Annonce
Ugeavisen Tønder

Lokalt destilleri nørder med bær, gin og tonic

Claus Norlyk er den ene halvdel af Norlyk Distillery. Sammen med sin fætter Jesper Norlyk har han startet destilleriet, der holder til i Søndergade i Tønder. Foto Ludvig Dittmann
Norlyk Distillery kombinerer forskellige årgange af enebær og lokale blåbær for at skabe en gin, der smager bedre end den billige til halvtreds kroner. Hele processen er skrevet ned, så hver flaske smager ens.

Tønder: Gin er de senere år blevet en populær drik. Den stærke spiritus er lavet på enebær, og de fleste har nok før eller siden prøvet at blande en drink med gin og tonic. De senere år er flere destillerier begyndt at skyde op, blandt andet i Tønder, hvor Norlyk Distillery holder til. Her bruger man enebær, som har hængt på buskene i både et og to år.

- Når et enebær har hængt på en busk i et år, er det meget bittert. Når bærret har hængt på busken i to år har det en sødme i sig. Hos os blander vi de to slags bær, fordi de komplimenterer hinanden godt og giver en god smag til ginen, siger Claus Norlyk, der er den ene halvdel af Norlyk Distillery, som han har sammen med sin fætter, Jesper Norlyk.

Det er i denne tank, at der bliver destilleret gin. Foto Ludvig Dittmann

Hoved, krop og hale

Det første skridt i fremstillingen af gin er at få sat en gæring i gang, hvor der opstår alkohol. Efterfølgende bliver det destilleret. Alkohol har et lavere kogepunkt end vand, og derfor kan man få alkohollen til at fordampe fra den øvrige væske.

Når alkohollen er adskilt fra den øvrige væske, bliver den opdelt i hovedet, kroppen og halen. Hos Norlyk udgør hovedet og halen omkring 30 procent af alkohollen. De to dele indeholde urenheder og bitterstoffer, og bliver derfor sorteret fra. Kroppen er den rene vare, og udgør omkring 70 procent. Det er op til den enkelte producent at vurdere, hvor meget af hovedet og halen, man vælger at hælde fra.

Claus Norlyk er også begyndt at producere rom. Foto Ludvig Dittmann

- Det er her, vi ikke går på kompromis med smagen. Vores opdeling af alkoholen er stor, og det giver en blød alkoholsmag. Vi vil kun sælge et produkt, som vi kan stå inde for. Det er blandt andet den her proces, som afgør, om en gin har en høj kvalitet, eller om det er en billig slavegin til halvtreds kroner, siger Claus Norlyk.

Hos Norlyk producerer de efter metoden, der hedder London dry gin. Det betyder, at det kun er tilladt at tilsætte vand, når destilleringen er færdig.

I løbet af maj vil der også blive produceret en rabarber-gin, som kan nydes henover sommeren. Foto Ludvig Dittmann

- Alt i processen er skrevet ned og overvåget af computere og os. Dermed er vi sikre på, at hver flaske smager ens, siger Claus Norlyk.

Annonce

Lokale bær

Norlyk Distillery har ud over en klassisk gin med enebærsmag også en, der har en smag af blåbær. Blåbærrene kommer fra en plantage i Jejsing.

- Da vi var ved at sætte destilleriet i stand, kom den lokale mostmand forbi og var interesseret i, hvad vi gik og lavede. Han sagde, at han havde et mosteri i Jejsing  og der var nogen, som skulle have presset flere hundrede kilo blåbær. Han ville høre, om vi kunne bruge pulpen, altså skallen på bæret, til noget. Det kunne vi godt. Derefter fik vi sat en gæring i gang, og lidt efter stod vi med en lokal blåbær-gin, siger Claus Norlyk.

Når man tilsætter tonicvand til blåbær gin går den fra at have en klar farve til at blive lilla.

Det er vigtigt at have rigeligt med is i sit glas, når man blander en drink. Det forhindrer, at drinken bliver udvandet hurtigt. Foto Ludvig Dittmann

- Der sker en reaktion. Syren fra tonicvandet reagerer med ginnen, som gør den lilla. Det ser ret funky ud, siger han.

I løbet af maj har Norlyk Destillery planer om at lancere en gin med lokale rabarber.

- Det bliver vores forårs og sommer gin, som man enten kan nyde på terrassen i vores hyggelige gårdmiljø eller derhjemme. Noget af det fede ved at producere gin er, at man kan kombinere forskellige slags smage på adskillige måder. Er man interesseret i gin, er man altid velkommen til at stikke hovedet ind og spørge os omkring det, siger han.

I destilleriet har de også flere prøver på gin, hvor der bliver eksperimenteret med hemmelige ingredienser, som måske bliver til et nyt produkt i fremtiden.

Få smag for...

I serien ”Få smag for” går vi tæt på lokale råvarer og producenter fra Tønder Kommune for at blive klogere på produkterne.

Med jævne mellemrum stiller vi derfor skarpt på en lokal specialitet, og hvordan den bliver fremstillet.

Der vil også altid følge en opskrift med, som giver inspiration til, hvordan man kan bruge specialiteten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce