Annonce
Ugeavisen Tønder

Sådan sikrer du sit hjem mod nye vejrforhold

Ifølge direktør for Brand og Redning i Sønderjylland, Lars Møldrup, er det mange år siden, at der er kommet så meget regnvand på én gang i september måned. Arkivfoto
Annonce

Hvordan sikrer man sit hjem mod den megen vand, som i denne tid vælter ned over landet? Det kan du få nogle råd om her fra Bo Halm Andersen, der er byggesagkyndig hos energi- og bygningsrådgivningen EBAS og direktør for Brand og Redning i Sønderjylland, Lars Møldrup.

1) Hold øje med din boligs terræn

I løbet af september har der været mange skybrud, som har oversvømmet haver, veje og huse. Brand og Redning rykker ud, hvis der er problemer med for eksempel infrastrukturen. Det er husejerne selv, der har ansvar for at sikre hus og kælder. Arkivfoto: Claus Iversen

Hvis terrænet omkring din bolig er ujævnt og med hældning mod bygningen, kan der være risiko for oversvømmelse og fugtskader, når regnen buldrer ned. Derfor kan man med fordel være opmærksom på terrassen, ligesom både lyskasser og kældernedgange bør sikres med en hævet flisekant. På den måde løber regnen ikke ind, og boligen skånes for uventede vandskader.

Vær opmærksom på boligens klimaskærm

Ydersiden af boligen beskytter mod vind og vejr, men den udsættes også for kraftige regnfald og voldsom sol og tørke. Derfor er et godt råd ifølge den byggesagkyndige, at kigge ekstra grundigt efter revner i fundamentet, samt utætheder i fugerne i ydervægge og omkring døre og vinduer, så regnen ikke trænger igennem og skaber fugt- og kondensskader indenfor. Det er ikke kun ydermuren, der er udsat, når regnen falder. Det gælder også taget. Derfor skal der et tagtjek af både inde- og udefra til, så man sikrer, at taget holder tæt. Ser du lys gennem små huller og revner eller revnede tagsten, er det tegn på, at regnen kan komme ind, og det kan være en dyr udgift med fugtskader i tag- og loftets konstruktioner.

Sørg for at kloakken ikke bliver overbelastet

Er der risiko for vand i kælderen, kan en løsning være et højvands-lukke. Her sikrer et stump kloakrør med to sluser, at vandet fra kloakken ikke løber tilbage i huset, når vandspejlet i den kommunale kloak stiger efter kraftige regnskyl.

Er højvands-lukket ikke nok, kan en faskine være vejen frem. Faskinen er en mekanisme, der leder regnvandet fra bygningens tag eller overfladevandet fra en terrasse ned til et midlertidigt depot i jorden, hvorefter det langsomt kan sive ud, uden at oversvømme kloakken. På den måde sikrer man, at kloakken ikke overbelastes, når skybruddet rammer.

Tøm risten

Direktør for Brand og Redning i Sønderjylland, Lars Møldrup opfordrer husejerne til at huske, at tømme deres afløb for blade og andet. Det, der sker, hvis bladene ikke bliver fjernet fra ristene, er, at regnvand kan hobe sig op. Når vandet ikke kan løbe ned i afløbet, er der risiko for, at det løber ned på marker, haver eller ind i huset.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce