Annonce
Ugeavisen Tønder

Primitivt rejsende kan gratis låne en baghave i Tønder-området

Lone Moos Dahlmann fra Bredebro er en af de mange venlige haveejere, der frivilligt udlåner sin have til rejsende. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Det succesfulde koncept "Brug min baghave" har fundet vej til Tønder-området, hvor flere folk frivilligt udlåner deres baghave til rejsende. Initiativtager havde ikke regnet med, at konceptet blev så populært.
Annonce

Tønder: De rejsende kan komme til fods, cyklende eller kørende.

Destinationen er en baghave. Det eneste, de rejsende kan forvente i haven, er et stykke græs. Det er idéen bag "Brug min baghave". Konceptet går kort sagt ud på, at folk frivilligt stiller deres baghaver til rådighed til for primitivt rejsende, der måtte have brug for et sted at overnatte. De fleste gæster overnatter i et medbragt telt, men nogle steder er det også muligt sove i køje eller shelter.

Initiativtageren er Pernille Kaas fra Ringsted. Sidste sommer var hun selv på gåben rundt på Bornholm med sin 14-årige søn og sov i en baghave. Det var der, at idéen til "Brug min baghave" udsprang.

- Jeg havde ikke den store masterplan, da jeg startede. Jeg havde bare et behov for at kunne slå mit telt op, fordi der var for langt mellem overnatningsmulighederne. Derefter har konceptet bare formet sig efter behovet, og hvad folk har haft lyst til, forklarer Pernille Kaas.

Brug min baghave

"Brug min baghave" er et landsdækkende netværk for folk, der frivilligt åbner deres haver op for rejsende, der mangler et sted at overnatte. Der er ingen krav til bestemte faciliteter.

Overnatningen er altid gratis, og så kan der eventuelt være et symbolsk beløb for bad og brænde, hvis det bliver tilbudt i den pågældende have.

Man skal altid huske at kontakte haveejeren, inden man rykker ind i haven.

Annonce

Vokser og vokser

"Brug min baghave" startede som en gruppe på Facebook tilbage i starten af maj i år, og siden da er medlemstallet nærmest eksploderet. I dag er over 24.000 med i gruppen på Facebook, og konceptet har fået en hjemmeside, hvor man kan se de mange tilmeldte haver.

- Jeg anede ikke, at behovet og lysten var så stor. Jeg tror, at jeg har ramt det hul, der er imellem at sove helt alene ude i en skov, og så en campingplads med alt det liv, der er der. Det giver et afbræk fra hverdagen, og det er meget mere nærværende, siger Pernille Kaas.

I øjeblikket er der cirka 150 opslag inde i Facebook-gruppen, hvor folk både deler historier om gode besøg, efterlyser haver at overnatte og fortæller, at de gerne vil have gæster i deres baghave.

Der findes ingen tal på, hvor mange der allerede har benyttet sig af muligheden for at overnatte gratis i en baghave. Men interessen stiger hele tiden, også fra udlandet.

Derfor har Pernille Kaas også allerede købt domænet usemybackyard.com.

- Det kan gå world wide for min skyld, men det er ikke noget, jeg gør en indsats for. Jeg har ikke de store ambitioner for "Brug min have". Jeg følger sådan set bare med udviklingen, siger Pernille Kaas.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce