Annonce
Ugeavisen Tønder

Læsehesten: Anmeldelse af Forbrydelse og straf - et mesterværk og en skueplads for det menneskelige fordærv

Benedicte Kjær, Tønder Bibliotekerne. Privatfoto
Når man har mange valgmuligheder, kan man let blive i tvivl om valget. Jeg har været i tvivl om hvilken bog, jeg skulle vælge, men mit valg faldt alligevel på min første indskydelse ”Forbrydelse og straf”, som er et af Fjordor Dostojevskijs hovedværker.

Anmeldelse: Bogen er på én og samme gang både frydefuld og rædselsfuld, en sort komedie, der i et øjeblik får mig til at grine, og i det næste får en knude til at vokse i min mave. Igennem fortællingen, om hovedpersonen Rodion Raskolnikovs kvaler, formår Fjordor Dostojevskij at holde mig fængslet og fascineret, fordi historien rummer mange facetter, den har et malende sprogbrug med et potpourri af sprogblomster og en gennemført handling.

Annonce

Foregår i samtiden

Fjordor Dostojevskij levede i 1800-tallet, og bogen foregår i hans samtid, hvor fattigdom præger Rusland, og fattigdom i moralsk og bogstavlig forstand er bogens gennemgående tema. Rodion Raskolnikovs er en falleret mand i 20-erne, som stoppede på universitetet, fordi han manglede midlerne til at kunne forsørge sig selv, imens han læste.

Nogle vil mene, at han kunne have taget sig et studiejob, men det ser Rodion Raskolnikov (nu benævnt Rodion) som en fornedrelse af sin sjæl, så det kan han selvfølgelig ikke. I stedet har hans fattige mor taget lån og sendt penge til ham, så han, sammen med salget af to arvestykker fra sin fars bo, kan opretholde sit liv i Skt. Petersborg.

Annonce

Over- og undermennesker

Moderens offer har givet Rodion en flygtig skyldfølelse, som til tider lammer ham, og hans skyldfølelse og inddeling af mennesker i over- og undermennesker præger Rodion.

I Rodions øjne er et overmenneske et menneske som, grundet dets intelligens, er hævet over hobens undermennesker. Overmennesket har særlige privileger i samfundet men også et særligt ansvar, og derfor mener Rodion, at et overmenneske godt må udøve moralsk forkastelige ting, hvis det går ud over undermennesket, da overmennesket handler i ”den gode sags tjeneste”.


Overmennesket har særlige privileger i samfundet men også et særligt ansvar, og derfor mener Rodion, at et overmenneske godt må udøve moralsk forkastelige ting

Fra anmeldelsen


Rodion ræsonnere derfor at et mord på en pantelånerske, som vil gøre ham formuende, vil være en god gerning for ham, for menneskeheden og samfundet. Og fordi Rodion gennemtænker sin plan og, i modsætning til undermennesket, ikke overlader noget til tilfældighederne, vil han, selvskrevet, gå fri af anklage.

Hvad der sker med Rodion og de andre karakterer i historien, det vil jeg ikke afsløre, men historien er et mesterværk og en skueplads for det menneskelige fordærv, og hvad der sker, når et menneske mener at have mere ret end andre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce