Annonce
Ugeavisen Tønder

Ny serie: Fortællinger fra Genforeningen

Arkivleder Birgitte Thomsen, lokalhistoriker Ingolf Haase, og de øvrige frivillige på Lokalhistorisk Arkiv i Tønder, kan mærke den store interesse for at få mere at vide om Genforeningen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Ugeavisen Tønder vil i samarbejde med Lokalhistorisk Arkiv i de kommende måneder bringe beretninger fra Genforeningen, der tager udgangspunkt i begivenhederne i den nuværende Tønder Kommune.
Annonce

Tønder: Der er masser af travlhed at spore, når man træder ind på Lokalhistorisk Arkiv i Tønder. Det summer af besøgende og aktivitet, og den ekstra travlhed hænger sammen med, at det i år er 100-året for Genforeningen i 2020.

På spørgsmålet om hvorvidt personalet og de frivillige på arkivet har kunnet mærke den store interesse for at vide mere om Genforeningen, er svaret klokkeklart fra arkivleder, Birgitte Thomsen.

- Det må man vist sige ja til, lyder kommentaren, der efterfølges af et stort smil, og Birgitte Thomsen fortsætter: - Vi har haft enormt mange henvendelser med spørgsmål fra både private, institutioner og foreninger. Vi sidder jo på historien her på arkivet, og vi vil gerne hjælpe folk med at få lidt mere ud af historien om Genforeningen, så de er bedre klædt på til at fortælle om den til deres arrangementer og aktiviteter.

Selvom det først er i år, der er jubilæum, så har interessen for at få mere at vide om Genforeningen fyldt meget på arkivet i lang tid allerede.

- Den ekstra interesse og efterspørgsel på informationer har vi kunnet mærke i omkring halvandet år nu, så det har fyldt rigtig meget i lang tid, konstaterer Birgitte Thomsen.

Afstemningen i første zone fandt sted den 10. februar. Godt 100.000 borgere afgav deres stemmer, valgdeltagelsen lå dermed over 90 procent. Samlet set stemte 74,9 procent for Danmark og 25,1 procent for Tyskland. I tre sønderjyske købstæder var der dog isoleret set tysk flertal, særligt i Tønder.

Fra websiden genforeningen2020.dk

Annonce

Ny artikelserie

Udover at hjælpe med at svare på de mange spørgsmål, der er kommet - både fra folk, der har besøgt arkivet, men også på mail og telefon - så har arkivets medarbejdere også været optagede af at forberede egne ting i forbindelse med 100-året for Genforeningen. Blandt andet er det blevet til en særlig bog om Genforeningen i Tønder Kommune og en tilhørende udstilling.

Lokalhistoriker Ingolf Haase har desuden gennem en længere periode samlet materiale om bestemte begivenheder i forbindelse med Genforeningen i Tønder Kommune, og har fremstillet hæfter med hver af disse begivenheder.

- Det er blevet til omkring 15 stykker, og jeg kan lave mange flere. Det er bare svært at nå det hele, fortæller Ingolf Haase, hvis hæfter kommer til at danne grundlaget for den artikelserie, som Ugeavisen Tønder og Lokalhistorisk Arkiv nu sætter i gang i avisen.

Der vil komme et afsnit i Genforeningsserien med jævne mellemrum i avisen fra nu og frem til juli måned.

Både Birgitte Thomsen og Ingolf Haase er glade for det store fokus på Genforeningen.

- Det er sjovt, når der på den måde er et spændende historisk emne, som der kan gås så meget i dybden med, siger Birgitte Thomsen.

Historier fra arkivet

Brødtekst

Birgitte Thomsen mener, det er dejligt, når der er ekstra fokus på emner, der er tid til at gå i dybden. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Der har været hektisk aktivitet på arkivet i forbindelse med markering af Genforeningen i omkring halvandet år allerede.Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Birgitte Thomsen, Lokalhistorisk Arkiv, Tønder. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce