Annonce
Ugeavisen Tønder

Klumme: Varemangel?

Foto: André Thorup

Hvor jeg end slår op i aviserne, tegnes der dystre udsigter: Der er varemangel. Vores jul er under pres. Det bliver i hvert fald dyrt at give julegaver i år. Der er tomme hylder. Der er restordrer i netbutikkerne. Eksperterne er lidt usikre på hvorfor. Eller også er der mange grunde. Der er kø i havnene i hele verden. Kina eksporterer for meget til USA, så der er ikke nok tilbage til os andre og vores julegaver. Der er fabrikker, der har været lukket under Corona. Og - som der stod i en artikel på Danmarks Radios hjemmeside: ”Corona har tvunget os til at forbruge”. Jeg mindes godt nok ikke, at jeg blev tvunget, men ja: Der var mange, der havde tid under hjemsendelsen. Og ja: De vidste måske ikke, hvad tiden skulle bruges til. Vi var alle lidt kede af det. Og det gør glad at købe ting. I hvert fald sådan lige for en stund. Men ligefrem tvunget?

I en anden artikel ser jeg et billede af en ung pige med bedrøvet ansigt. Hun står foran et IKEA-varehus. Hendes søster er ved at flytte hjemmefra, og derfor ville pigen gerne have købt et sæt knive til sin søster. Men alt er udsolgt. IKEA-chefen kan ikke svare på, hvornår det nye sæt knive leveres. Måske kommer de ikke i tide til jul. Og ikke nok med det: Journalisten er sikker på, at de bliver dyrere. De samme knive, fremstillet af de samme folk, der arbejder under de samme arbejdsvilkår. Knivene bliver bare dyrere, fordi vi er mange der gerne vil have fat på dem.

Jeg lader blikket glide hen over mit køkken: Der er ikke varemangel her. Jeg kunne snildt undvære et sæt på en 5-10 knive til denne søster eller en anden, der flytter hjemmefra. Jeg kommer i tanker om andre overskrifter under Corona for bare et år siden. De fortalte, at genbrugsbutikkerne var fyldt til bristepunktet. For under Corona havde folk også tid til at rydde op og smide ud. Det bliver man nemlig også glad af. Oftest varer den glæde længere end at købe nyt. Gad vide, om genbrugsbutikkerne stadig har alt det, som vi smed ud, selv om det ikke fejlede noget?

Annonce

Forestil jer, at vi ikke legede med på den her varemangel-leg. At vi nok skal klare det med julen. At vi bruger det, vi har. At den unge pige fandt nogle knive. At hun gav skaftet træolie og sleb knivsæggen. At hendes mormor hjalp hende. Fordi mormor gjorde det samme i 1950erne. Min fantasi kan slet ikke stoppe: Vi kunne også give hinanden oplevelser. Fire klavertimer, et keramikkursus og et koncertbesøg. Vi kan også give hinanden vores tid. Et gavekort til fem gåture i skoven. Et klippekort med invitationer til aftensmad. En gang græsslåning eller vinduespudsning. Højtlæsning og en kop the på en grå vinterdag.

Det er ikke sikkert, at aviserne ville fatte sensationen: Der ville nok ikke komme overskrifter som ”Danmark holder klimavenlig jul” eller ”Danske familier deler overflod af nærvær”. En god nyhed er jo ingen nyhed for en avis. Men god ville den være. Og ny. Skulle vi prøve?

Til Grænsen

Hver uge bringer Ugeavisen en klumme, der bliver leveret af en af avisens faste klummeskribenter. Vi har rekrutteret skribenter fra hele kommunen, på tværs af køn, alder og beskæftigelse. De vil på skift komme med et indlæg, hvor de giver udtryk for en holdning til en ting, der optager dem. Indlæggene er således udtryk for skribenternes holdninger som privatpersoner.

Denne uges klummeskribent er Ursula Dieterich-Pedersen, der er forstander på Løgumkloster Højskole.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Klumme: Åhhh juletid – familiernes eller forbrugernes fest?

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Årets sydjyske HK-økonomielev findes i Tønder

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Martin producerer kvalitets tonic til restaurationsbranchen

Ugeavisen Tønder

Corona påvirker julemanden i Skærbæk: Må vækkes på corona-venlig måde

Ugeavisen Tønder

Klumme: Tønder kommune er brækket midt over

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Et godt grin, masser af julerier og politisk drama

Ugeavisen Tønder

Slå to fluer med et smæk: Køb kunst på auktion og støt grønlandske kvinder og børn

Ugeavisen Tønder

Her er din nye kommunalbestyrelse: 14 nye ansigter i byrådssalen

Ugeavisen Tønder

Ny uddannelse til Tønder fra 2022

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Coronapas, Bier vom fass og smør

Ugeavisen Tønder

Kunder og medarbejdere var klar: Harald Nyborg er åbnet

Ugeavisen Tønder

- Jeg tænker jo bare på mig selv som en ud af flere 100.000-frivillige

Ugeavisen Tønder

Klimaet på menuen

Ugeavisen Tønder

Tønder-bibliotekar skriver børnebog: Jeg håber først og fremmest, at læserne får nogen, de kan spejle sig i

Ugeavisen Tønder

Seje Cecilia fra Toftlund rørte Knæk Cancer-seerne

Ugeavisen Tønder

To Melodi Grand Prix-vindere på plakaten i Tønder

Ugeavisen Tønder

Møllevangen sagde farvel til Ruth - og goddag til Per

Ugeavisen Tønder

Fire kreative kvinder bag ny butik i Skærbæk

Ugeavisen Tønder

Stort borgertræf sætter fokus på fællesskabet

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Mortens and og en stemme på demokratiet

Ugeavisen Tønder

Kampagne og festival blev en medlemssucces for foreninger: -Vi kan simpelthen ikke få armene ned

Ugeavisen Tønder

Revisions-ejendom er overtaget af kontorfællesskab: Voxeværket rykker til Tønder

Ugeavisen Tønder

Klumme: Vind, Strøm, Hjerte, Hus, Får

Annonce