Annonce
Ugeavisen Tønder

Mette Kirstine laver by-plakater: Vil gøre lokale stolte af hjemstavnen

Ejer af MKay Art, Mette Kirstine Hansen, forsøger at give lokalsamfund en visuel identitet med hendes plakater: Foto: Privat
At bo i et lille lokalsamfund skal være lige så velanset som at bo i en storby. Det er håbet med Mette Kirstine Hansens plakatprojekt, der indebærer byer i Tønder Kommune.
Annonce

Tønder: Der er et godt stykke vej fra vestjyske Bremdal uden for Struer til Tønder Kommune. Men selvom der er langt fra hjemmet i Vestjylland, så bruger 25-årige Mette Kirstine Hansen i øjeblikket en del tid på at nærlæse kort fra Tønder Kommune.

Den autodidakte plakatdesigner er nemlig en kvinde med en mission. Hun vil gøre lokale borgere mere stolte af deres hjemstavn.

- At lave en byplakat er for mig lidt en hyldest til en by. Og jeg havde set mange byplakater af større byer som Aarhus og København, men jeg savnede plakater af mindre byer, siger Mette Kirstine Hansen, som derfor tog skeen i den anden hånd.

Tilbage i februar 2019 lavede hun derfor et forsøg, hvor hun ville frembringe en plakat af hendes hjemby Hodsager, der ligger mellem Holstebro og Herning.

Med stor succes, og hun oprettede derfor straks et CVR-nummer og begyndte at lave plakater sideløbende med sit fuldtidsjob i rejsebureauet Adventuredk. Siden har det taget fart, og i februar 2020 gik hun fuldtid i projektet MKay Art, og har i dag over 300 byer i sit plakatkatalog - herunder syv i Tønder Kommune, mens der er en god håndfuld yderligere på tegnebrættet.

Annonce

Fokus på små samfund

Interessen er nemlig ganske stor fra borgerne i Tønder Kommune. Således fortæller Mette Kirstine Hansen, at de forskellige plakater fra kommunen går som varmt brød. Ifølge hende selv er der en ganske simpel forklaring på, hvorfor interessen er stor.


Man bliver lidt ærekær. For det skal folk ikke sige; de har aldrig været der. Man er stolt over sin by. Det vil jeg altså gerne dyrke

Mette Kirstine Hansen, ejer af MKay Art


Hun har simpelthen ramt et hul i markedet.

- Jeg tror, det er fordi, jeg fokuserer lidt på de byer, som ikke får den samme opmærksomhed som de større byer, der er meget i centrum. Jeg har lidt på fornemmelsen, at der er en del byer rundt omkring i Tønder Kommune, der er ret stolte, siger plakatdesigneren.

De enkelte plakater printes i et begrænset antal, som afhænger af hvor stor en efterspørgsel, der forventes på den givne plakat. Men hellere for få produktioner end for stort lager, slår hun fast.

- Jeg vil gerne undgå, at det bliver masseproduktion af den samme plakat, for så mister det lidt værdi, synes jeg. Hvis byen skal komme igen som plakat, skal det være med et andet design, siger hun.

Annonce

Vil dyrke stoltheden

Pointen serveres på vestjysk, og selvom berøringen med Sønderjylland i al almindelighed ikke er stor, så er det tydeligt, at Mette Kirstine Hansen brænder for de små samfund.

- Jeg har altid haft en forkærlighed for små byer, og det sammenhold der er, siger Mette Kirstine Hansen, som gennem sine 25 år altid har måttet forklare, hvorfor hun selv har valgt at vælge et storbyliv i eksempelvis Aarhus fra.

- Der er altid nogle spørgsmål, der følger med, når man fortæller, hvor man bor: Nå, lever købmanden stadig? Hvad med skolen, er den lukket? siger Mette Kirstine Hansen og trækker lidt luft ind.

- Så man bliver lidt ærekær. For det skal folk ikke sige; de har aldrig været der. Man er stolt over sin by. Det vil jeg altså gerne dyrke, siger hun.

For nuværende er plakater af Tønder, Møgeltønder, Visby, Højer, Agerskov, Bredebro og Skærbæk til salg, mens Abild, Arrild, Toftlund, Brøns og Rømø er på ventelisten. Priserne starter ved 199 kroner for en plakat.

Visby, Agerskov og Tønder er blandt mulighederne, man kan købe hos MKay Art. Foto: Privat
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce