Annonce
Ugeavisen Tønder

Nyt projekt skal forberede skoleelever til arbejdsmarkedet

Unge fra Tønder Ungdomsskole er i gang med et projekt, hvor de skal i praktik i Fakta, hvor de blandt andet sidder bag kassen. Foto:Timo Battefeld
Coop har sammen med Tønder Ungdomsskole skabt et nyt fag for de ældste skoleelever. Det er et forløb i Coops butikker, som skal gøre eleverne mere uddannelsesparate og give dem større selvtillid på deres kommende uddannelser.

Tønder: Hvis man går i Fakta i Tønder en fredag formiddag i de næste par uger, så kan man ikke undgå at lægge mærke til, at medarbejderne er unge og måske lidt usikre.

For siden den 25. september har en gruppe 10. klasseelever fra Tønder Ungdomsskole deltaget i et forløb med Coop, hvor de lærer at begå sig som butiksmedarbejdere over et seks uger langt forløb.

Prøve noget andet end en bog

Blandt de unge, som har tilmeldt sig til forløbet, er Tenna Lagoni og Ina Christensen. De havde brug for at se noget andet end en bog i deres hverdag.


De er begyndt at kigge op til kunden, når de sidder ved kassen i stedet for at kigge ned i kasseapparatet.

Thomas Fredsted, ungdomskoordinator på Tønder Ungdomsskole


- Det var for at prøve noget andet og for at få noget erfaring, siger Ina Christensen, mens Tenna Lagoni nikker.

- Det var for at lære noget nyt og blive mere moden, siger Tenna Lagoni, som mærker, at projektet allerede har gjort hende mere udadvendt og givet hende højere livskvalitet.

Annonce

Eleverne skal være udadvendte

Ifølge Thomas Fredsted, som er ungdomskoordinator i Tønder Ungdomsskole og tovholder på projektet, så er formålet med projektet at forbedre elevernes livskvalitet. Men samtidig skal forløbet også give motivation til at gå i gang med en ungdomsuddannelse.

Praktikforløb i Coop

Tønder Ungdomsskole har i samarbejde med Coop skabt et praktikforløb for 9 og 10. klasseelever i Fakta i Tønder med støtte fra Den A.P Møllerske Støttefond og Ungdomsskoleforeningen.

Hvad handler det om og hvorfor?

Praktikforløbet udbrydes som et valgfag med fokus på teoriske færdigheder og praktiske færdigheder.

Forsøget skal gøre eleverne afklaret med uddannelsesvalg og give dem motivationen til at finde et fritidsjob.

Hvor finder forløbet sted og hvornår finder det sted?

Valgfaget bliver kun udbrudt i en håndfuld skoler i Tønder Kommune.

10. klasserne kan komme i praktik i foråret, mens 9. klasserne kan komme i praktik i foråret.

Forløbet i Coop skal efter planen vare til 2026.

Især de introverte elever er projektet rettet imod, og ifølge Thomas Fredsted kan man allerede mærke en forskel hos de unge.

- De er begyndt at kigge op til kunden, når de sidder ved kassen i stedet for at kigge ned i kasseapparatet, siger Thomas Fredsted, som er imponeret over den umiddelbare forskel.

Det er noget som butikschef i Fakta i Tønder, Kim Møller, kan nikke genkendende til, og han roser de unges lyst til at kaste sig ud i butiksfaget

- De har været utroligt engagerede, fortæller butikschefen, som allerede mærkede en forskel ved eleverne ved anden undervisningstime. Det kan ifølge ham kun skyldes én enkel ting.

- De har haft en god mavefornemmelse efter den første time, siger Kim Møller, og han tror, at den første gennemgang har gjort eleverne mere rolige og fokuserede på opgaverne.

Annonce

Måske fritidsjob

Butikschefen håber derfor at se flere af de unge igen, når forløbet er forbi.

- Jeg håber, at de unge vil søge arbejde. Jeg håber, at de selvfølgelig søger i Coop, men jeg håber egentlig også, at de søger i andre butikker, siger Kim Møller, som oplever, at de unge gerne vil arbejde i Fakta.

For allerede efter første undervisningsgang fik Kim Møller en jobansøgning fra en af 10. klasseeleverne. Og der kan være flere ansøgninger på vej.

Unge fra Tønder Ungdomsskole er i gang med et projekt, hvor de skal i praktik i Fakta. Her lærer de blandt andet teorierne indenfor butikslivet og de basale spilleregler i butikkerne Foto:Timo Battefeld

Tenna Lagomi afviser heller ikke, at hun kan blive den næste, som Kim Møller får en ansøgning fra.

- Ja, jeg tror, at jeg skal arbejde i butikker, siger Tenna Lagomi.

Tenna Lagomi og Ina Christensen skal sammen med ni andre 10.klasseskammerater være i praktik i Fakta til november.

De unge går til opgaven med masser af gå-på-mod. Foto:Timo Battefeld
Projektet giver de unge selvtillid, og flere af dem vil ikke afvise, at de vil søge fritidsjob i detailbranchen efter forløbet. Foto:Timo Battefeld
Unge fra Tønder Ungdomsskole er i gang med et projekt, hvor de skal i praktik i Fakta. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce