Annonce
Ugeavisen Tønder

Over 100 udrykninger: Der er stadig bud efter Tønder Frivillige Brandværn

Brandkaptajn hos Tønder Frivillige Brandværn, Kim Clausen, glæder sig over, at Danmarks ældste frivillige brandværn kan fejre sit 150 års jubilæum. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Tønder Frivillige Brandværn kan fejre sit 150 års jubilæum. Dermed er værnet det ældste frivillige brandværn i Danmark.
Annonce

Tønder: Mellem 100 og 140 gange om året går alarmen hos de 40 frivillige brandfolk, der er en del af Tønder Frivillige Brandværn. Så selvom brandværnet i år kan fejre sit 150 års jubilæum, så er der fortsat bud efter brandfolkene og deres frivillige indsats.

Og at brandfolkene kommer folk i nød til udsætning og slukker de lokale brande på frivillig basis, er noget helt unikt for Sønderjylland. Det er nemlig kun her, at brandfolkene møder op og slukker brande uden at få løn for det. Og sådan skal det være, hvis du spørger brandkaptajn hos Tønder Frivillige Brandværn, Kim Clausen.

- At være brandmand, det er noget, man er født til. Hvis vi fik penge for det, ville der blive en helt anden stemning omkring det, og jeg er sikker på, at mentaliteten hos brandfolkene ville ændre sig, forklarer han, og fortsætter: - Hvis vi pludselig blev ansat med løn, så kunne vi starte med at sende 20 af vores brandfolk hjem. Så var der ikke plads til alle.

Så selvom kolleger andre steder i landet får penge for det, som Kim og kollegerne i Sønderjylland gør gratis, så skal det ikke ændres.

- Jeg vil i hvert fald kæmpe hårdt for, at det vedbliver at være frivilligt, siger han.

Brandværnet i Tønder råder over fem biler, de kan bruge til udrykning. Derudover har de en gammel brandbil fra 1934, som bruges til bryllupskørsel og lignende arrangementer.Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce

Elsker at være brandmand

42-årige Kim Clausen bor til dagligt i Jejsing, og det var også her, hans karriere som frivillig brandmand startede.

- Jeg startede i 1998 i Jejsing, og da brandværnet lukkede ned der, kom jeg til Tønder, og jeg blev ret hurtigt valgt som brandkaptajn. En af mine første opgaver var at stå for byggeriet og flytningen til den nye brandstation. Det tog nærmest et år af mit liv, lyder det fra Kim Clausen med et smil.

Og han indrømmer gerne, at han bruger meget tid på hvervet som frivillig brandmand.

- Hvis du spørger min kone, så siger hun i hvert fald, at det er mit andet hjem her på stationen, konstaterer han.

Han indrømmer også, at han godt kan lide spændingen ved at være brandmand.

- Jeg gør det fordi, jeg gerne vil hjælpe folk i nød. Jeg håber også, at der kommer nogen og hjælper mig, hvis jeg en dag står i en situation, hvor jeg behøver hjælp. Og så er det jo en drengedrøm. Det der med blå blink gør noget ved én, konstaterer han.

Kim Clausens begejstring har da også bredt sig i hjemmet i Jejsing.

- Både min søn på 17 og min datter på 14 er med i ungdomsbrandværnet, så de er også begejstrede, siger Kim Clausen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Sommerkoncerterne er på plads

Annonce