Annonce
Ugeavisen Tønder

Ny klummeskribent: - Det er fedt at være en offentlig person - men kun i små glimt

Mange kender Ole Caspersen fra blandt andet Frelle Petersens film "Onkel", hvor han har medvirket, og de årlige monologer til Kloster Mærken. Nu skal have være klummeskribent for Ugeavisen. Foto Ludvig Dittmann
Hvem gider læse noget, der ikke er sjovt? Sådan spørger Ole Caspersen fra Løgumkloster, som blandt andet er kendt for sine Mærken-monologer, der år efter år får folk til Kloster Mærken til at grine. Nu er han blevet klummeskribent for Ugeavisen, og her får seriøse emner et humoristisk pift.

Løgumkloster: Du kender ham måske fra den prisbelønnet Frelle-film "Onkel". Eller måske kender du ham fra de årlige monologer, der på klingende sønderjysk får et telt fyldt med folk til at skraldgrine til Kloster Mærken i Løgumkloster.

Kender du ham ikke fra nogen af overstående eksempler, kan du komme til at kende ham bare en lille smule nu - eller i hvert fald nogle af hans holdninger - for Ole Caspersen fra Løgumkloster er ny klummeskribent i Ugeavisen.

Men hvem er manden egentlig?

Annonce

Ole Caspersen er ofte at spotte i Løgumkloster, hvor han bor sammen med hustruen Inge. Han er tidligere dyrelæge, og så gør han sig blandt andet i amatørteater. Men det er ikke kun på teateret, han har udfoldet sine kunstskaber. I 2019 medvirkede Ole Caspersen i filmen Onkel, hvor han spillede, ja dyrelæge.

- Jeg havde en angst for, om jeg gjorde det godt nok. Men det var virkelig sjovt. Optagelserne gik så hurtigt, fortæller Ole Caspersen.

Selvom Ole Caspersen har mange års erfaring med at skrive monologerne til Kloster Mærken, er det stadig et stort arbejde, der begynder en måned før datoen for Kloster Mærken. Selv helt op til deadline kan han finde på at ændre i monologen, så den bliver præcis, som han vil have den. Foto Ludvig Dittmann

Arbejdet, der ender på det store lærred, stopper ikke her. For amatørskuespilleren skal også være med i Frelle Petersens næste film "Resten af livet", hvor optagelserne netop er gået i gang.

- Jeg er ikke nervøs i forhold til denne gang. Frelle skal nok sige, hvis det er noget lort, det jeg laver. Og jeg ødelagde da heller ikke noget sidste gang, griner Ole Caspersen.

Sproget er vores identitet

Ole Caspersen er også manden bag Mærken-monologerne, hvor offentlige personer og særligt deres gøren og laden i løbet af et år på en humoristisk facon bliver vendt ved den årlige Kloster Mærken.

Ingrediensen til en vellykket monolog er lige akkurat at stikke storetåsspidsen over grænsen - og så heller ikke mere.

- Det er ligesom en rutsjebane, hvor folk er spændte på, hvad der skal ske, men de er stadig spændt fast og sikre. Det er det samme med monologerne. Folk skal tro, at man er lige ved at gå over grænsen, og så skal man stopper lige inden. For ingen skal føle sig trynet, forklarer Ole Caspersen, der har lavet monologerne hvert år siden 1998 på nær ét.

Men det er ikke nok kun at gå lige til grænsen for at få folk til at grine. Selve opbygningen og sproget er mindst lige så vigtigt.


Det er fedt at få lov til at give mine holdninger til udtryk. Det er fedt at være en offentlig person, men det skal kun være i små glimt. Privatlivet skal ikke frem. Jeg vil kun frem med det arbejde, som jeg laver, som for eksempel Frelles film eller monologerne.

Ole Caspersen


- Det handler om at holde de rigtige pauser. Man kan godt have noget, der egentligt ikke er særlig sjovt, men ved at bruge opbygningen og sproget rigtigt, kan man gøre det sjovt, forklarer Ole Caspersen.

Sproget - og særligt det sønderjyske - har stor betydning for Ole Caspersen. Det, er det, der skaber vores identitet, afslører hvem vi er som menneske, og så kan sproget fremkaldt forskellige følelser, som han siger.

- Det er fascinerende, at man kan bruge sproget til at skabe en bestemt stemning hos folk. Og så er det vigtigt at bevare vores dialekt. Sønderjysk er vores identitet.

Annonce

Gammel sur mand

Samme teknikker, der bruges til at skrive Mærken-monologerne, skal nu overføres til de klummer, som Ole Caspersen har takket ja til at skrive i Ugeavisen.

Og her kommer holdningerne frem. Men selvom det er seriøse emner, der bliver nedfældet, kan man godt pakke det ind i humor. For som han selv siger, hvem gider at læse noget, der ikke er sjovt?

Så hvordan får man et seriøst emne til at blive sjovt?

Den nye klummeskribent har en særlig måde at gøre det på.

- Jeg er en arrig, gammel mand og tænker, hvordan han ville flegne fuldstændig ud over et bestemt emne. Det er i hvert fald de briller, jeg tager på, når jeg skal skrive, forklarer Ole Caspersen og fortsætter:

- Det handler om at skrive fra en bestem position. Man skal ikke skrive hundrede procent som sin egen privatperson, så er det ikke sjovt. Det er morsomt at påtage sig rollen som en sur mand, der kommer ud med alt sin galle. Hvem gider at høre på, hvad jeg er tilfreds med? spørger Ole Caspersen, der understreger, at holdningerne, der kommer til udtryk i klummerne, er hans egne, men altså tilføjet noget ekstra.

Ole Caspersen har altid en pen og blok med sig, når han for eksempel er ude at gå, for lige pludselig kan der komme en idé til en Mærken-monolog ud af gåturen, og så skal den skrives ned. Måske kommer det samme til at gøre sig gældende, når der skal findes inspiration til klummerne i Ugeavisen. Foto Ludvig Dittmann

Ole Caspersen har allerede idéer til, hvad de kommende klummer skal indeholde. Hvad det bliver, må man læse i Ugeavisen.

- Det er fedt at få lov til at give mine holdninger til udtryk. Det er fedt at være en offentlig person, men det skal kun være i små glimt. Privatlivet skal ikke frem. Jeg vil kun frem med det arbejde, som jeg laver, som for eksempel Frelles film eller monologerne, siger Ole Caspersen.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

40 års jubilæum hos Ecco

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Tre ting du kan få ud af at være brandkadet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Ny café med fokus på madspild: Smørrebrød, kage og bobler på menutavlen

Ugeavisen Tønder

Succes med unge brandkadetter: Flere fortsætter som brandmand

Ugeavisen Tønder

Nummer 1: Vind, Strøm, Hjerte, Hus, Får

Ugeavisen Tønder

Nybagte forældre har kastet sig over hobby: Designer hylder og minimalistiske skriveborde

Ugeavisen Tønder

Friluftsbadene er klar til sommer

Ugeavisen Tønder

Ursula har altid engageret sig aktivt i demokratiet: Nu er hun ny klummeskribent i Ugeavisen

Ugeavisen Tønder

Efter hård nedrykning: Fodbold-flagskib har fundet en ny sportschef

Ugeavisen Tønder

Nu kan du handle i Bilka - i Tønder

Ugeavisen Tønder

Voksede op blandt brandmænd: Nu er de det selv

Ugeavisen Tønder

Klummeskribent bygger både og spiller musik

Ugeavisen Tønder

Pølsemagerens bedste bud på en gourmet hotdog

Ugeavisen Tønder

Citychef begejstret over længere åbningstider og udfasning af mundbind

Ugeavisen Tønder

Fra købmandsgård over museum til arkiv og udstilling

Ugeavisen Tønder

Over 200 børn var på madskole i Højer: - Hvad er en stavblender?

Ugeavisen Tønder

DM i skak: De lokale deltagere klarede sig over forventning

Ugeavisen Tønder

Grillsæsonen har ramt Danmark: Det kan mærkes i Højer

Ugeavisen Tønder

Skærbæk afholder fredagshygge

Ugeavisen Tønder

Det er her, musikken spiller: Tønder Festival indstifter Hall of Fame

Ugeavisen Tønder

Sol og smagsprøver: Fødevarehuset i Tønder er åbnet

Ugeavisen Tønder

Klumme: Man kan det, når man gør det

Ugeavisen Tønder

Thorsten hader at have ryggen fri

Annonce