Annonce
Ugeavisen Tønder

Klumme: Lykken er... noget der kommer i glimt, eller noget man kan beslutte?

Karin Kjaergaard Lorenzen er denne uges klummeskribent. Arkivfoto: André Thorup.

Når jeg tænker på de lykkeligste mennesker jeg kender, så tænker jeg på mennesker, der ikke bare er glade. Jeg tænker på mennesker der nyder livet, også når tiden ikke er til nydelse. De mennesker, jeg oplever som lykkelige, er dem, der griner højt, ikke har noget imod at blive praktiske og beskidte og giver den fuld gas hver dag. Det er dem, der omfavner det store rod, som livet nu engang er. De når meget, selvom de lader til at tage det roligt.

Jeg har læst mig til at glæden, der kommer af at nyde livet, kan opnås af enhver. Med andre ord kan man beslutte sig til at leve lykkeligt til sine dages ende... Vildt ik?! Det er ikke ensbetydende med, at man bliver jubelidiot, men det betyder blot, at fokus ikke bliver på det negative, men på det positive.

Jeg faldt i julen over en artikel omhandlende ”10 fokuspunkter der kan gøre dig lykkeligere”. Det var en lang og videnskabelig artikel. Syv af de 10 fokuspunkter har jeg forkortet, fortolket og omskrevet og deler dem her. De er ”ohne gevær” og fortolket ganske uvidenskabelig, men de er værd at dele, med alle der har besluttet, at 2022 ikke alene skal være et år uden alt for megen corona, men også et godt og lykkeligt år.

Annonce

1. Fortæl historier

At dele anekdoter, minder og historier er en oplevelse, der binder os sammen med andre. Det at opbygge erindringer er en proces, som kan påbegyndes, mens begivenhederne foregår. Hvis man, mens man oplever noget, tænker på, hvem man vil dele oplevelsen med, styrkes detaljerne om begivenheden i vores hukommelse. At forberede sig på at dele en oplevelse, giver en langt mere levende erindring og lyst til at genopleve øjeblikket, og når historien deles, med dem man ønsker at dele den med, udløses der ”feel-good-hormoner” igen og igen.

2. Tag et mentalt billede

Det at tage en pause i løbet af en begivenhed for at fokusere på begivenhedens detaljer er med til at bygge mere levende erindringer. Det er derfor en bestemt lugt, lyd eller smag kan vække glæde i det øjeblik, vi oplever den. Så stop op og tag et mentalt billede – et, der ikke bare ser ud, men også lyder og dufter. Træk vejret dybt, klik på den mentale kameraknap og gem øjeblikket.

3.Giv dig selv et skulderklap

Selvom mange af os bliver utilpasse ved at rose os selv, eller sjældent bruger et øjeblik på at værdsætte egne succeser, er det vigtigt. Det at værdsætte, hvor vi kommer fra, en succes eller noget man har opnået, hjælper til med at føle sig stærk og vigtig, og giver en følelse af lykke og selvtilfredshed.

4. Brug sanserne

Husk at nyde duften af god kaffe, din livret eller duften af god vin. I hverdagens trummerum glemmer vi ofte at nyde det umiddelbare. Hvis du tager dig tid til at fokusere på én ting ad gangen, vil du forbedre dine oplevelser og fornemme en større følelse af lykke og glæde.

5. Grin helt ned i maven

Når vi udtrykker positive følelser udadtil, kan vi forstærke dem ved at give vores sind håndgribelige beviser på, at vi i virkeligheden ér glade. Sindet tror på, at et godt grin er udtryk for lykke. Oversat vil et kunstigt grin faktisk hjælpe til med at føle lykke og glæde.

6. Mange tak

Siger man tak, minder det én om alle de gode ting, der faktisk er i livet. Sig ”tak for mad” og ”tak for hjælpen” og ”tak fordi du er til”. For at taknemmelighed kan virke, er det væsentligt at taknemmeligheden er oprigtig. Når man siger tak og mener det, undgås de frustrationer der kan opstå, hvis man i virkeligheden går rundt og ønsker sig mere.

7. Tik tak

Tid er flygtig, og er man opmærksom på netop det, kan det motivere os til at nyde fortiden, nutiden og fremtiden fuldt ud. Man kan nyde tidligere gode tider ved at erindre og genoplive glæden fra disse minder i nutiden, og man kan endda nyde fremtidige gode tider, før de opstår, ved at forestille sig en lykkelig fremtid. Det vil også understøtte tanken om, at noget dårligt bare er midlertidig og snart forbi.

Til Grænsen

Hver uge bringer Ugeavisen en klumme, der bliver leveret af en af avisens faste klummeskribenter. Vi har rekrutteret skribenter fra hele kommunen, på tværs af køn, alder og beskæftigelse. De vil på skift komme med et indlæg, hvor de giver udtryk for en holdning til en ting, der optager dem. Indlæggene er således udtryk for skribenternes holdninger som privatpersoner.

Denne uges klummeskribent er Karin Kjaergaard Lorenzen, der er landdistriktskoordinator hos Tønder Kommune.

Annonce
Ugeavisen Tønder

Unge kræfter har sparket liv i gammel spejdertradition

Annonce
Ugeavisen Tønder

Fint besøg på Tønder Gymnasium

Annonce
Ugeavisen Tønder

Jobcenter Tønder er klar med ny jobdating

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

'Nørdet' festival håber at kunne tiltrække 2500 gæster

Ugeavisen Tønder

Ny rådgiver

Ugeavisen Tønder

Uldspinderi på vej mod genåbning og starter med en efterlysning

Ugeavisen Tønder

Så huen passer

Ugeavisen Tønder

Ringridning: Gæsterne stod tæt mens der var langt mellem hestene

Ugeavisen Tønder

Bliv klogere på Løgumklosterkniplinger på ny udstilling

Ugeavisen Tønder

40-års jubilar: - Jeg har aldrig rigtig tænkt, at jeg skulle noget andet

Erhverv

Én er blevet til to i Blomsterbinderiet: Rikke er blomstret op efter sygdomsplaget tid

Annonce