Annonce
Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Pasta, champagne og et totalitært samfund

Ugeavisens anbefalinger er i madhjørnet i denne uge, hvor der blandt andet er en italiensk klassiker på menuer. Foto: Mathies Møller Dalsgaard.
I denne uge er der både gastronomiske klassikere og læsning om totalitære stater på menuen.

Læs ugens anbefalinger her.

1. En italiensk klassiker

Spaghetti Carbonara er en italiensk klassiker. Lavet på den rigtige måde er der få retter, der smager bedre. Pas dog på, at det ikke ender i en omgang røræg. Foto: Mathies Dalsgaard

En af mine italienske favoritretter er spaghetti carbonara, og det er efter lang tids søgen lykkedes mig at finde en opskrift, der matcher det, man kan få i støvlelandet.

Guanciale, der er et stykke italiensk kødprodukt, steges af på panden. Kan man ikke finde det, kan man bruge tørsaltet bacon. Ved siden af laves en creme i en skål bestående af en god omgang pecorino- og parmesanost, som bliver kombineret med æggeblommer - hviderne skilles fra. 

Når kødet har steget fedtet, fra optages det flydende fedt i cremen sammen med sort peber og røres sammen. Kog spaghettien et par minutter mindre, end man skal og smag på den hvert halve minut for at opnå optimal konsistens. Når spaghettien er færdig, hældes vandet fra.

Til sidst blandes spaghettien sammen med cremen, men pas på det ikke bliver røræg og serveres med så meget ost over, som ens samvittighed kan holde til.

2. Tilbage til 1984

George Orwell dystopiske fremtidsroman "1984" udkom i 1949 med den kendte frace "Big Brother is watching you". Forfatteren er også kendt for romanen "Kammerat Napoleon" fra 1945. Foto: Mathies Møller Dalsgaard.

Ruslands overfald på Ukraine og landets helt absurde mediedækning af begivenhederne får en til at tænke på, hvor heldig man er at bo i et frit demokrati, hvor man ikke bliver hjernevasket af magtfulde autokrater, så virkeligheden passer til deres fordel.

Netop det er skildret i George Orwells mesterværk af en roman, der foregår i 1984. Her fokuseres der på et totalitært regime og borgeren Winston Smith, der er på regimets lønningsliste og ansat til at omformulere historiske dokumenter og qua af det optimere den totalitære stats propaganda.

Det er umuligt ikke at tænke på Vladimir Putin og den uhyggelige udvikling, som Rusland har gennemgået siden murens fald, når man læser bogen.

3. Handel på skæve tidspunkter

Forleden fandt jeg denne flæskesteg sat ekstra ned, da jeg var ude at handle. Jeg har skåret den over, så den ene del er kommet på frys og den anden er blevet til et lækkert måltid aftensmad. Foto: Mathies Møller Damsgaard.

I øjeblikket er der meget snak om stigende dagligdagsvarepriser. Et godt tip til at få ens penge til at række længere er at handle ind på skæve tidspunkter. På den måde kan man typisk få mange varer nedsat, fordi de enten er ved at løbe på datoen eller butikken bare skal af med det, fordi de skifter ud i sortimentet. På den måde får man også brugt nogle madvarer, som ellers var blevet kasseret og smidt ud.

4. Drik stjerner i forårssolen

Champagne smager fantastisk. I forårssolen smager det endnu bedre. Derfor foreslår jeg, at man sætter sig ud og drikker et glas bobler. Det har man fortjent. Foto: Mathies Dalsgaard

Foråret er for alvor kommet til Danmark med en række dage med lune temperaturer. Det egner sig til en drink eller et glas bobler i forårssolen. Har man pengepungen i orden i disse inflationstider kan et glas champagne være en oplagt mulighed. Et billigere alternativ kan være cava eller crémant, der også kan smage fremragende. Det kræver dog, at der står brut - altså tør - på flasken, uanset hvilken region i verden, at flasken kommer fra.

5. Speak no evil

Christian Tafdrup er instruktør på filmen Speak No Evil, der bogstaveligt talt klæder den moderne mand af. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

Det er efterhånden et par måneder siden, at den danske film "Speak No Evil" havde biografpremiere. Derfor er det ved at være sidste chance, hvis den skal ses i biografen. Anmelderne har været særdeles positive, og jeg var selv med stor fornøjelse inde og se den i biografen i sidste uge. 

Der er tale om en film, der brugere gyserens virkemidler og har en fantastisk lydside. En dansk familie møder på en ferie i Toscana et hollandsk par og deres søn, som mangler tungen. På ferien udvikler der sig et venskab, og de ender efterfølgende med at mødes i Holland, hvor tingene tager lidt af en drejning. Har du brug for et gys, så kan den varmt anbefales.

Annonce
Ugeavisen Tønder

Fint besøg på Tønder Gymnasium

Annonce
Ugeavisen Tønder

Jobcenter Tønder er klar med ny jobdating

Annonce
Ugeavisen Tønder

Ny rådgiver

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Jimmy og Rikke fik inspiration til at lave bolsjer på YouTube: Nu lever de af at sælge håndlavede bland-selv-bolsjer

Ugeavisen Tønder

Uldspinderi på vej mod genåbning og starter med en efterlysning

Ugeavisen Tønder

Ringridning: Gæsterne stod tæt mens der var langt mellem hestene

Ugeavisen Tønder

Klumme: En del af noget større

Ugeavisen Tønder

Bliv klogere på Løgumklosterkniplinger på ny udstilling

Ugeavisen Tønder

40-års jubilar: - Jeg har aldrig rigtig tænkt, at jeg skulle noget andet

Erhverv

Én er blevet til to i Blomsterbinderiet: Rikke er blomstret op efter sygdomsplaget tid

Ugeavisen Tønder

Skærbækcenteret vil have dig med på råd

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: 50 kroner for 250 gram kartofler

Annonce