Annonce
Ugeavisen Tønder

Mange vil gerne skubbe midtbyen i en positiv retning

Efter Mikkel Niess' peptalk, blev der beordret gruppearbejde. Og deltagerne gik entusiastisk til opgaven.Foto: Betina Skjønnemand
Torsdag aften lød startskuddet til Tønders første BID-projekt. Projektet skal løfte og styrke området fra Torvet til det tidligere posthus.
Annonce

Tønder: Du har måske set billedet med de mange farverige paraplyer, der hænger over en gågade?

Billedet stammer fra Vejle, og er et af resultaterne af et såkaldt BID-projekt - et byudviklingsprojekt, hvor mennesker fra et bestemt område sætter sig sammen og i fællesskab løfter opgaven med at skabe en positiv udvikling.

Måske vil der snart komme lignende tiltag i Tønder. I hvert fald blev der torsdag aften taget hul på netop et sådant BID-projekt, der skal udvikle området fra Torvet og til det tidligere posthus.

I spidsen for projektet, som Tønder Handelsstandsforening har taget initiativ til, står direktør Mikkel Niess, der ejer virksomheden BID-Danmark, der kører byudviklingsprojekter i en lang række byer i Danmark.

- Deltagerne i de her BID-møder byder ind med viden, tid og netværk. Hvis vi er mange, der løfter, kan vi udrette rigtig meget for få penge, lød det blandt andet fra Mikkel Niess på opstartsmødet, hvor omkring 80 var mødt frem for at blive klogere på, hvordan vi får vendt udviklingen, så vi får færre tomme og triste butikslokaler i gågaden.

- Her kigger vi kun frem - ikke tilbage. Og jeg slår hårdt ned på det.

Mikkel Niess, direktør BID-Danmark

Annonce

Mindre snak

Mikkel Niess slog fast, at i et BID-projekt er der kun én retning, og det er fremad.

- Her kigger vi kun frem - ikke tilbage. Og jeg slår hårdt ned på det. Jeg er ikke til for meget snak. På møderne aftaler vi noget, og så gør vi det. Det er en meget praktisk tilgang til tingene. Her er der mulighed for, at vi får prøvet nogle ting af. Efter hvert møde aftaler vi noget, der bliver sat en ansvarlig på, og så kører vi, lød det videre fra Mikkel Niess.

Et BID-projekt går ud på, at de folk, der har interesser i området, mødes regelmæssigt. Et møde hver måned, undtagen december og juli, og der er ikke mødepligt.

- Folk skal komme, fordi de har lyst til at bidrage. Det koster ikke noget, og alle idéer er velkomne. Men er der ingen, der vil tage ansvar for idéen, så dræber jeg den. Så bruger vi ikke mere tid på det, for det er et tegn på, at idéen ikke er god nok.

Annonce

Gruppearbejde

Efter peptalken satte Mikkel Niess deltagerne i gang. Der blev beordret gruppearbejde, og alle deltog med stor entusiasme.

Deltagerne blev delt ind i grupper, og skulle i løbet af meget kort tid blive enige om det bedste i midtbyen, det dårligste, og så de vildeste idéer, de kunne komme op med.

Mikkel Niess var overrasket over, at så mange var mødt op til opstartsmødet.

- Det er helt vildt, så mange, der er kommet. Normalt kommer der en 15-20 stykker til de her opstartsmøder, så det viser da, at folk gerne vil det, konstaterede han.

Men én ting er en god start. Nu skal det vise sig, om interessen også holder ved.

- Jeg elsker jeres energi, men nu er jeg spændt på, hvor mange af jer, der dukker op til det første rigtige møde, lød det fra Mikkel Niess.

Hvad er et BID-projekt

BID betyder Business Improvement Districts.

BID er en samarbejdsmodel, der skal styrke byliv og handelsliv.

Deltagerne i BID-møder er de folk, der har interesse i området, og alle løfter i flok og bidrager med netværk, viden og tid.

Mikkel Niess er direktør i BID-Danmark. Han står i spidsen for en lang række byudviklingsprojekter i hele landet.Foto: Betina Skjønnemand
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce