Annonce
Ugeavisen Tønder

Klumme: De åbne vidders land

Trine Jepsen, administrerende direktør Schackenborg Fonden, er denne uges klummeskribent i Ugeavisen. Arkivfoto:Timo Battefeld.

”Æ parksti” står der på skiltet. Jeg har set det utallige gange, og alligevel sender det et lille ping af lattermild glæde afsted. Hver gang.

Når arbejdsdagen er slut – eller på pause sidst på dagen – kan man se min silhuet mod marsken. Det er her, jeg bliver mindet om vidderne og det åbne land. Og det er her, jeg bliver inspireret til netop at bære det åbne land med ind i min hverdag.

Derfor er det også pudsigt, at netop jeg får lov til at bo i en portnerbolig. I en bygning, der for århundreder siden blev opført netop for at holde folket ude. Og holde øje med, hvem der kom ind.

Annonce

Og jeg skal da ikke sige mig fri for også i dag at bruge min fornemme udkigsposition til at holde lidt øje med livet i gaden. Men i dag er det for at invitere indenfor…

Møgeltønder er min by.

Jeg er hverken født eller opvokset her, men den er på rekordtid blevet der, hvor jeg har hjemme. Et slaraffenland af muligheder og hittepåsomhed. Et område, hvor de store vidder giver store ideer.

Tøndermarsken er med sin unikke natur en åben invitation. Og om lidt står et markant vartegn tegnet af Bjarke Ingels Group netop her.

Måske skal man ind imellem invitere gæster udefra – så man for alvor får øje på sine egne herligheder. Mon ikke vi alle ind imellem går og bliver lidt hjemmeblinde?

Vi kender utallige eksempler på Aarhusianere, der har glemt Den Gamle By. Københavnere, der ikke har været på Thorvaldsen. Fynboer, der kender Firenze indgående, men som aldrig har besøgt Faaborg Museum eller Ærøskøbing.

I stærke lokalområder kan man godt komme til at sætte sig. Det kan hurtigt blive godt nok. Og fremmede helt fra Herning skal ikke komme der med smarte ideer. Sådan plejer vi ikke at gøre her…

Men sådan er det ikke i Møgeltønder. I et område, der ikke kun er rigt på natur og kultur, men hvor et stærkt funderet erhvervsliv bidrager aktivt til et miljø i stadig udvikling. Og når jeg tænker på de mange fantastisk engagerede frivillige, der i hverdagen er med til at skabe rammen om Schackenborg, så tør jeg godt slå fast, at vi ikke er bange for at udvikle os.

Og midt i alt dette… midt imellem natur, kultur og erhverv, som supplerer hinanden og er hinandens forudsætninger her - har jeg æren af at have hold-øje-vagten i portnerboligen. På det, der siden 1664 har været en vagtpost, men som for alvor den 11. juni i år i stedet blev indgang.

Til slot, til park og til den herskabsstald, som i flere hundrede år udgjorde læ og ly for herskabshestene, og som i en lang årrække blot har ligget hen.

Derfor var der også fugtige øjenkroge hos os alle sammen, da vi for få uger siden helt fysisk slog portene op.

Med Slots- og kulturstyrelsen på sidelinjen er den gamle stald bragt op til vor tid med respekt for historien. Og netop som symbol på det samspil, området her er så dygtigt til. I tæt dialog med erhvervsliv og med familien Wegner ligger den gamle stald nu og byder på en pause til alle.

Det lokale og det nære får jo netop sin betydning, når det indgår i en større sammenhæng. Når vi tør tænke ud over os selv. Tør invitere og vælger at dele det, vi har.

Det er det, vi kan her. Vi er grænseland, og for mig betyder det, at vi har udkig ud over egne grænser.

Til grænsen

Hver uge bringer Ugeavisen en klumme, der bliver leveret af en af avisens faste klummeskribenter. Vi har rekrutteret skribenter fra hele kommunen, på tværs af køn, alder og beskæftigelse. De vil på skift komme med et indlæg, hvor de giver udtryk for en holdning til en ting, der optager dem. Indlæggene er således udtryk for skribenternes holdninger som privatpersoner.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Mogens fik belønning for sit frivillige arbejde i Toftlund

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

I weekenden er der gammeldags gågademarked i Tønder

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Klosterløbet vender tilbage efter et års fravær

Ugeavisen Tønder

Forsvarsbror fylder rundt

Ugeavisen Tønder

Snør roligt vandrestøvlerne: Marskstien rykker op i den europæiske superliga for vandrestier

Ugeavisen Tønder

Michael Falch optrådte i intime rammer

Ugeavisen Tønder

Borgmesteren spænder cykelhjelmen og kører en 'Tour de Tønder': Vil møde borgerne på landevejen

Ugeavisen Tønder

Højt skum: Østersfestivalen på Rømø får egen milliardærchampagne

Ugeavisen Tønder

Lokalrådet fortæller: Bestig et bjerg uden risiko for højdesyge

Ugeavisen Tønder

Klumme: De åbne vidders land

Ugeavisen Tønder

Citychefen har sagt op: Får topstilling i Aalborg

Ugeavisen Tønder

Egon Olsensk i Tønder: Hvem ejer det mystiske pengeskab i vejkanten?

Ugeavisen Tønder

Sundhedskonsulentens tre råd til at komme i gang

Ugeavisen Tønder

Ny butik slår dørene op: - Der er lidt for alle

Ugeavisen Tønder

Holdtræning er en stor succes - nu skal succesen gentages

Ugeavisen Tønder

600 vil være med: Fest på Slotsengen er snart udsolgt

Ugeavisen Tønder

40 års jubilæum hos Ecco

Ugeavisen Tønder

189 kilo lettere: Sundhedsprogram har fået deltagerne til at ændre livsstil

Ugeavisen Tønder

Tre ting du kan få ud af at være brandkadet

Ugeavisen Tønder

Ny café med fokus på madspild: Smørrebrød, kage og bobler på menutavlen

Ugeavisen Tønder

Succes med unge brandkadetter: Flere fortsætter som brandmand

Ugeavisen Tønder

Nummer 1: Vind, Strøm, Hjerte, Hus, Får

Ugeavisen Tønder

Nybagte forældre har kastet sig over hobby: Designer hylder og minimalistiske skriveborde

Annonce