Annonce
Ugeavisen Tønder

Klumme: Tilflytningsdebat og unges muligheder i Tønder Kommune

Flemming "Fille" Sørensen

Jeg er født og opvokset i skønne Nordjylland, men har boet i Tønder Kommune siden 1998. Området er fantastisk, og jeg møder mange inspirerende mennesker hver dag. Her er der ”højt til himlen”, men selvom landskabet er fladt, så kan nogle ting ind i mellem være ”op ad bakke”. Dette sætter en ærgerlig stopklods for udviklingen på nogle områder. Lad os i stedet spille hinanden gode og glemme både ”hængemulekulturen” og janteloven.

Der er i medierne mange indlæg omkring tiltrækning af nye borgere til Tønder Kommune. Jeg synes, vi har dygtige ansatte i Tønder Kommune, som gør et stort arbejde for at nå målsætningen om flere tilflyttere. Vi, der bor i Tønder Kommune, er kommunens ambassadører, og vi kan alle starte med at kigge på vores personlige tilgang til at tiltrække nye borgere. Husker vi at fortælle de GODE historier om at bo her? Eller vil vi hellere hagle de folk ned, som bringer nye initiativer på banen, eller de som vi politisk ikke er enige med?

Vi ønsker flere unge mennesker, og de unge mennesker har i høj grad netværk i tankerne, når de vælger at bosætte sig. Et godt eksempel på dette findes i nordjyske Jammerbugt Kommune, hvor man på mit gamle gymnasium i Fjerritslev har lavet en unik satsning. Man har i tilknytning til gymnasiet skabt Fjerritslev College. Et kollegie, hvor de unge kan bo i et efterskolelignende miljø, mens de går på gymnasiet. Det er genialt – og det virker. En kæmpe succes, som nu igen skal udbygges. Eleverne kommer både fra Nordjylland og fra resten af Danmark. Fælles for dem alle er, at de har valgt at tage deres ungdomsuddannelse i Fjerritslev, hvor de bruger fritiden på tværs af uddannelserne til fælles aktiviteter og oplevelser. Hvorfor ikke have visionen om at gøre noget tilsvarende i Tønder?

Annonce

Der er mulighed for at etablere lignende forhold i Tønder Kommune. Planerne om et nyt og moderne kollegie ved Campus Tønder, med plads til 42 nye beboere, er i støbeskeen. Dette kollegie skal ikke ”kun” være for de unge som går på Campus eller går på en gymnasial uddannelse. Her skal være muligheder for alle under uddannelse. Skal ambitionerne om videregående uddannelser i Tønder Kommune realiseres, så skal der for disse kommende studerende, også være muligheder for attraktive bomuligheder. For mig at se en unik mulighed for at skabe moderne rammer udenfor studietiden.

Gode muligheder for børn og unge er en brik i puslespillet om at vende udviklingen i Tønder Kommune. Der skal mange flere initiativer til, og jeg er sikker på, at de mange dygtige mennesker der bor her, vil bidrage til at de lykkes. Det samme vil forhåbentlig vores lokale politikere. Derfor er det meget vigtigt, at der snarest muligt tages en politisk beslutning om at etablere et nyt og moderne kollegie i Tønder, så efterspørgslen kan tilgodeses og ydermere øge tiltrækning af unge til vores dejlige kommune. Ingen kan – forhåbentlig – være imod fremskridt og initiativer, der sikrer tilgang af nye unge borgere

Det bliver meget sjovere og nemmere at arbejde for lokale løsninger, når vi i fællesskab positivt påvirker udviklingen! Ret ryggen og hæv overliggeren. På med arbejdshandskerne. ”Glæde smitter, og det gør surhed også! Hvad vil du helst smittes af?”

Til grænsen

Hver uge bringer Ugeavisen en klumme, der bliver leveret af en af avisens faste klummeskribenter. Vi har rekrutteret skribenter fra hele kommunen, på tværs af køn, alder og beskæftigelse. De vil på skift komme med et indlæg, hvor de giver udtryk for en holdning til en ting, der optager dem. Indlæggene er således udtryk for skribenternes holdninger som privatpersoner.


Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

40 års jubilæum hos Ecco

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Tre ting du kan få ud af at være brandkadet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Ny café med fokus på madspild: Smørrebrød, kage og bobler på menutavlen

Ugeavisen Tønder

Succes med unge brandkadetter: Flere fortsætter som brandmand

Ugeavisen Tønder

Nummer 1: Vind, Strøm, Hjerte, Hus, Får

Ugeavisen Tønder

Nybagte forældre har kastet sig over hobby: Designer hylder og minimalistiske skriveborde

Ugeavisen Tønder

Friluftsbadene er klar til sommer

Ugeavisen Tønder

Ursula har altid engageret sig aktivt i demokratiet: Nu er hun ny klummeskribent i Ugeavisen

Ugeavisen Tønder

Efter hård nedrykning: Fodbold-flagskib har fundet en ny sportschef

Ugeavisen Tønder

Nu kan du handle i Bilka - i Tønder

Ugeavisen Tønder

Voksede op blandt brandmænd: Nu er de det selv

Ugeavisen Tønder

Klummeskribent bygger både og spiller musik

Ugeavisen Tønder

Pølsemagerens bedste bud på en gourmet hotdog

Ugeavisen Tønder

Citychef begejstret over længere åbningstider og udfasning af mundbind

Ugeavisen Tønder

Fra købmandsgård over museum til arkiv og udstilling

Ugeavisen Tønder

Over 200 børn var på madskole i Højer: - Hvad er en stavblender?

Ugeavisen Tønder

DM i skak: De lokale deltagere klarede sig over forventning

Ugeavisen Tønder

Grillsæsonen har ramt Danmark: Det kan mærkes i Højer

Ugeavisen Tønder

Skærbæk afholder fredagshygge

Ugeavisen Tønder

Det er her, musikken spiller: Tønder Festival indstifter Hall of Fame

Ugeavisen Tønder

Sol og smagsprøver: Fødevarehuset i Tønder er åbnet

Ugeavisen Tønder

Klumme: Man kan det, når man gør det

Ugeavisen Tønder

Thorsten hader at have ryggen fri

Annonce