Annonce
Ugeavisen Tønder

Så meget tjener vagtlægen på otte timer

Når lægevagterne hjælper danskere med sygdomme uden for almindelige praksis åbningstider er der stor forske på, hvor meget de tjener. Arkivfoto

Vagtlægesystemet dækker over nogle store spændvidder, når det kommer til lønninger. Fra den unge læge, som tjener ned mod 2000 kroner på en vagt, til den erfarne læge ved telefonen, som kan tjene op mod 32.000 kroner på en vagt. Her giver JydskeVestkysten et overblik over, hvad vagtlægerne kan tjene.

Annonce

Diskussionen om vagtlægegebyret har vakt stærke følelser i de danske hjem og på de sociale medier, efter det onsdag kom frem, at 67 vagtlæger i Region Syddanmark har sagt deres stillinger som følge af et nyt gebyr på 4000 kroner for vagtlæger.

Det nye gebyr rammer de læger, som ikke har deres egen praksis, og dermed bliver gebyret beskyldt for at ramme særligt yngre læger under uddannelse og ældre, pensionerede læger, der fungerer som vagtlæger.

Tilbage i 2015 kunne TV2 Østjylland fortælle, at en vagtlæge kunne tjene op mod 32.000 kroner for en vagt, og at en vagtlæge med en løn på 20.000 kroner på en enkelt vagt var en ugentlig begivenhed, mens andre melder om vagtlæger, der tjener under 2000 kroner for en vagt.

- Det svinger helt vildt. Lægerne, som vi snakker om her, har typisk ikke visitationsvagter, men besøgsvagter. Det svinger fra nul til rigtig meget. Men mange tjener mindre end 2000 for en vagt, siger vagtlægechef i Region Syddanmark, Hans Ole Thomsen, der ikke har noget tal for, hvor meget de læger, som har opsagt deres job som vagtlæge, i gennemsnit tjener.

Sagen kort

Der er omkring 600 vagtlæger i Region Syddanmark. Cirka 440 af dem arbejder som praktiserende læger ved siden af.En vagtlæge bliver honoreret efter, hvor mange patienter vedkommende har igennem på en vagt, tid på døgnet og tempo. En vagtlæge tjener i gennemsnit 7.500 kroner på en vagt i Region Syddanmark.

Annonce

- Håbløst gebyr

Marianne Mørk Mathiesen (LA) fra Esbjerg, der er medlem af regionsrådet i Region Syddanmark, er tidligere praktiserende læge og tjener nu til sit daglige brød som vagtlæge. Hun tjener på en almindelig otte timers vagt mellem 2600 og 12.000 kroner og har en gennemsnitsløn på 1000 kroner i timen.

I den målestok kan et gebyr på 4000 kroner lyde af peanuts, men ifølge den liberale politiker er det heller ikke pengene, der er problemet.

- Jeg er så inderligt imod den her regel, som er fuldkommen håbløs og bureaukrati af værste skuffe. Det er ikke beløbet, fordi det har vi råd til at betale. Det er princippet i det, siger hun.

Annonce

Meget store lønspænd

I dag tjener en vagtlæge 95 eller 120 kroner for en telefonkonsultation uden besøg alt efter tidspunktet på døgnet, helligdage og weekender. En lægevagt i konsultationen tjener 194 eller 240 kroner per konsultation, mens den kørende vagtlæge tjener 269 eller 329 plus en tillægstakst på 16 eller 20 kroner pr. kilometer ud over de første ti kilometer.

Vagtlægernes løn opgøres ifølge Danske Regioner derfor efter flere faktorer:

- Dels afhænger lønnen af, hvilken funktion lægen har. Men også hvilket tempo de kan arbejde i, og hvor mange patienter, der kommer, oplyser de.

Hans Ole Thomsen, vagtlægechef i Region Syddanmark skyder dog på, at gennemsnitsindtjeningen med alle vagter ligger på omkring 1000 kroner i timen, men påpeger, at yngre læger tjener væsentligt mindre.

- Jeg kender ikke tallet præcist, men mange fortæller, at de tjener mellem 2000 og 3000 på en otte-timers vagt, siger Hans Ole Thomsen.

JydskeVestkysten har forsøgt at få de præcise tal for, hvor mange henvendelser en vagtlæge gennemsnitligt får i løbet af en vagt i Region Syddanmark, men det har ikke været muligt for regionen at fremskaffe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce