Annonce
Ugeavisen Tønder

Klumme: Åhhh juletid – familiernes eller forbrugernes fest?

Denne uges klummeskribent er Karin Kjærgaard. Foto: André Thorup

”Knirkende sne under medernes hvislende lyd...”, sådan lyder første linje i Nissebandens hundeslædesang. Én af mine favoritjulekalendere, men også en lidt trist linje, for sne er ikke længere noget, vi kan tage for givet. Klimaforandringer er ikke noget, vi længere behøver diskutere, for de er her. Vintrene er blevet våde og blæsende, men ikke rigtig kolde og klare. Lyden af sne er kun noget, man kan tænke tilbage på, ikke rigtig noget man kan se frem til.

Og... Derfor har jeg det i år endnu sværere end nogensinde med Black Friday, ønskesedler, gaveræs og alt det der. Julen nærmer sig, og det er højsæson for at købe, give og modtage gaver i lange baner.
Ærligt, jeg elsker virkelig at give gaver! - Især hvis jeg får fingrene i noget, der er særligt gennemtænkt, hvor jeg bare ved, at modtageren vil blive ægte glad.

Men glæden ved at give gaver kan godt forsvinde lidt, når modtageren straks spørger, om en gave kan byttes. Faktisk hører jeg ind i mellem, at folk nærmest bliver gladest for bare at få en overførsel via Mobilepay eller noget fra den udsendte ”bestillingsliste”. Det er forbrugerræs, når det er værst!

Annonce

Vi forbruger så meget! Cirka 11 ton CO2 per dansker per år. 60 procent af det samlede aftryk stammer fra privatforbrug, som for eksempel indkøb af udenlandske fødevarer, nyt tøj, møbler eller den årlige charterferie.

Derfor vil jeg gerne lige slå et slag for at købe brugte gaver, eller for at reducere antallet af gaver til et absolut, men i stedet gennemtænkt, minimum.

Vælger man én helt særlig gave, kan det jo noget specielt, fordi man som giver så har gjort sig ekstra umage med at udvælge den ene ting, der passer perfekt til en bestemt person. Og vælger man en brugt gave, så er det oveni hatten både billigere, sjovere og mindre kaotisk. Der er nemlig så mange fordele ved at købe brugt:

· Man sparer en masse penge.

· Man kan være mere kreativ, end hvis man bare følger en ønskeliste.

· Man giver gaver med god samvittighed over for miljøet.

· Man kan købe gaver i retrobutikker og på loppemarkeder.

· Man slipper for at skulle holde styr på kvitteringer.

For mig indeholder en brugt gave faktisk alt det, jeg selv gerne vi l have i en gave. Personlighed, unikhedsfølelse og god karma. Jeg er fan!

Lad endelig julefreden sænke sig.

Jeg ønsker mig knitrende sne og kælketure, og så håber jeg, at juletiden ikke kun bliver til den årlige folkevandring ind og ud af butikker, men også en folkebevægelse hen imod flere bæredygtige gaver, givet med kærlighed og omtanke.
Forstå mig ret - jeg har intet imod forbrug! Jeg mener, vi alle skal have det, vi har brug for, men jeg håber bare så inderligt, at det der i år lægges under træet bliver noget, der er genbrugt eller brug for.

Glædelig bæredygtig jul!

Til Grænsen

Hver uge bringer Ugeavisen en klumme, der bliver leveret af en af avisens faste klummeskribenter. Vi har rekrutteret skribenter fra hele kommunen, på tværs af køn, alder og beskæftigelse. De vil på skift komme med et indlæg, hvor de giver udtryk for en holdning til en ting, der optager dem. Indlæggene er således udtryk for skribenternes holdninger som privatpersoner.

Denne uges klummeskribent er Karin Kjærgaard

Annonce
Ugeavisen Tønder

Jørgen Hansen Biler bliver speedway sponsor

Annonce
Ugeavisen Tønder

Formand for Danmarks Østersfestival får endnu en post

Annonce
Ugeavisen Tønder

Nyansættelse

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Jagten er gået ind på Trine Jepsens efterfølger: Hvem skal være ny direktør på Schackenborg?

Ugeavisen Tønder

Der er støtte at hente til lokale projekter

Ugeavisen Tønder

Kan du slå 73 millioner skridt?

Ugeavisen Tønder

Værthus skifter hænder: - For syv år siden sagde jeg, den bliver min

Ugeavisen Tønder

Jul på Schackenborg var en succes

Ugeavisen Tønder

Apotekerne i Skærbæk og Toftlund er klar til at vaccinere

Ugeavisen Tønder

To arbejdspladser i kommunen er hædret som årets elevplads

Ugeavisen Tønder

Bredebro har fået gang i mange initiativer

Ugeavisen Tønder

Klumme: Lad Stine mæ æ biffel genopstå i bronze

Annonce