Annonce
Ugeavisen Tønder

Læsehesten: Anmeldelse af bogen "Landsbyens blod"

Margit Lindesø er bibliotekar og ansvarlig for Løgumkloster Bibliotek. Pressefoto
Bogen Landsbyens blod af Yan Lainke er en kinesisk perle.
Annonce

Anmeldelse: Bogen fortælles af en 12-årig dreng, Qiang, der er død. Han blev forgiftet af en af landsbyens beboere som hævn, fordi hans far er blodkøbmand. Hans bedstefar er byens meget respekterede lærer.

De kinesiske myndigheder iværksætter en kampagne for at få folk til at give blod. Efter en træg start hvor myndighederne har brugt mange kræfter, får de landsbyens lærer, Qiangs bedstefar, til at overbevise landsbyens beboere om, at det er ufarligt at lade sig tappe for blod. Qiangs far opdager hurtigt, at der her er en chance for at blive rig, så han starter sin egen blodtapningsvirksomhed. Desværre under uhygiejniske forhold med genbrug af både nåle og vat, så halvdelen af landsbyens folk får ”feberen”, som de kalder sygdommen AIDS.

Annonce

Et idealsamfund og dets endeligt

Da det går op for bedstefaren, at hans søn er skyld i sygdommen, forsøger han at få sin søn til at undskylde over for beboerne, men han nægter, og det kommer til et brud mellem bedstefaren og hans søn. Som en slags bod, tilbyder bedstefaren, at de syge landsbybeboere kan bo på skolen, så de ikke smitter deres familier.

Her på skolen opstår der et eget lille samfund. I starten et lille idyllisk socialistisk samfund, men langsomt begynder de menneskelige svagheder, såsom tyverier, intriger og magtkampe, at få tag i beboerne.  Og snart bliver skolens minisamfund en spejling af det store samfund.

Annonce

En lille satirisk perle

Bogen er en satire over det kinesiske samfund samtidigt med, at den har noget (grumt) eventyrligt over sig. Den tager udgangspunkt i en virkelig begivenhed, nemlig en skandale i Kinas mest folkerige provins Henan, hvor AIDS i begyndelsen af 1990’erne via blodtapninger spredte sig med uhyggelig hast.

Sproget er smukt og til tider poetisk, og selv om emnet er dystert, så er der også plads til en smuk kærlighedshistorie, hvor et umage AIDS-smittet par vælger at bryde med alle konventioner og leve deres kærlighed ud. Ikke overraskende har denne bog været forbudt i Kina.

Annonce

Mere af samme skuffe

Skulle man efter endt læsning af ”Landsbyens blod” have lyst til at læse mere af Yan Lainke kan jeg varmt anbefale ”Lenins Kys”. En slags fabel og en satire over det kinesiske samfund.

Den handler om det lille og næsten glemt samfund Lykkedalen, der er befolket af handicappede og den ærgerrige og selvhøjtidelige amtsdirektør Liu.

Som en lille serviceoplysning kan jeg fortælle, at når denne bog kun har ulige kapitler, så er det fordi, der er så meget i det kinesiske samfund man ikke kan skrive om, så derfor har forfatteren valgt at udelade hvert andet kapitel. Også denne bog har været forbudt i Kina.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce