Annonce
Ugeavisen Tønder

Kødsnask og kompost: Nu skal vi genanvende vores madaffald

Fra foråret skal borgerne i Tønder kommune sortere organisk affald. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Fra foråret skal alle borgere i Tønder Kommune sortere madaffald. Det er et led i bestræbelserne på at nå målene for genanvendelse, der gælder for de danske kommuner.
Annonce

Tønder Kommune: Snart skal du sortere endnu mere, end du allerede gør. Denne gang er det dit madaffald, der er bud efter, som kan genanvendes i biogasanlæg, hvis det bliver sorteret og bearbejdet rigtigt.

Dermed er der lagt op til, at borgerne i Tønder Kommune igen skal have en ny affaldsspand. De første husstande kan forvente at få en ny affaldsspand omkring 1. marts, og efter cirka tre måneder, forventer Tønder Forsyning, at alle husstande har nye beholdere.

- Det bliver lidt ligesom, da vi fik genbrugsbeholderne. Vi skifter dem løbende, og det bliver igen samtidig med, at de gamle tømmes, så det bliver en let overgang. De nye beholdere er todelte, så der er et rum til madaffald og et rum til restaffaldet, forklarer miljøplanlægger fra Tønder Forsyning, Bente T. Kristensen.

Den nuværende affaldscontainer bliver altså udskiftet med en ny, og langt de fleste vil kunne nøjes med denne udskiftning, så man altså fortsat kun har to spande - en todelt til genbrug og en todelt til mad- og restaffald.

Der er dog enkelte undtagelser.

- De borgere, der har de mindste affaldsspande på 140 liter, får en større spand på 240 liter. Det er simpelthen ikke plads til at dele de helt små beholdere op. Så kan man ikke få affaldet rigtig ned, og det bliver meget sværere at tømme spandene, forklarer Bente T. Kristensen.

Også de borgere, der har ekstra store spande på 360 liter, kommer til at opleve en forandring. De får nemlig fremadrettet to spande i stedet for en. En lille på 140 liter til madaffald og en spand på 240 liter til restaffald. Disse borgere kommer altså til at skulle finde plads til tre affaldsspande, hvis man tæller genbrugsbeholderen med.

- Det gør vi fordi, at de største affaldsspande er meget svære at håndtere for skraldemændene, så det er et spørgsmål om, at tømningsprocessen skal være nemmere, forklarer Bente T. Kristensen.

De nye beholdere er to-delte. Det ene rum er til madaffald i poser, og det andet til restaffald. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce

Organisk affald

Der lægges op til, at man nu skal sortere alt organisk affald fra. Det vil sige, alt hvad der kommer fra mad - både fra planter og dyr.

- Der er allerede nogen, der komposterer deres planteaffald, og det må de endelig blive ved med. Det, der er forskellen her er, at i madaffald må man også komme affald fra animalske produkter. Man må meget gerne vælge at blive ved med at kompostere til køkkenhaven, og så udelukkende putte det animalske affald i den nye affaldsbeholder, lyder det fra Bente T. Kristensen.

Annonce

Poser af genbrugsplast

Når de nye affaldsbeholdere kommer ud til husstandene i kommunen, vil der medfølge en rulle med 200 plastposer, der er lavet af genbrugsplast. Dem skal man bruge til sit madaffald.

- Poserne er forholdsvis små. Det er dels fordi, madaffald vejer ret meget, og så er det også med tanke på, at man nok ikke vil have madaffald liggende længe i sit køkken, forklarer Bente T. Kristensen.

Tønder Forsyning ville gerne have taget skridtet helt ud med poserne til madaffald, og i stedet for genbrugsplast have valgt at bruge poser, der er biologisk nedbrydelige. Men det har ikke været muligt.

- Vi har været omkring forskellige typer bio-poser, men fælles for dem er, at de simpelthen ikke er holdbare nok. Vi vil gerne undgå, at det bliver en grim oplevelse for folk at sortere deres madaffald, og hvis man gentagne gange oplever, at posen revner, og man får kød-snask ud på køkkengulvet, så fremmer det nok ikke lysten til at sortere. Så vi har prioriteret, at poserne skal være holdbare, konstaterer Bente T. Kristensen.

En anden lige så tungtvejende grund til at fravælge poser af bio-plast er, at bio-plasten sorteres dårligere fra i forbehandlingen og ikke nedbrydes i et biogasanlæg.

Bente T. Kristensen forklarer, at når man har brugt poserne, kan man gratis hente nye på genbrugsstationerne.

Fra foråret skal borgerne i Tønder kommune sortere organisk affald. Derfor får alle nye affaldsspande. Her er det miljøplanlægger hos Tønder Forsyning, Bente T. Kristensen, ved en af de nye affaldsbeholdere. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Sommerkoncerterne er på plads

Annonce