Annonce
Ugeavisen Tønder

Klumme: Vind, Strøm, Hjerte, Hus, Får

Joakim Okkels er denne uges klummeskribent. Foto: Mathies Dalsgaard.

Nu er vi kommet til 3. klumme i min lille serie, hvor jeg prøver at skrive lidt om værdi, hvordan vi kan skabe og finde værdi, og hvordan vi kan forkvakle værdi.

Da jeg valgte det tema for denne serie, var det med et nyligt hørt udsagn på sinde: ”Vi bliver rigere og rigere, men fattigere og fattigere”. Jeg kan godt lide stærke påstande med tyngde og ægte kraft. I første omgang er det ikke vigtigt, om jeg er enig, men stærke påstande og ytringer er noget, jeg forholder mig til og reflekterer over. Hvad tror du det betyder, at vi bliver rigere og rigere men fattigere og fattigere? Det er det sidste ord, som gælder; for havde det været ”vi bliver fattigere men rigere,” havde det også klinget lysere.

Eftersom jeg hørte det sagt i 2021, tolker jeg det op mod min samtid og kan høre det give genlyd i mange bredsider og fjerne afkroge af livet i Danmark i vores tid. Aldrig har vi haft så mange penge, så meget materiel, så meget fritid og så meget komfort, som vi har nu.

Annonce

Videnskaben bevæger sig også frem, men går viden også tabt. Muligheder har vi også mange af, men også de bevæger og ændrer sig. Vi bliver rigere og rigere på materiel, penge og komfort, men hvad bliver vi fattigere på? Værdi og mening.

Nu må vi hellere få udredt, hvordan jeg bruger ordet værdi, fordi penge har jo en værdi på markedet og valutaen stiger og falder, men det er ikke det, jeg snakker om. I den danske ordbog står der primært to forklaringer: ”genstand eller materielt gode der vurderes højt, som regel fordi det kan indbringe mange penge ved salg,” eller: ”grad af betydning, vigtighed, nytte eller virkning som tillægges noget eller nogen.”. Det er i den anden betydning, at jeg bruger ordet.

Så, mener jeg virkelig, at vi i Danmark bliver fattigere og fattigere på værdi og mening? Det korte svar er ja, det ordentlige svar kommer her: Jeg prøver mit bedste på ikke at blive en gammel-bitter mand før tid og tror på morgendagens komme, men bekymres samtidig og prøver at forstå tiden, vi er i. På de 3000 tegn klummerne må fylde, kan man ikke komme ud til alle førnævnte afkroge, men i denne vil jeg blot nævne, som en bekendt på uanmeldt besøg, en af de ting, som jeg tror har størst værdi eller grad af betydning: vores medmennesker og relation til hinanden.

Til slut vil jeg nævne det stærke ord. Af alle mine lykkeligste stunder var jeg kun sjældent alene, for de fleste gode stunder bliver bedre delt med andre. I fællesskab, når vi samles om noget ægte – det kan både være mørkt, lyst eller violet. Relationer kræver nærhed, tid og åbent hjerte. Fysiske ting. Sidste dag stod jeg i metroen ved DR-byen i København og iagttog folk (en vane jeg har), og havde ørerne fulde af skinnernes rumlen, da metroen stoppede helt op midt i tunnelen og alt blev stille. Dér stod vi 200 mand op og ned ad hinanden, men der var stille som graven. Så kiggede jeg på fyren ved siden af, smilte og sagde: ”Så blev der stille”. Han tog høretelefonerne af og erklærede sig enig med et ”ja”.

Et godt hjerte er ikke nok i fællesskabet: Vi skal turde åbne vores hjerte, og give folk vores sande smil, og når vi gengælder det, kan vi måske forstå hinanden. Der er jo snak om kærlighed til hinanden. Betydning af stor grad.

Til Grænsen

Hver uge bringer Ugeavisen en klumme, der bliver leveret af en af avisens faste klummeskribenter. Vi har rekrutteret skribenter fra hele kommunen, på tværs af køn, alder og beskæftigelse. De vil på skift komme med et indlæg, hvor de giver udtryk for en holdning til en ting, der optager dem. Indlæggene er således udtryk for skribenternes holdninger som privatpersoner.

Denne uges klummeskribent er Joakim Okkels, der blandt andet spiller musik i bandet Mallemuk.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Årets sydjyske HK-økonomielev findes i Tønder

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Martin producerer kvalitets tonic til restaurationsbranchen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Corona påvirker julemanden i Skærbæk: Må vækkes på corona-venlig måde

Ugeavisen Tønder

Klumme: Tønder kommune er brækket midt over

Ugeavisen Tønder

Slå to fluer med et smæk: Køb kunst på auktion og støt grønlandske kvinder og børn

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Et godt grin, masser af julerier og politisk drama

Ugeavisen Tønder

Her er din nye kommunalbestyrelse: 14 nye ansigter i byrådssalen

Ugeavisen Tønder

Kunder og medarbejdere var klar: Harald Nyborg er åbnet

Ugeavisen Tønder

Ny uddannelse til Tønder fra 2022

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Coronapas, Bier vom fass og smør

Ugeavisen Tønder

- Jeg tænker jo bare på mig selv som en ud af flere 100.000-frivillige

Ugeavisen Tønder

Tønder-bibliotekar skriver børnebog: Jeg håber først og fremmest, at læserne får nogen, de kan spejle sig i

Ugeavisen Tønder

Klimaet på menuen

Ugeavisen Tønder

To Melodi Grand Prix-vindere på plakaten i Tønder

Ugeavisen Tønder

Seje Cecilia fra Toftlund rørte Knæk Cancer-seerne

Ugeavisen Tønder

Fire kreative kvinder bag ny butik i Skærbæk

Ugeavisen Tønder

Møllevangen sagde farvel til Ruth - og goddag til Per

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Mortens and og en stemme på demokratiet

Ugeavisen Tønder

Stort borgertræf sætter fokus på fællesskabet

Ugeavisen Tønder

Klumme: Vind, Strøm, Hjerte, Hus, Får

Ugeavisen Tønder

Kampagne og festival blev en medlemssucces for foreninger: -Vi kan simpelthen ikke få armene ned

Ugeavisen Tønder

Revisions-ejendom er overtaget af kontorfællesskab: Voxeværket rykker til Tønder

Ugeavisen Tønder

Valget i Tønder fra A til Å: Her er, hvad du skal vide

Annonce