakke! Det sidste kan være vanskeligt på Tønder-egnen, men man kan lave sin egen i haven med et bræt-arrangement. Så gælder det ellers om at trille sit æg afsted - længst i distance eller længst i skallens holdbarhed vinder. Gæt selv, hvor saltet kommer ind.

Annonce
Ugeavisen Tønder

Fint besøg på Tønder Gymnasium

Annonce
Ugeavisen Tønder

Jobcenter Tønder er klar med ny jobdating

Annonce
Ugeavisen Tønder

Ny rådgiver

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Jimmy og Rikke fik inspiration til at lave bolsjer på YouTube: Nu lever de af at sælge håndlavede bland-selv-bolsjer

Ugeavisen Tønder

Uldspinderi på vej mod genåbning og starter med en efterlysning

Ugeavisen Tønder

Ringridning: Gæsterne stod tæt mens der var langt mellem hestene

Ugeavisen Tønder

Klumme: En del af noget større

Ugeavisen Tønder

Bliv klogere på Løgumklosterkniplinger på ny udstilling

Ugeavisen Tønder

40-års jubilar: - Jeg har aldrig rigtig tænkt, at jeg skulle noget andet

Erhverv

Én er blevet til to i Blomsterbinderiet: Rikke er blomstret op efter sygdomsplaget tid

Ugeavisen Tønder

Skærbækcenteret vil have dig med på råd

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: 50 kroner for 250 gram kartofler

Annonce