Annonce
Ugeavisen Tønder

Klumme: Vind, Strøm, Hjerte, Hus, Får

Årets sidste klumme er skrevet af Joakim Okkels. Arkivfoto: Mathies Møller Dalsgaard.

Først et ønske om en veloverstået glædelig jul i denne lidt sære tid! I skrivende stund er det skønt at kunne varme sig med familiær latter og varme fra brændeovnen - sofaen ved ovnen er et godt sted at være, når den mørke vinteraften bliver kølig.

Et hus kan skærme en mod vind og kulde, men det kan også skærme en for meget, hvis man putter sig – ligesom en ovn skal have tilpas med ilt for at brænde, skal vi have tilpas med luft. Nogle gange synes jeg, at pusten bliver slået ud af huse. For fire år siden gik jeg langs et nybyggeri med en veninde i Norge. En gammel skole i cirka samme stand og alder som Grundskolen i Tønder, hvor jeg selv gik, var revet ned, og en ny skole var blevet bygget over sommeren nærmest: en betonkasse med facade af plasticsortmalet træ og Dortmund-gule lister hist og her. Vi blev enige om at formulere en lille liste/lov om arkitektoniske og byggetekniske valg, som vi selv synes, man burde undgå. Vi ville i hvert fald.

Jeg kan ikke huske hvornår, jeg begyndte at blive kritisk overfor nybyggeri, men det var vel samme tidspunkt, jeg opdagede, hvor hurtigt vi generelt har kvittet kultur og historie siden velfærdssamfundets indtog. Huse og bygninger er en stor del af det, vi efterlader til kommende tider. Personligt synes jeg, traditionelle huse er finere end de nye huse. Ikke fordi de er gamle, men på grund af design, materiale og funktionalitet. Om byggerierne på Århus Ø, som efter min mening er virkelighedens udgave af et computerspil,siger folk ofte: De er spændende, sjove og fascinerende - men fine? Hvis man står på Wegners Plads i Tønder og peger på en fin bygning, så peger man tilbage i tid. Den nye drivhustilbygning på rådhuset er vel det grimmeste og mest malplacerede. Jeg tillader mig at sige grim, fordi der bør være plads til at tale fra maven, uanset om det gælder små tilbygninger eller nye store huse. Der bliver også bygget nye fine ting, men de får allerede en del opmærksomhed, som de bør.

Annonce

Der findes et arkitektur-oprør, som er ganske stort i Norge og Sverige, men også på vej i Danmark. Det handler om at redde gamle bykerner, og så fokusere på mere harmonisk nybyggeri. Det mest bæredygtige hus er også et fint hus, som er mere end blot et hjem: Det er et sted, som indbyder folk til at bo dér og gøre det til deres hjemsted og passe på det, så det ikke forfalder til nedrivning. Det mest bæredygtige hus er derfor også fint og pænt. Det kunne vi godt, for ikke så mange år siden – så hvorfor ikke nu? Jeg vil opfordre folk til at nyde de fine huse, vi har stående, men også se på dem og vægte deres flotte linjers værdi på samme niveau som moderne huses pris og effektivitet med hensyn til.

Apropos varme - skal de gamle brændeovne ud? Fagligt mener jeg, det må være sludder. Hvis folk lærer at fyre i ovnen, viser forskning at udslippet kan reduceres med 80 procent. Så kunne jernminen i Kiruna spare, jeg ved ikke hvor mange 1000 tons jernmalm på nye ovne hvert 10 år. Jeg tror, varmen fra brændeovne er sund både for krop sjæl, men også for huset, den tørrer ud. Mon brændeovne overhovedet vil være lovlige uden dispensation om 30 år?

Brændeovnen er et sidespring, og desuden har vi andre mange gode varmekilder, men eksemplet viser hvordan man meget hurtigt kvitter gamle ting. Jeg synes, man skal tænke sig mere om, end det der bliver gjort, når vi kvitter gamle ting.

Til Grænsen

Hver uge bringer Ugeavisen en klumme, der bliver leveret af en af avisens faste klummeskribenter. Vi har rekrutteret skribenter fra hele kommunen, på tværs af køn, alder og beskæftigelse. De vil på skift komme med et indlæg, hvor de giver udtryk for en holdning til en ting, der optager dem. Indlæggene er således udtryk for skribenternes holdninger som privatpersoner.

Denne uges klummeskribent er Joakim Okkels, der blandt andet er med i bandet Mallemuk.

Annonce
Ugeavisen Tønder

Jørgen Hansen Biler bliver speedway sponsor

Annonce
Ugeavisen Tønder

Formand for Danmarks Østersfestival får endnu en post

Annonce
Ugeavisen Tønder

Nyansættelse

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Jagten er gået ind på Trine Jepsens efterfølger: Hvem skal være ny direktør på Schackenborg?

Ugeavisen Tønder

Der er støtte at hente til lokale projekter

Ugeavisen Tønder

Kan du slå 73 millioner skridt?

Ugeavisen Tønder

Værthus skifter hænder: - For syv år siden sagde jeg, den bliver min

Ugeavisen Tønder

Jul på Schackenborg var en succes

Ugeavisen Tønder

Apotekerne i Skærbæk og Toftlund er klar til at vaccinere

Ugeavisen Tønder

To arbejdspladser i kommunen er hædret som årets elevplads

Ugeavisen Tønder

Bredebro har fået gang i mange initiativer

Ugeavisen Tønder

Klumme: Lad Stine mæ æ biffel genopstå i bronze

Annonce