Annonce
Ugeavisen Tønder

Kan skære gennem mure og ståldøre: Tønder Frivillige Brandværn er klar med ny specialmaskine

Brand & Redning Sønderjylland og de frivillige brandfolk i Tønder er klar med et slukningsværktøj ud over det sædvanlige. Med et tryk på 300 bar kan slukkeren skære sig gennem mure og jerndøre. Foto: Brand & Redning Sønderjylland
Tønder Frivillige Brandværn er klar til indsatser med nyt specialværktøj, som med højtryk kan gennembryde de tykkeste mure og vanskeligste adgange. Værktøjet har en værdi af 500.000 kroner.
Annonce

TØNDER: Onsdag fik Tønder Frivillige Brandværn et nyt slukningsværktøj, der er lidt ud over det normale, og hvis pris også ligger ud over det sædvanlige - nemlig en halv million kroner.

Tønder-borgmester og formand for Beredskabskommissionen Brand & Redning Sønderjylland, Henrik Frandsen (TL), overdrog sammen med direktør Lars Møldrup, nøglerne til det specielle slukningsværktøj til brandkaptajn Kim Clausen og Tønder frivillige brandværn.

Tønder Frivillige Brandværn har selv gjort en kæmpe indsats for at tilvejebringe værktøjet og har samlet 100.000 kroner ind.

Værktøjet er en såkaldt Cobra-skæreslukker, som kører med et ekstremt højt tryk med vand eller skum, så de frivillige brandmænd- og kvinder - kan bryde gennem vægge, døre og jernplader med maskinen. Skæreslukkeren kan også bruges i brandsituationer, hvor brandfolkene ikke kan komme ind i den brændende bygning.

Annonce

300 liter i tanken

Den er forsynet med en vandtank på 300 liter, som ved fuld gas rækker til knap syv minutters konstant brug.

- Det er en fremtidsudviklet maskine, der er med til at beskytte vores brandfolk, fordi de ikke behøver at gå ind i røg og varme. Det er samtidigt en maskine, der hurtigt kan slukke en brand, siger Kim Clausen i en udsendt pressemeddelelse.


Det er en fremtidsudviklet maskine, der er med til at beskytte vores brandfolk, fordi de ikke behøver at gå ind i røg og varme.

Kim Clausen, brandkaptajn


Foruden Tønder Frivillige Brandværn har diverse udvalg, Brand & Rednings operative stab og værksted og Trygfonden sammen leveret 250.000 kroner til maskinen, mens forsikringsfirmaet Østifterne har doneret de sidste 100.000 kroner.

Cobra-slukkeren

Skæreslukker anvender et vandtryk på 300 bar, og når der blandes små metalkugler i vandet, kan den skære sig igennem både træ, metal, lamineret glas, tagplader og beton. 

Det høje tryk giver en meget lille dråbestørrelse, der øger nedkølings- og slukningseffekten. 

Brandmanden kan begrænse og eventuelt bekæmpe en brand udefra uden at skulle ind i den brændende bygning. Dette medvirker til et mere sikkert og bedre arbejdsmiljø.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce