Annonce
Ugeavisen Tønder

Kun to byer må: Butikkerne i Tønder holder åbent i påsken

Citychef Stephan Scheelke håber på godt vejr og mange kunder i Tønder, når butikkerne holder åbent skærtorsdag, langfredag og påskelørdag. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard.
Tønder Handelsstandsforening har valgt at holde åbent i flere af påskedagene. Muligheden for at holde åbent på helligdage har kun to byer i Danmark.

TØNDER: Normalt må shoppeglæden tilfredsstilles online, hvis købelysten kommer over en i påskedagene. Men da de fleste butikker har været lukket i størstedelen af 2021, har Tønder Handelsstandsforening besluttet, at butikkerne holder åbent skærtorsdag, langfredag og påskelørdag fra klokken 10.00 til 15.00.

For som noget helt unikt har byen som en af de eneste i Danmark mulighed for at holde åbent i påsken, hvor lukkeloven ellers spænder ben for de fleste.

- Det er, fordi vi ligger tæt på grænsen, at vi har lovhjemmel til det, lige såvel som Padborg har. Vi er de eneste to byer i Danmark, der må holde åbent på helligdage. Man har haft den mulighed vist nok helt tilbage fra 70’erne, siger Tønder Kommunes citychef, Stephan Scheelke, der ikke mener, at påskedagene før er taget i brug på denne måde.

For de resterende steder gælder der ifølge lukkeloven, at det kun er mindre dagligvarebutikker med en omsætning på under 36,3 millioner kroner, der må holde åbent på helligdage.

I Tønder håber man derfor, at det ikke kun er de lokale borgere, der bliver tiltrukket af den usædvanlige åbning.

- Forhåbningen er, at vi giver folk mulighed for at komme ud at handle, nu hvor de har tiden til det. Vi håber, at der kommer nogle fra de omkringliggende kommuner, for vi vil gerne vise vores fantastisk smukke by frem og skabe noget handel, siger han.

Lukkeloven

Butikker må have åbent alle ugens dage med undtagelse af helligdage, grundlovsdag, juleaftensdag og nytårsaftensdag efter kl. 15.00.

Helligdagene inkluderer nytårsdag, skærtorsdag, langfredag, 1. og 2. påskedag, St. Bededag, Kr. Himmelfartsdag, 1. og 2. pinsedag samt 1. og 2. juledag.

På disse dage er det som udgangspunkt kun dagligvarebutikker, som har en omsætning under 36,3 millioner kroner, der må have åbent.

Selvom man håber på ekstra kunder i gaderne, så er der ikke gjort noget nyt for at sikre, at corona-restriktionerne overholdes. For der er rigeligt med plads i byen, mener Stephan Scheelke.

- Det skal selvfølgelig ikke være sådan, at folk stimler sammen. Det er vi også opmærksomme på. Udover ved Tønder Festival, hvor der kan være ekstremt mange i gågaden, så er der altid god plads, så det er jeg ikke nervøs for, siger han.

Annonce

Masser af sprit

Da butikkerne genåbnede 1. marts, var det med den samme type restriktioner som før nedlukningen. Det vil sige, at ansatte og kunder skal bære mundbind eller visir, og at der er krav til, hvor mange kunder der må være i samme butik ad gangen.

- Vi overholder de helt normale restriktioner. Generelt har vi en oplevelse af, og det viser smittetallene også, at folk i Tønder Kommune er meget påpasselige. De holder afstand, har mundbind, spritter af og sørger for, at der ikke er for mange i butikkerne, siger citychefen, der understreger, at der er masser af sprit både inden- og udenfor butikkerne.

For at sætte skub i påskestemningen vil der desuden blive uddelt gratis påskeliljer samt chokoladeæg til børn skærtorsdag og langfredag, mens der vil være ballonsjov med Lasse Langfod om lørdagen mellem klokken 11.00 og 14.00.


Vi håber, at der kommer nogle fra de omkringliggende kommuner, for vi vil gerne vise vores fantastisk smukke by frem og skabe noget handel.

Steffan Scheelke, citychef
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce