Annonce
Ugeavisen Tønder

Partner trækker sig: Genbrugsbutik skal genopfinde sig selv

Efter at Tønder Forsyning har valgt at trække sig som partner i den 2500 kvadratmeter store "2nd hand"-butik på  Hartmannsvej ved årets udgang, er projektets fremtid uvist. Foto: Martin Franciere
Tønder Forsyning har besluttet at trække sig ud af genbrugsprojektet "2nd Hand Shop" på Hartmannsvej i Tønders sydlige industriområde. Kommunen og Handicap Tønder er gået i tænkeboks for at finde en bæredygtig fremtidsløsning. Inspirationen kommer fra Odense.

TØNDER: Det var med stor bevågenhed og tilsvarende store forventninger, at Tønder Forsyning, Tønder Kommune og Tønder Handicap tilbage i 2016 åbnede genbrugsprojektet "2nd Hand Shop". I dag, fem år senere står projektet ved en skillevej. Tønder Forsyning har som en af de tre partnere meddelt, at man trækker sig fra projektet ved årets udgang, og det betyder, at kommunen og Tønder Handicap netop nu overvejer, hvordan projektet kan fortsætte.

- Vi er ved at undersøge, om der er en business-case, der er god for os. Vi har jo en husleje, der skal betales. Vi kigger på flere modeller, siger fagchef for psykiatri og handicap ved Tønder Kommune, Sven Rode.

En af de modeller, der netop nu gennemgås med stor interesse, er ifølge fagchefen Odense Renovations koncept "Zirkel" (se faktaboks).

- Projektet inddrager frivillige organisationer. Dem har vi ikke talt med endnu, understreger Sven Rode.

Annonce

De sidste ord

Uanset hvad buddet på en fremtidig løsning af "2nd Hand Shop" måtte blive, så bliver det i sidste ende politikerne i Tønder Kommune, der får det sidste og afgørende ord.


Vi er ved at undersøge, om der er en business-case, der er god for os. Vi har jo en husleje, der skal betales.

Sven Rode, fagchef for Psykiatri og Handicap, Tønder Kommune


Genbrugsbutik blev tilbage i 2016 etableret som en socialøkonomisk virksomhed. Det var den første af sin art i landsdelen, og målsætningen var, at borgere med psykiske/fysiske handicaps skulle prøve deres færdigheder af i samarbejde med "almindelige" fastansatte.

Zirkel

Zirkel er Odense Renovations genbrugsprojekt, der ud over salg fra en butik fokus på genbrug, upcycling, grønt iværksætteri og kunst.
Idéen med Zirkel er at skabe et sted, hvor de involverede dyrker det kreative, det innovative, det upcyclede, det lige og det skæve - alt- sammen for at ride med på genbrugsbølgen, hvor bæredygtig tankegang, respekt og omsorg for naturen er en selvfølge.
Butikken får sine varer fra de otte genbrugsstationer i Odense Kommune, hvor mange brogere stiller ting, der er for gode til at smide ud, i containeren "Genbrugelige effekter".

​De fleste ting kommer som de er til salg i butikken. Nogle ting bliver redesignet eller upcyclet af stedets ansatte, inden det sælges i butikken. De iværksættere og kunstnere, som er tilknyttet Zirkel, sælger også deres kunst i de særlige "hotspots".

Ud over at sælge indleverede ting på genbrugspladserne som møbler, retrokunst, tøj og bøger m.m., var der til butikken også knyttet et træværksted, hvor brugerne af det nærliggende beskyttede værksted, Vidåværksted, kunne få deres daglige gang. I starten var der også etableret en cafédrift, der ligeledes blev styret af Vidåværkstedets brugere. Ifølge Sven Rode er der i dag cirka 15 brugere med fysiske og psykiske handicaps tilknyttet butikken.

- Og de er meget glade for at komme der, siger han.'

Annonce

Økonomiske årsager

Når Tønder Forsyning har valgt at trække sig om partner skyldes det ifølge chefen for forsyningens affaldssektion, Jørgen Olsen, økonomiske årsager.

- Butikkens drift giver underskud, det mente bestyrelsen ikke, vi kunne forsvare overfor kunderne i Tønder Forsyning. Derfor besluttede bestyrelsen sidste år, at vi trækker os ud af forretningen med udgangen af 2021. Vi er i dialog med Tønder Kommune om, at de overtager driften senest på det tidspunkt, siger Jørgen Olsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce