Annonce
Ugeavisen Tønder

Pas på øjnene: Hver syvende skade med fyrværkeri sker i Syd- og Sønderjylland

Hvor der er fyrværkeri, er der mulighed for at være fyrværkeriskader. Det kan lige såvel gå galt for tilskueren uden sikkerhedsbriller, som det kan for personen, der antænder krudtet. Foto: Timo Battefeld
Hvert år er der mellem 200-300 mennesker, der kommer til skade nytårsaften på grund af fyrværkeri. De mest alvorlige skader kan undgås ved at tage sikkerhedsbriller på.

Sønderjylland: Det er vanskeligt at forestille sig et nytår uden fyrværkeri. De farvestrålende kaskader af lys, røg og brag, der på vanlig vis skyder det nye år ind, er i mange menneskers bevidsthed selve indbegrebet af årsskiftet. Men hvor der er fyrværkeri, kan der også være fare for at komme til skade.

Ved sidste årsskifte var det 31 ud af sammenlagt 225 fyrværkeriskader på landsplan, der blev registreret i syd- og sønderjyske akutmodtagelser. Det svarer til, at knap hver syvende uheldige hændelse med fyrværkeri fandt sted i landsdelen.


Annonce

Det vigtigste råd er igen i år, at folk skal tage sikkerhedsbriller på - også selvom de bare kigger på. Al statistik viser, at størstedelen af de permanente skader kunne være undgået, hvis de skadesramte havde haft briller på

Jens Lauritsen, overlæge ved Ulykkes Analyse Gruppen, Odense Universitetshospital.


I 80 procent af tilfældene er det mænd, der kommer til skade med fyrværkeri. Det er hovedsageligt yngre mænd i aldersgruppen 15-35 år.

Kortlægning

Antallet af fyrværkeriskader i Syd- og Sønderjylland steg ved sidste årsskifte fra 23 til 31, men i årene forinden var der et konstant fald i registrerede skader på nytårsnatten i området.

Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital har gennem 25 år kortlagt antallet af fyrværkeriskader for hvert nytår på landsplan. I de seneste år har antallet af hændelser ligget stabilt på et sted mellem 200-300 årlige fyrværkeriskader.

Fyrværkeriulykker i Syd- og Sønderjylland: 2019/2020

  • Sønderborg Sygehus: 1
  • Tønder Sygehus: 0
  • Aabenraa Sygehus: 9
  • Esbjerg Centralsygehus: 10
  • Grindsted Sygehus: 0
  • Kolding Sygehus: 11
  • I alt: 31
  • Region Syddanmark sammenlagt: 47

Kilde: Ulykkes Analyse Gruppen, Odense Universitetshospital

Størstedelen af de skader, der bliver registreret på skadestuer og -klinikker i løbet af natten er mindre forbrændinger. I løbet af de seneste tre år har 93 danskere dog fået permanente skader på øjne og hænder grundet forkert håndtering af fyrværkeri.

- Det vigtigste råd er igen i år, at folk skal tage sikkerhedsbriller på - også selvom de bare kigger på. Al statistik viser, at størstedelen af de permanente skader kunne være undgået, hvis de skadesramte havde haft briller på, forklarer overlæge Jens Lauritsen, der blandt andet forsker i fyrværkeriulykker hos Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital.

Annonce

Druk skaber skader

Selvom corona-restriktioner i år sætter begrænsninger på, hvor mange mennesker, der samles til nytårsfester rundt i hele landet, så er beredskabet på akutmodtagelsen i Sygehus Sønderjylland, som det plejer at være mellem den 31. december og 1. januar.

- Vi plejer at være en ekstra sygeplejerske på vagt nytårsnat, for der er som regel flere folk, der kommer ind med skader, de har påført sig i beruset tilstand, forklarer akutsygeplejerske Dorte Johanning, der ofte har nytårsvagten om natten til den 1. januar eller nytårsdag.

Sidste år dukkede ni personer op på akutmodtagelsen på sygehuset i Aabenraa med fyrværkeriskader af mild karakter. Den primære arbejdsbyrde på nytårsvagten er og bliver dog druk-relaterede skader.

- Vi ser faktisk tit, at der er meget ro i løbet af natten og den tidlige morgen, men så drysser folk ind i løbet af formiddagen, for så kan de pludselig mærke, at noget gør ondt, når rusen er ude af kroppen, fortæller Dorte Johanning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

40 år hos Ecco

Ugeavisen Tønder

25-års jubilæum

Ugeavisen Tønder

40 år hos Ecco

Annonce