Annonce
Ugeavisen Tønder

Maya har samlet 1200 flasker i år

Sidste år gav Maya Paysen indsamling af flasker og dåser mere end 14.000 kroner, der blev doneret til Knæk Cancer og Danske Hospitalsklovne. Privatfoto.
I Maya Paysens forældres garage står der næsten altid sække med flasker og dåser. For de sidste tre år har den 13-årige pige fra Løgumkloster været på jagt efter pant i den gode sags tjeneste. Alene i 2021 har hun samlet 1200 flasker.

LØGUMKLOSTER: "STOP". Sådan råber Maya Paysen, hvis hun er ude at køre med familien, og pludselig spotter en flaske i vejkanten. For den 13-årige pige fra Løgumkloster har en lidt utraditionel hobby. Hun samler dåser og flasker - allerhelst dem med det lille pantmærke på.

I marts har hun været fast gæst ved flaskeautomaten i SuperBrugsen mindst en gang om ugen, hvor hun har slået sin hidtidige pantrekord. Nu ligger den på 667,5 kroner.

Pengene gemmer hun og donerer hvert år til Knæk Cancer samt Danske Hospitalsklovne.

- Det fylder utroligt meget. Jeg tror faktisk ikke, at jeg går en dag i mit liv uden at lave noget til min indsamling, siger Maya Paysen.

Projektet, der nu også er en hobby, fik sin begyndelse, da Maya Paysens bedstefar døde af kræft. Herefter begyndte hun årligt at gå en indsamlingsrute til Kræftens Bekæmpelse, men hun ville gerne gøre endnu mere.

- Alt det her med klima begyndte at være noget, som folk blev mere opmærksomme på. Min skole begyndte på, at vi samlede afflad to gange årligt i byen. Så tænkte jeg, at det var en god måde at gøre noget, for dem der har kræft, men samtidigt også gøre noget for miljøet, siger Maya Paysen, hvis familie har haft kræft inde på livet ad flere omgange.


Så tænkte jeg, at det var en god måde at gøre noget, for dem der har kræft, men samtidigt også gøre noget for miljøet.

Maya Paysen.


Annonce

Ofte i vejkanten

I begyndelsen kom panten fra Maya Paysen familie eller fra hendes mange gåture rundt omkring i byen. Særligt et sted er en sikker vinder, hvis man er på jagt efter pant.

- De ligger ofte i vejkanten, det er helt vildt. Det er tit, jeg finder dem der, så har man lige kørt hen til tanken, og så smider man den bare lige ud ad vinduet. Så det er 100 procent vejkanten, der er det sted med flest, siger Maya Paysen.

Med tiden begyndte venner og den øvrige familie også at stille panten til side, og for to år siden lavede Maya Paysen Facebook-siden "Mayas pantindsamling til kræftensbekæmpelse", hvor alle har mulighed for at donere igennem.

Både mor og mormor er flinke til at hjælpe med at få transporteret panten ned til flaskeautomaten. Privatfoto.

- Det meste af panten får jeg udefra, men der er også mange gange, hvor jeg selv går ned i byen og finder flasker, siger hun.

Et andet sikkert hit er større arrangementer i byen såsom Kloster Mærken. Her har Maya og hendes venner en hel fest med at rende rundt og rydde op, men her skal man være hurtig.

- Det er rigtig hyggeligt, men der gælder det om at være vaks, for der har jeg nemlig konkurrenter, griner Maya Paysen.

Annonce

Dejligt at gøre en forskel

Hvis man spørger den 13-årige pantsamler, hvorfor hun bliver ved med at kunne finde flasker og dåser i naturen, kommer svaret prompte.

- Jeg tror, for nogen mennesker der er det den nemmeste løsning i stedet for at have flasken liggende i bilen hele vejen hjem. Men i princippet er det ikke nemmere, det er jo lige så nemt at smide den i skraldespanden, siger hun.

For hende var projektet en måde at gøre noget godt for miljøet, samtidigt med at hun kunne støtte de sager, der lå hendes nær. De seneste tre år har pantindsamlingen været en del af hendes hverdag.

- Som det ser ud lige nu, så har jeg ikke på et eneste tidspunkt overvejer at stoppe. Det er blevet en del af min hverdag, hvis jeg ikke skulle rende rundt og samle flasker, donere penge og hækle karklude, hvad skulle jeg så lave? Jeg synes, det er dejligt at gøre en forskel, siger Maya Paysen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce