Annonce
Ugeavisen Tønder

Julefrokoster i krybegear: Corona koster dyrt

Julefrokosterne i 2020 bliver helt anderledes, end de plejer. Det har vendt op og ned på kalenderen hos en stribe lokale restauratører, som trods omstændighederne forsøger at få det bedste ud af det. Arkivfoto: Vibeke Toft
Julefrokostsæsonen skulle have været over os netop nu - men som med så mange andre ting er alt i 2020 ikke som det plejer at være. Det kan de lokale restauratører skrive under på.
Annonce

TØNDER: De store julefrokoster står over. Forsamlingsforbud, afstandskrav og skærpede regler har gjort én af årets travleste perioder til et hovedbrud i år - og trods bestillinger på mindre julefrokoster, der passer til det aktuelle forbud mod forsamlinger på mere end 10 personer, så er julefrokostsæsonen 2020 langt fra normen.

Aflysningerne har stået i kø, men de lokale aktører forsøger efter bedste evne at holde gang i julefrokosterne - så vidt det er muligt.

Annonce

Tre weekender blev til en

På Hagge's er planen om tre weekender med julefrokoster og livemusik blevet ændret til en fredag og en lørdag, som begge er med musik og små selskaber, forklarer Lene Jensen, daglig leder af Hagge's:

- Der er blevet skåret gevaldigt i planerne efter de nye forsamlingsregler kom. Vi er nede på at have en fredag og en lørdag for små selskaber. Det kan vi selvfølgelig mærke økonomisk, men vi havde omvendt også budgetteret med, at det nok ikke ville ende med et godt scenarie, forklarer hun.

På Hagge's Musik Pub har Lene Jensen og resten af holdet måttet se julefrokostsæsonen svinde alvorligt ind. Alt til trods, så bliver der to julefrokoster, men det er langt fra det omfang, de havde håbet på. Arkivfoto: Mads Grinderslev

Hvor meget omsætning Hagge's vinker farvel til her op til jul er det endnu for tidligt at sige, men Lene Jensen forklarer, at man efter bedste evne forsøger at gøre så meget, som det er muligt.

- Vi tager hver dag som det kommer, for vi ved jo reelt ikke, hvad der sker om en måned. Men indtil videre fortsætter vi med at have åbent som normalt. Så der er stadig brætspil om torsdagen og så videre.

Julefrokostsæsonen bliver nu med to gange 35 gæster, siger hun:

- De to julefrokoster bliver med omkring 35 gæster per aften, og vi har desuden flyttet julefrokosten lørdag den 5. december til at starte klokken 13. Mit indtryk er, at folk alligevel ikke har lyst til at være længe ude, når alt er som det er nu. Den var folk klar på, forklarer hun.

Annonce

Mange har bestilt til 2021

Forsamlingsreglerne har ramt Agerskov Kro særdeles hårdt. Normalt er Agerskov Kro blandt de, der har allerflest julefrokostgæster i november og december, men ikke i år. Corona har kostet Agerskov Kro i omegnen af 4000 gæster i alt. Et stort tab, konstaterer Lars Peter Otte:

- Det har kostet rigtig meget for os. Vi skulle have haft 14-15 julefrokostarrangementer med 300 gæster ad gangen her i november og december, men nu er det hele aflyst. Vi har en god dialog med gæsterne, så en del af dem kommer i små hold, mens andre holder noget selv og får mad leveret fra os. Det er alternative løsninger, men gæsterne bakker op om os i den her svære tid, og det er rart, slår han fast.


Vi prøver at se lyst på tingene, selvom det er en stram tid. Vi forsøger at få det bedste ud af det - og med så god en opbakning fra gæsterne, så bliver det nok også jul i år.

Lars Peter Otte, Agerskov Kro


Samtidigt har mange valgt allerede at bestille julefrokosten til 2021 hos Agerskov Kro, og det hjælper trods omstændighederne Lars Peter Otte og resten af holdet med at holde modet oppe, forklarer han.

- Det er rigtig dyrt, at vi ikke kan holde julefrokosterne - vi siger farvel til en omsætning på cirka fem millioner kroner. Men til gengæld er opbakningen god. Mange har allerede bestilt til næste år. Gæsterne vil gerne støtte os, og vi har fået mange tilkendegivelser fra folk, som er kede af det her på vores vegne.

Den slags er en opmuntring:

- Vi prøver at se lyst på tingene, selvom det er en stram tid. Vi forsøger at få det bedste ud af det - og med så god en opbakning fra gæsterne, så bliver det nok også jul i år, forklarer Lars Peter Otte.

Annonce

Store arrangementer blev små

Hos Mad og Service i Abild gentager billedet sig. Indehaver Dorde Hansen og resten af holdet ville normalt have travlt med at levere mad til store og små julefrokostselskaber nu - men væk er alle de store ordrer.

- Jeg tror, jeg taler for hele branchen, hvis jeg siger, at det er svært. Vi har en del af de små julefrokoster til cirka ti personer, men det er også det. Så kan man sige mange bække små, men det er altså ikke det samme som store arrangementer for måske 500-600 personer ad gangen, forklarer Dorde Hansen.

Jeg kan være glad for, at vi har dagens middag, som vi leverer til et pænt antal kunder, som hver dag får dagens ret - ellers var det nok en anden situation for os, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce