Annonce
Ugeavisen Tønder

Nummer 1: Vind, Strøm, Hjerte, Hus, Får

Joakim Okkels er skribenten bag denne måneds klumme i Ugeavisen. Foto: Mathies Møller Dalsgaard.

Sidste weekend var jeg i København for at købe en gammel bil og en gammel guitar, og for at se en gammel ven, som studerer derovre. Bilen var fra 1997, guitaren fra 1970 og min ven fra 1993. Bilen manglede håndbremse, guitaren havde et hul. To ting som kan løses rimelig enkelt. Jeg kan godt lide at omgive mig med gamle ting. Ting med historier, levet liv, skævheder, delvis funktion, et behov for omsorg og vigtigst af alt: værdi. Af de tre førnævnte sætter jeg stadigvæk mest pris på min gamle ven, jeg ikke blot kan snakke til, men også med.

Det var en aften på noget så fancy som Islands Brygge, hvor vi sad og drak en pilsner og snakkede om det meste, mens musik føg ind, og glade unge tog en, for en Vesterhavs-bader, noget pjevset dukkert i vandet. Min ven bor i en bygning, vi kalder ”Den sovjetiske ambassade”. Gangen i bygningen lugtede af et utal af ting. Så mange ting skal ingen gang lugte af, men samtidig var det lidt fascinerende. Min ven bor ikke i København på grund af lejligheden, eller fordi byen er et skønt sted at være for ham, men fordi han studerer. Han er meget flittig på danskstudiet og læser så mange bøger, at jeg er overbevist om, at han gør sig umage. Det kom frem, at han endda havde skrevet en roman i fritiden og var i gang med endnu en. Om nogen vil trykke hans roman, er en anden snak, hvor jeg, som udgivende musiker, også kan snakke med. Det er ikke let at sælge noget, der i stor grad først får værdi, når det bliver besluttet af ukendte folk, på et ukendt sted, på et ukendt tidspunkt.

Da dronning Magrethe for et par år siden i sin nytårstale sagde, at vi skal gøre os umage, var det noget, som brændte sig fast i mit hoved. Umage. Man kan gøre sit bedste. Der ligger bare noget mere i udtrykket at gøre sig umage. At man gør sig besvær. Jeg tror, at grunden til det brændte sig fast i mit hoved, er, at det var hende, som sagde det, og at det faktisk er vigtigt at huske på netop nu. ”Jamen selvfølgelig skal vi gøre os umage, det gør vi da også. Landet er bygget af folk, der har gjort sig umage. Det er vel derfor, vi er til tops i verden, for det er vi vel? Mageligt og godt har vi det – fordi vi har gjort os umage, er det ikke således, det hænger sammen? Vi arbejder 37,5 timer om ugen, så godt vi kan, renser tagrender og kører børn til fodbold, karate og trompet. Vi bor i et 10 kvadratmeters hønsehus på Amager og læser jura. Vi gør det vel godt?”

Annonce

I slutningen af dette skriv, kommer jeg til det, jeg først tænkte at skrive om – nemlig værdi og at skabe det. Min ven sagde noget den aften, som også brændte sig fast: ”Vi bliver rigere og rigere, men samtidig fattigere og fattigere”. I dronningens ord lå der mere end blot at gøre det godt – at gøre sig umage, sagde hun. Værdi, og hvordan man skaber den, er en kompleks sag. For mig får ting først værdi, når man giver dem det. Genstande, planter, dyr, relationer, handlinger får værdi, når man kender dem og forstår dem. Indtil næste gang: Når du går ud ad din dør: Mærk vinden, lær hvor den kommer fra, lær hvad der er vest, mærk om den bærer noget med sig, duft eller fugt, tænk på de have eller lande, den er blæst forbi, før den nåede dig. Jeg sætter særlig pris på vinden, for den blæser alle steder.

Til grænsen

Hver uge bringer Ugeavisen en klumme, der bliver leveret af en af avisens faste klummeskribenter. Vi har rekrutteret skribenter fra hele kommunen, på tværs af køn, alder og beskæftigelse. De vil på skift komme med et indlæg, hvor de giver udtryk for en holdning til en ting, der optager dem. Indlæggene er således udtryk for skribenternes holdninger som privatpersoner.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Klumme: Åhhh juletid – familiernes eller forbrugernes fest?

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Årets sydjyske HK-økonomielev findes i Tønder

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Martin producerer kvalitets tonic til restaurationsbranchen

Ugeavisen Tønder

Corona påvirker julemanden i Skærbæk: Må vækkes på corona-venlig måde

Ugeavisen Tønder

Klumme: Tønder kommune er brækket midt over

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Et godt grin, masser af julerier og politisk drama

Ugeavisen Tønder

Slå to fluer med et smæk: Køb kunst på auktion og støt grønlandske kvinder og børn

Ugeavisen Tønder

Her er din nye kommunalbestyrelse: 14 nye ansigter i byrådssalen

Ugeavisen Tønder

Ny uddannelse til Tønder fra 2022

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Coronapas, Bier vom fass og smør

Ugeavisen Tønder

Kunder og medarbejdere var klar: Harald Nyborg er åbnet

Ugeavisen Tønder

- Jeg tænker jo bare på mig selv som en ud af flere 100.000-frivillige

Ugeavisen Tønder

Klimaet på menuen

Ugeavisen Tønder

Tønder-bibliotekar skriver børnebog: Jeg håber først og fremmest, at læserne får nogen, de kan spejle sig i

Ugeavisen Tønder

Seje Cecilia fra Toftlund rørte Knæk Cancer-seerne

Ugeavisen Tønder

To Melodi Grand Prix-vindere på plakaten i Tønder

Ugeavisen Tønder

Møllevangen sagde farvel til Ruth - og goddag til Per

Ugeavisen Tønder

Fire kreative kvinder bag ny butik i Skærbæk

Ugeavisen Tønder

Stort borgertræf sætter fokus på fællesskabet

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Mortens and og en stemme på demokratiet

Ugeavisen Tønder

Kampagne og festival blev en medlemssucces for foreninger: -Vi kan simpelthen ikke få armene ned

Ugeavisen Tønder

Revisions-ejendom er overtaget af kontorfællesskab: Voxeværket rykker til Tønder

Ugeavisen Tønder

Klumme: Vind, Strøm, Hjerte, Hus, Får

Annonce