Annonce
Ugeavisen Tønder

Klumme: Strøm

Joakim Okkels er denne uges klummeskribent i Ugeavisen. Arkivfoto: Mathies Møller Dalsgaard.

I sidste klumme sluttede jeg på temaet: hvordan vi skaber og finder værdi, hvordan det at gøre sige umage, giver ting betydning og ofte værdi, og hvordan en næsten allestedsnærværende ting som vinden kan få en mening og betydning.

Vinden er en stærk og mægtig kraft, som vi her i sydvesten alle ved, men sjældent for alvor mærker - sammenlignet med andre steder på kloden. Vi har stærke murstenshuse, og som bekendt blæser vinden forbi husene og folkene i dem. Vinden blæser også igennem vores vindmøller, og sender de lange stærke glasfibervinger i så stærk rotation, at store mængder strøm genereres.

I et par år boede jeg i en hytte uden særlig meget strøm: Jeg havde trukket en tyk ledningsrulle fra en 13A sikring, og så var der ellers en lang serieforbindelse. Der var køleskab, ovn og elkedel. Køleskabet var vigtigst. En elkedel tager ca. 5A og et blus noget lignende, så det kunne hurtigt blive knapt, hvis jeg skulle lave sovs og koge kartofler. Men der var også et brændekomfur, som jeg blev nødsaget til at bruge, når jeg et par gange inviterede 8-10 venner på hjemmelavede fiskefrikadeller og hvid sovs. Hvorfor fortæller jeg det her?

Annonce

Varmen fra ovnens kogeplade og brændekomfurets plade er sådan set den samme – det kan måles i celsius. Men kræfterne til brændekomfurets varme var jeg med til at skabe: træet havde jeg ikke skabt, men jeg fældede det, kløvede det til brænde og optænding, og stablede det. Jeg tændte ilden. Ovnens varme kom måske fra strøm fra vindmøller eller olie, jeg intet har med at gøre. Jeg satte mere pris på de stuvede hvidkål fra brændekomfurets varme. Vi kender vel allesammen de elektriske stearinlys med et lys, der flagrer naturtro og med en kontakt under. Men de fleste ville nok skrive under på at ægte stearinlys er hyggeligere. Hvorfor? Måske fordi det ikke er plastik, fordi det lugter rigtigt, eller fordi det er gennemskueligt – vi kan forstå det: En væge, stearin og en flamme som omdanner brændslet til ild. I de elektriske stearinlys er det ikke så gennemskueligt, hvor lyset kommer fra (hvis du svarer ” fra batteriet”, så vil jeg bede dig tænke hårdere). Vi kan brænde os på flammen, og den er virkelig. Energien, som lyser LED-pæren op, er sværere at forholde sig til.

Men kræfterne til brændekomfurets varme var jeg med til at skabe: træet havde jeg ikke skabt, men jeg fældede det, kløvede det til brænde og optænding, og stablede det. Jeg tændte ilden.

Fra klummen

Vores hukommelse er utrolig. Vi kan huske ufattelig mange ting, folk og data, men vi kan også huske lugte, følelser, lyde og smage. Vi kan lære Danmarkshistorien eller alle The Beatles sange udenad. Tænk på hvor mange kræfter og hvor meget vilje, der skal til (især til sidstnævnte), for at huske så meget. Kræfter, vi ikke behøver at bruge, fordi der blot skal lidt lavastrøm til din telefon, så al data let flyver til dig. Eller anstrengelsen når man vrider hjernen for at få en god idé, som vi gjorde, da jeg var lille, når æggeuret ringede og de 30 minutter bag computeren og Age Of Empires fik en ende. Beslutningen om at bruge kræfter på at få tøj på, gå ud ad døren og komme på uanmeldt besøg hos en gammel bekendt, i stedet for at trykke på nogle knapper, der omdanner svagstrømssignaler til bogstaver på din gamle vens oplyste glasskærm. Jeg er ikke modstander af alle de fantastiske gaver det teknologiske fremskridt giver os, men jeg ser en sammenhæng med fremskridtet af teknologi og tab af forståelse af kræfterne og værdierne, vi har og er omgivet af.

Til grænsen

Hver uge bringer Ugeavisen en klumme, der bliver leveret af en af avisens faste klummeskribenter. Vi har rekrutteret skribenter fra hele kommunen, på tværs af køn, alder og beskæftigelse. De vil på skift komme med et indlæg, hvor de giver udtryk for en holdning til en ting, der optager dem. Indlæggene er således udtryk for skribenternes holdninger som privatpersoner.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Optimisme trods træg opstart for Fars Legestue

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Tønder Kommune invitere til borgertræf: Kunne du tænke dig at blive en del af et fællesskab?

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Statens Serum Institut holder øje med spildevandet i Skærbæk og Tønder

Ugeavisen Tønder

Puljepenge til friplejehjemmet i Agerskov skal bruges på leg

Ugeavisen Tønder

Tønder by får sit eget lokalråd

Ugeavisen Tønder

Smag på Marsken: Tusindvis af gæster tog for sig af retterne

Ugeavisen Tønder

Vil snuse til noget nyt: Anette sætter Nobel Blomster i Toftlund til salg

Ugeavisen Tønder

Stafetten går videre til næste generation i sportsbutikken

Ugeavisen Tønder

Berømt bysbarn bliver centrum for foredragsrække

Midtsyd

Nyt projekt: Hjælp Toftlund arkiv med billeder af dit hus

Ugeavisen Tønder

Der kommer folk fra hele landet, når kreativiteten bliver sluppet løs i Tønderhallerne

Ugeavisen Tønder

Månedens Hverdagsflink: - Sonja er et fund

Ugeavisen Tønder

Tre måder at spise honning på

Ugeavisen Tønder

Høllevang fejrede 40 års fødselsdag

Ugeavisen Tønder

Der er kommet kulør på Havneby Torv

Ugeavisen Tønder

Klumme: Luk op – kig ud

Ugeavisen Tønder

Midtlandskoret har taget hul på ny sæson

Ugeavisen Tønder

Nyt samarbejde kan hjælpe flere udsatte børn til en aktiv fritid

Ugeavisen Tønder

Tredje halvleg: Vægttab på en sjov måde

Ugeavisen Tønder

Tre kvinder sætter skub i udviklingen af 100 år gammel forening

Ugeavisen Tønder

Alle frivillige inviteres til fest

Ugeavisen Tønder

Millionprojekt i Brede Å indvies

Ugeavisen Tønder

Huskedagen har brug for flere indsamlere

Annonce