Annonce
Ugeavisen Tønder

Mojn mojn: Den forfløjne fugl er tilbage i spalterne

Karin Lorenzen er ny klummeskribent i Ugeavisen. Foto: André Thorup
I flere år var Karin Lorenzen kvinden bag Digepostens kloge klumme-fugl ”Humlepip”. Nu vender hun tilbage til genren og problemstillinger i hverdagslivet, som hun er meget optaget af.

Brøns: - Mojn, mojn - æ fugl er fløjn.

Digepostens læsere vil sikkert huske denne farvelreplik, der rundede den ugentlig klumme i avisen af.

Kvinden med pennen bag den ofte kloge og til tiden mundrappe fugl ”Humlepip” var Karin Lorenzen. ”Humlepip” fløj og afgik ved døden, da Karin Lorenzen tilbage i maj 2019 tiltrådte som landdistriktskoordinator i Tønder Kommune. Selv om hun var jublende glad for jobbet som journalist på Digeposten, kunne hun ikke sige nej, da drømmejobbet bød sig.

Annonce

Skiftet fra avisverdenen til rollen som sparringspartner for lokalrådene har hun ikke fortrudt. Tværtimod. Men skrivekløen er intakt. Alligevel måtte der lige en ekstra overvejelse til, inden Karin Lorenzen takkede ja til at være fast bidragsyder til Ugeavisen Tønders nye klumme ”Til grænsen”.

- Jeg er ansat i en politisk organisation, der arbejder ud fra nogle strategier, som jeg naturligvis er loyal overfor. Der kan opstå nogle konfliktflader, når jeg som skribent jo optræder som privatpersonen Karin og altså ikke som landdistriktskoordinator, forklarer hun.

Spisebordet midt i stuen er samlings- og omdrejningspunkt i Karin Lorenzens hjem. Det er også ved dette bord, at hendes kommende klummer bliver til. Foto: André Thorup

Karin Lorenzen er 47 år, har tre halvvoksne børn og ansvaret for et tilsvarende antal heste. Hun er opvokset i det tyske mindretal i Bylderup og Tinglev, og er som cand. negot. uddannet kommunikatør med tysk som hovedfag.

- Tal pænt. Vær høflig. Grin meget.

Sådan lyder nogle af de husregler, der kan læses på en tavle i hjemmets stue, hvor det centrale spisebord også fungerer som skrivebord og læsestue. Det er her, landdistriktskoordinatorens strategier og gode råd til lokalrådene rundt omkring i kommunen bliver til, og det er også her, de kommende Lorenzen-klummer skal renskrives.

Og hvad kommer de så til at handle om?

- Alt mellem himmel og jord, lyder svaret.

- Jeg er rundet af frivillighed, foreningslivet og af landdistrikterne, og jeg er optaget af problemstillinger i hverdagslivet, siger hun.

Som eksempel på en hverdags-problemstilling kan være kontrasten mellem ejeren af den æstetisk anlagte, finurligt vedligeholdte have, kontra naboen, der går ind for vild natur med høj græs, ukrudt og vrimlende frø.

- Det kommer jeg nok til at skrive om engang, siger Karin Lorenzen.

Det gælder også for en problematik, som arbejdet med landdistrikterne har åbnet hendes øjne for. Formentlig er det kun de færreste, der ved, at der i Tønder Kommune er bosat omkring 2000 østeuropæere og tyske land- og industriarbejdere, der ofte er bosat ude på landet. Det er ikke i alle tilfælde helt problemfrit. Forskellighed kræver forståelse.

- Folk fra Østeuropa klipper for eksempel ikke deres græsplæne. For dem er græs en ressource, der høstes til foder til dyrene, siger Karin Lorenzen, der blandt meget andet også er optaget af kulturforskelle.


Jeg er rundet af frivillighed, foreningslivet og af landdistrikterne, og jeg er optaget af problemstillinger i hverdagslivet.

Karin Lorenzen, klummeskribent, Brøns


Partipolitiske indspark fra hendes pen skal læserne imidlertid ikke sætte næsen op efter.

- Det er mere samfundet end partier, jeg er optaget af. Jeg er efterhånden lige så rød, som jeg er blå, siger hun og røber, at hun rent faktisk har været medlem af et politisk parti. Det var tilbage i teenageårene.

- Min far sad i byrådet for Slesvigsk Parti i Tinglev. Jeg er efternøler, ti år yngre end den yngste af mine tre brødre. Derfor var jeg vant til altid at være lidt i opposition. Det første store opgør med min far havde jeg, da jeg som 17-årig meldte mig ind hos De Konservative. To år efter flyttede jeg til Odense og meldte mig ud.

Og siden har hun ikke holdt en partibog i hånden.

Stolthed og fordom

Til gengæld holder hun gerne mange andre bøger i hånden. Netop nu fordyber hun sig i debatbogen "Den demokratiske udfordring". Blandt meget, meget andet har hun tidligere også læst Jane Austens bestsellerroman "Stolthed og fordom" - Pride and Prejudice. Bogen er filmatiseret adskillige gange, både som spillefilm og tv-serie. Og nu har den også fungeret som inspiration til at spinde en ægte kærlighedshistorie og/eller kærlighedserklæring ned over Tønder Kommune. Det er i hvert fald det, der er emnet i Karin Lorenzens første klumme.

Mojn mojn - æ fugl er ik' fløjn - den er tilbage.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

40 års jubilæum hos Ecco

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Tre ting du kan få ud af at være brandkadet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Ny café med fokus på madspild: Smørrebrød, kage og bobler på menutavlen

Ugeavisen Tønder

Succes med unge brandkadetter: Flere fortsætter som brandmand

Ugeavisen Tønder

Nummer 1: Vind, Strøm, Hjerte, Hus, Får

Ugeavisen Tønder

Nybagte forældre har kastet sig over hobby: Designer hylder og minimalistiske skriveborde

Ugeavisen Tønder

Friluftsbadene er klar til sommer

Ugeavisen Tønder

Ursula har altid engageret sig aktivt i demokratiet: Nu er hun ny klummeskribent i Ugeavisen

Ugeavisen Tønder

Efter hård nedrykning: Fodbold-flagskib har fundet en ny sportschef

Ugeavisen Tønder

Nu kan du handle i Bilka - i Tønder

Ugeavisen Tønder

Voksede op blandt brandmænd: Nu er de det selv

Ugeavisen Tønder

Klummeskribent bygger både og spiller musik

Ugeavisen Tønder

Pølsemagerens bedste bud på en gourmet hotdog

Ugeavisen Tønder

Citychef begejstret over længere åbningstider og udfasning af mundbind

Ugeavisen Tønder

Fra købmandsgård over museum til arkiv og udstilling

Ugeavisen Tønder

Over 200 børn var på madskole i Højer: - Hvad er en stavblender?

Ugeavisen Tønder

DM i skak: De lokale deltagere klarede sig over forventning

Ugeavisen Tønder

Grillsæsonen har ramt Danmark: Det kan mærkes i Højer

Ugeavisen Tønder

Skærbæk afholder fredagshygge

Ugeavisen Tønder

Det er her, musikken spiller: Tønder Festival indstifter Hall of Fame

Ugeavisen Tønder

Sol og smagsprøver: Fødevarehuset i Tønder er åbnet

Ugeavisen Tønder

Klumme: Man kan det, når man gør det

Ugeavisen Tønder

Thorsten hader at have ryggen fri

Annonce